Παρασκευή 21 Μαρτίου 2014

Ο δήμος Πρεσπών για την «ενδυνάμωση της τοπικής αυτοδιοίκησης στην Ελλάδα»

Σε συνάντηση εργασίας των εταίρων του πιλοτικού προγράμματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τίτλο «Ενδυνάμωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην Ελλάδα», που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 11/3/2014 στην Αθήνα, συμμετείχε ο Δήμαρχος Πρεσπών κ. Βασίλειος Τσέπας, ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Οδυσσέας Χαντζάρας και ο επιστημονικός συνεργάτης του Δήμου κ. Ι. Καζόγλου.
Το πρόγραμμα υλοποιείται υπό την αιγίδα της Ομάδας Δράσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ελλάδα (Task Force for Greece) με επικεφαλής τον κ. Horst Reichenbach και έχει οχτάμηνη διάρκεια (Δεκέμβριος 2013 – Αύγουστος 2014). Σκοπός του είναι η καταγραφή των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν στη λειτουργία τους οι Δήμοι της χώρας και η διατύπωση προτάσεων προς την ελληνική κυβέρνηση για την αντιμετώπιση αυτών μέσω απλών ή περισσότερο πολύπλοκων ρυθμίσεων.
Οι πέντε Δήμοι που συμμετέχουν στην προσπάθεια αυτή (Πρεσπών, Θεσσαλονίκης, Σπάρτης, Καρπενησίου, Σκοπέλου) αντιπροσωπεύουν το σύνολο της χώρας καλύπτοντας ευρύ φάσμα χαρακτηριστικών των ΟΤΑ (ορεινοί, πεδινοί, αστικοί, επαρχιακοί, μητροπολιτικοί, αραιοκατοικημένοι, πυκνοκατοικημένοι, με σημαντικά ελλείμματα προσωπικού ή όχι, κ.ά.). Στη συνάντηση οι πέντε δήμαρχοι ανέφεραν πολλά παραδείγματα ζητημάτων που προκαλούν καθυστερήσεις στην καθημερινή λειτουργία των Δήμων και προέρχονται από την ανεπαρκή αυτονομία και την πολυπλοκότητα των διαδικασιών συνεργασίας με τις Περιφέρειες, τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις και τους ελεγκτικούς μηχανισμούς.
Επιθυμία όλων των δημάρχων είναι η απλούστευση και επιτάχυνση των διαδικασιών σε όλα τα επίπεδα λειτουργίας των υπηρεσιών των Δήμων προς όφελος τόσο των πολιτών, όσο και της βελτίωσης των συνθηκών εργασίας των εργαζομένων στους ΟΤΑ και των αιρετών.
Αναφερόμενος στα παραπάνω θέματα ο Δήμαρχος Πρεσπών κ. Β. Τσέπας πρόσθεσε ότι «Για το Δήμο Πρεσπών βασική πηγή προβλημάτων παραμένει η ελλιπέστατη στελέχωση του Δήμου σε βασικές κατηγορίες μόνιμου επιστημονικού και τεχνικού προσωπικού και οι δραστικότατες περικοπές στη χρηματοδότησή του, που παρεμποδίζουν την εύρυθμη λειτουργία του και τις παρεχόμενες προς τους δημότες υπηρεσίες».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.