Δευτέρα 14 Ιουλίου 2014

Ανησυχία από τις σεισμικές δονήσεις στη Φλώρινα

Έντονη ανησυχία προκάλεσαν στους κατοίκους της Φλώρινας οι σεισμικές δονήσεις που καταγράφηκαν κατά τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας. Μπορεί το μέγεθος των δονήσεων να μην ήταν ιδιαίτερα μεγάλο, ωστόσο το ιστορικό των σεισμών που παρατηρείται εδώ και πολλούς μήνες, αρκεί για να αναστατώνει τους πολίτες.
Ο «χορός» των ρίχτερ ξεκίνησε στις 14.18’ με σεισμική δόνηση μεγέθους 3.7 R και επίκεντρο 13 χλμ βορειοδυτικά της Φλώρινας.
Η δεύτερη δόνηση καταγράφηκε στις 14.34', μεγάθους 2.2 R, με επίκεντρο 2 χλμ βορειοδυτικά της Φλώρινας
Η τρίτη δόνηση, μεγέθους 3.1 R, καταγράφηκε στις 14.55’ με επίκεντρο 6 χλμ δυτικά της Φλώρινας.
Η τέταρτη δόνηση σημειώθηκε στις 21.57’, ήταν μεγέθους 2.2 R και είχε επίκεντρο 35 χλμ βορειοδυτικά της Φλώρινας.

4 σχόλια:

  1. ΟΤΑΝ ΟΙ ΣΕΙΣΜΟΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΩ ΑΠΟ 3 ΡΙΧΤΕΡ ΕΙΝΑΙ ΑΣΗΜΑΝΤΟΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΝ ΝΑ ΑΝΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΓΙΑΤΙ ΠΟΛΥΣ ΚΟΣΜΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΜΑΘΕΙ ΝΑ ΖΕΙ ΜΕ ΣΕΙΣΜΟΥΣ ΚΑΙ ΠΡΟΚΑΛΕΙΤΑΙ ΕΝΑ ΚΙΒΔΗΛΟ ΑΙΣΘΗΜΑ ΠΑΝΙΚΟΥ ΚΑΙ ΦΟΒΙΑΣ. ΑΣ ΜΗΝ ΑΝΑΦΕΡΟΜΑΣΤΕ ΛΟΙΠΟΝ ΣΕ ΤΕΤΟΙΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΤΟΣΟ ΕΥΚΟΛΑ ΛΟΙΠΟΝ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Α, ο κόσμος πρέπει να ενημερώνεται μόνο όταν γίνει χαλασμός? Τότε θα είναι αργά.. Καλό είναι να ξέρει για προφυλάσσεται από πριν. Πόσοι έχουν μεριμνήσει για μια τέτοια περίπτωση? Όσο για το κίβδηλο αίσθημα πανικού και φοβίας είναι αποτέλεσμα άγνοιας και έλλειψη παιδείας για το συγκεκριμένο φαινόμενο.

      Διαγραφή
  2. Όταν κάνει 4 σεισμούς μέσα σε μια μέρα είναι ασήμαντη ? Σεισμoλoγε μου ? Και πριν κάνα 6 μηνο έκανε 45 την μέρα . Άκου εκεί ασήμαντοι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δίκιο έχει ο πρώτος σχολιαστής. Δεκάδες σεισμικές δονήσεις (2-3 R) σημειώνονται καθημερινά στην Ελλάδα, οι περισσότερες από τις οποίες δεν γίνονται αντιληπτές από τους περισσότερους. Και δεδομένου ότι ελλαδικός χώρος είναι από τους πλέον σεισμογενείς του πλανήτη (η περιοχή μας ανήκει σε μία από εκείνες µε τη μικρότερη σεισµική επικινδυνότητα της Ελλάδας), μάλλον καθησυχαστική μπορεί να θεωρηθεί αυτή η σεισµική δραστηριότητα, αφού έτσι εκτονώνεται η συσσωρευμένη σεισμική ενέργεια. Αυτό λένε καί οι σεισμολόγοι... Διότι, απλούστατα, αυτή η ενέργεια πρέπει κάποτε να εκλυθεί. Και είναι προτιμότεροι οι πολλοί και μικροί σεισμοί, παρά η ηρεμία και τελικά ένας και "καλός".
    Πάντως, σε κάθε περίπτωση, το μόνο σίγουρο είναι ότι ο πανικός ούτε νόημα έχει ούτε βοηθάει. Μόνον αρνητικά αποτελέσματα μπορεί να έχει. Από ‘κεί και πέρα, ό,τι είναι να γίνει θα γίνει. Άλλα πράγματα είναι στο χέρι μας...
    Διογένης


    Οδηγίες Αντισεισμικής Προστασίας πριν, κατά τα διάρκεια και μετά τον σεισμό:

    http://www.oasp.gr/node/116

    http://www.oasp.gr/sites/default/files/OASP_Metra_Prostasias_kids_0.pdf

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.