Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2012

Αρχαιολογικός πονοκέφαλος σε Αμύνταιο - Μελίτη

Ένα σοβαρό πρόβλημα που θέτει σε κίνδυνο τη λειτουργία τριών λιγνιτικών μονάδων αναδεικνύει το σωματείο Σπάρτακος. Ο λόγος για το μπλόκο που έχει βάλει στις εκσκαφές στο ορυχείο Αμυνταίου η αρχαιολογική υπηρεσία που εποπτεύει τις δραστηριότητες της ΔΕΗ. Τα προβλήματα με τους αρχαιολόγους δεν είναι καινούρια, ωστόσο σύμφωνα με το Σπάρτακο, η κατάσταση φαίνεται να ωθείται σε αδιέξοδο καθώς οι αρχαιολόγοι δεν παραδίδουν νέα τμήματα προς εκμετάλλευση στην πρώτη τομή του ορυχείου (την τομή που βρίσκεται στο πιο πάνω κομμάτι) με αποτέλεσμα τις τελευταίες ημέρες να υπάρχουν προβλήματα και στις πιο κάτω τομές.
Πρέπει να τηρηθούν οι κανονισμοί της μεταλλευτικής νομοθεσίας και μέσα στον επόμενο μήνα θα πρέπει να σταματήσει η εξόρυξη λιγνίτη στα ορυχεία, αναφέρουν πηγές του Σπάρτακου στο EnergyPress, που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου. Εάν δε βρεθεί λύση, τότε δημιουργείται πρόβλημα για τρεις μονάδες που τροφοδοτούνται με λιγνίτη από το ορυχείο του Αμύνταιου, δηλαδή για τις μονάδες Αμύνταιο 1 και 2 (300+300MW) αλλά και για τη Μελίτη (330MW).
Πάντως η πλευρά του Σπάρτακου αφήνει αιχμές για τη στάση της αρχαιολογίας σημειώνοντας ότι ήδη η ΔΕΗ έχει συμφωνήσει να χρηματοδοτήσει τις αρχαιολογικές έρευνες με το ιλλιγγιώδες ποσό των 10 εκατομμυρίων ευρώ. Οι αρχαιολόγοι τώρα θεωρούν ότι το ποσό αυτό δεν είναι επαρκές και ζητούν επιπλέον χρήματα, σε μια τόσο δύσκολη συγκυρία και για αυτό δεν παραδίδουν τα τμήματα που έχουν ήδη ελέγξει και είναι έτοιμα για εκμετάλλευση, λένε χαρακτηριστικά πηγές του Σπάρτακου. Όμως ακόμη και σε περίπτωση που η ΔΕΗ αποφάσιζε να δώσει τα επιπλέον χρήματα, οι διαδικασίες για τα ποσά αυτά (περίπου άλλα 10 εκατ. ευρώ ζητούνται από τους αρχαιολόγους) απαιτείται βάσει διαδικασιών εισήγηση προς το ΔΣ και απόφαση. Δηλαδή μια διαδικασία που δεν μπορεί να ολοκληρωθεί νωρίτερα από ένα μήνα, διάστημα κατά το οποίο εάν δεν παραδοθούν τα έτοιμα τμήματα του ορυχείου προς εκμετάλλευση, θα δημιουργηθεί πρόβλημα στην τροφοδοσία των τριών μονάδων.
Το πρόβλημα που έχει ανακύψει με το ορυχείο αναμένεται να εξεταστεί σήμερα στο έκτακτο διοικητικό συμβούλιο του Σπάρτακου, με τους συνδικαλιστές να δηλώνουν ότι ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι και ότι θα πρέπει να υπάρξουν άμεσες λύσεις. Σε διαφορετική περίπτωση δηλώνουν ότι θα υπάρξει δυναμική απάντηση.
Με βάση την τρέχουσα ζήτηση πάντως, εφόσον επιβεβαιωθούν οι φόβοι του Σπάρτακου και δημιουργηθεί πρόβλημα με τις τρεις μονάδες, η ζημιά θα περιοριστεί στη ΔΕΗ. Αντίθετα το σύστημα μπορεί να καλύψει τις ανάγκες του με τις υπόλοιπες μονάδες της ΔΕΗ αλλά και των ιδιωτών (επιβαρύνοντας βεβαίως τα οικονομικά της ΔΕΗ).

Πηγή: energypress.gr

1 σχόλιο:

  1. Όταν τα εκατομμύρια πήγαιναν για φαγοπότι στις συνδικαλιστικές οργανώσεις και δυστυχώς ακόμα πηγαίνουν μούγκα στην στρούγκα!!!!!!! Άντε ρε συνδικαλισταράδες κάντε κάνα μεροκάματο να πάει η εταιρία μπροστά, έλεος ως πότε κάποιοι θα ζούνε πλουσιοπάροχα εις βάρος των συναδέλφων τους και τις κοινωνίας;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.