Δευτέρα 9 Φεβρουαρίου 2015

Η Φλώρινα δικαιούται τον πρώτο Πρύτανη του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας

Στο τέλος του μήνα θα έχουμε, λογικά, τον πρώτο Πρύτανη του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας. Ήδη, εδώ και πάρα πολύ καιρό, έχουν ξεκινήσει οι διεργασίες και έχουν σχηματιστεί οι απαραίτητες συμμαχίες. Το δυσάρεστο όμως για τη Φλώρινα είναι πως, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα, καθηγητές των τμημάτων της στρέφονται υπέρ της εκλογής Πρύτανη από τα τμήματα της Κοζάνης.
Κι όμως, από όλες τις απόψεις, η Φλώρινα δικαιούται και πρέπει να έχει τον πρώτο Πρύτανη. Γιατί χωρίς τη Φλώρινα δεν θα υπήρχε σήμερα Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Και αυτό δεν είναι καν υπερβολή, παρά μόνο η πραγματικότητα. Η Φλώρινα, της μακράς παράδοσης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, αφού έχασε την έδρα του Πανεπιστημίου, δείχνει να χάνει τώρα άλλη μια ευκαιρία. Και θα τη χάσει, αν παίξουν ρόλο στην τελική επιλογή τα προσωπικά συμφέροντα.
Η Ιστορία το οφείλει στη Φλώρινα. Ίσως, ακόμα και τώρα, να μην είναι αργά για να αλλάξουν κάποιοι μυαλά και να σκεφτούν πρώτιστα το συμφέρον της πόλης που εργάζονται ή και που ζουν, και όχι το στενά προσωπικό τους. Ίσως…

11 σχόλια:

  1. Γιατί είναι ανυπόγραφη η δημοσίευση;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτό είναι που σας ενόχλησε; Για την ουσία του κειμένου δε θα μας πείτε κάτι;

      Διαγραφή
    2. Προφανώς και έχει σημασία.... να μην ξέρουν οι αναγνώστες σας ποιανού ιδέα είναι να κρίνει κανείς με τοπικιστικά κριτήρια την εκλογή ενός πρύτανη;
      Μακάρι να είναι καλύτερος ο εκ Φλωρίνης, μακάρι και να βγει!
      Αλλά αν υπάρχει Σερραίος, Πατρινός και Κοζανίτης καλύτερος, μακάρι να βγει αυτός!

      Διαγραφή
    3. Πολύ σωστά 10 Φεβρουαρίου 2015 - 10:12 π.μ.

      Διαγραφή
  2. Πολύ εύστοχο το άρθρο. Πρώτα απ' όλα γιατί κάνει γνωστή σε όλους την αλλαγή στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας που επιτέλους γίνεται αυτοδιοίκητο. Πολλοί Φλωρινιώτες δεν γνωρίζουν αυτές τις εξελίξεις και δεν αντιλαμβάνονται την αξία των ευκαιριών που δημιουργούνται για τη Φλώρινα. Δεύτερον γιατί φέρνει στο φως ένα πολύ σημαντικό θέμα, αυτό της διεκδίκησης της πρυτανείας. Οι Κοζανίτες έχουν ήδη πάρει πολλά, η συνέχεια ανήκει στην Φλώρινα. Τα Τμήματα εδώ χρειάζεται να επανδρωθούν, να λυθούν κτιριακά προβλήματα και τόσα άλλα. Οι Κοζανίτες μάλλον θα διεκδικούν παρά θα προσφέρουν, έτσι έχουν μάθει να λειτουργούν άλλωστε γι' αυτό κι έχουν κερδίσει περισσότερα. Ας μη ξεχνάμε ότι και η έδρα του Πανεπιστήμιου θα έπρεπε να είναι στη Φλώρινα. Έτσι ας ευχηθούμε στον άξιο Φλωρινιώτη υποψήφιο πρύτανη καλή επιτυχία και στον κ. Κοζανίτη αν εκλεγεί να μην ξεχνάει τη στήριξη των καθηγητών των εδώ Τμημάτων και να πράξει τα καλύτερα. Προσωπικά πιστεύω ότι αυτή τη μάχη θα την κερδίσει η Φλώρινα. Εν αναμονή λοιπόν των αποτελεσμάτων......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Να βγει ο ποιο άξιος. Δεν ξέρω τις υποψηφιότητες, αλλά το παραμύθι με τους κοζανίτες και τους φλωρινιώτες δεν θα το φάω. Αν είναι άξιος ο φλωρινιώτης να βγει αν όχι να μη βγει. Και μάλιστα όταν μιλάμε για το Πανεπιστήμιο θα έπρεπε να γίνεται η εκλογή αξιοκρατικά , όπως π.χ γίνεται στην επιλογή των μεταπτυχιακών φοιτητών, αυτών που δίνουν κατατακτήριες εξετάσεις...έτσι, ε;;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανοησίες. Ο Πρύτανης ενός πανεπιστημίου που μόλις απέκτησε την αυτονομία του θα πρέπει λέει να είναι Φλωρινιώτης γιατί αν είναι από την Κοζάνη, δεν θα ... Τι ακριβώς δεν θα κάνει ένα Πρύτανης; Δεν θα φροντίσει να λυθούν τα προβλήτα του ιδρύματος που είναι επικεφαλής; Δεν θα θέλει να παραμείνουν ενεργά τα τμήματα στην Φλώρινα; Δεν θα θέλει να στελεχωθούν και να δημιουργηθούν μεταπτυχιακά προγράμματα που θα προσελκύουν φοιτητές; Για πανεπιστημιακό ίδρυμα μιλάμε. Με τέτοιες αντιλήψεις δεν θα αναπτυχθεί το πανεπιστήμιο όπως πρέπει, αλλά θα αναπτυχθεί μόνο για να εξυπηρετήσει τοπικά συμφέροντα. Αφήστε λοιπόν του πανεπιστημιακούς να κάνουν την δουλειά τους και κάντε και εσείς την δική σας δουλειά σωστά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Τόσο το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, όσο και ο Πρύτανης που θα εκλεγεί δεν ανήκουν ούτε στη Φλώρινα ούτε στην Κοζάνη, αλλά στη Δυτική Μακεδονία.
    Αντρέας Π. Ανδρέου
    Καθηγητής Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Τα κριτήρια ενός Πρύπανη είναι η Ακαδημαϊκή του πορεία. Αυτό μεταφράζεται στα:
    1. Διεθνείς σπουδές
    2. Ερευνητικό και Διδακτικό έργο
    3. Διεθνή αναγνώριση και καταξίωση
    4. Διοικητικό Έργο
    Όλα τα παραπάνω υπό συνθήκες ποσοτικοποιούνται. Αυτό που δεν ποσοτικοποιείται είναι το όραμα, η αποτελεσματικότητα, ο χαρακτήρας και η έμπνευση που οφείλει να προκαλεί στην Ακαδημαϊκή Κοινότητα.
    Καλώ την Πανεπιστημιακή Κοινότητα να δει κατάματα την αλήθεια. Είναι η τελευταία ευκαιρία του Πανεπιστημίου να επιβιώσει, να αναπτυχθεί και να εμπνεύσει..... Ο νέος Πρύτανης οφείλει με αυτή τη σειρά να δράσει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ως o υποψήφιος Πρύτανης που προέρχομαι από την Πολυτεχνική Σχολή του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, οφείλω να παραθέσω το παρακάτω κείμενο που αποτελεί μέρος της διακήρυξής μου:

    "Θεωρώ ότι παρά τη διασπορά των Σχολών στις πόλεις της Φλώρινας και της Κοζάνης, οφείλουμε να αντιμετωπίζουμε το Πανεπιστήμιο ως έναν ενιαίο χώρο ελεύθερης πνευματικής καλλιέργειας, γόνιμης σκέψης και δημιουργίας που παρέχει στους φοιτητές μας το κατάλληλο περιβάλλον για ευχάριστη και απρόσκοπτη αφοσίωση στην κατάκτηση της γνώσης, στους ερευνητές ένα γόνιμο φυτώριο επιστημονικής διερεύνησης και στα μέλη του προσωπικού έναν ελκυστικό και παραγωγικό χώρο εργασίας. Οφείλουμε επίσης να εργαστούμε σκληρά όλοι μαζί, ξεπερνώντας τις οποιεσδήποτε διαφορές μας, για να τιμήσουμε ως Δημόσιοι Λειτουργοί το συμβόλαιό μας με την κοινωνία διασφαλίζοντας το δημόσιο συμφέρον και να συμβάλλουμε στην ανάπτυξή της, με ταυτόχρονη συνεισφορά στη διαμόρφωση περιφερειακής συνείδησης και στη γεφύρωση των σχέσεων με τους γείτονες λαούς."

    Περισσότερες πληροφορίες για τις θέσεις μου μπορείτε να βρείτε στο ιστολόγιό μου στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://tourlidakis.blogspot.com

    Με εκτίμηση

    Καθηγητής Αντώνιος Τουρλιδάκης
    Πρόεδρος Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών
    Πολυτεχνικής Σχολής, Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.