Κυριακή 3 Ιουνίου 2012

Στις εσχατιές με «άμυνα» το καλαμπόκι

Η οψιμότητα δεν τρομάζει τους καλλιεργητές του Αμυνταίου, που δείχνουν να έχουν συμφιλιωθεί με τις χαμηλές θερμοκρασίες και τη βαρυχειμωνιά. Αυτό που δεν έχουν συνηθίσει είναι η ασυνέπεια στην πληρωμή των προϊόντων τους, τα οποία βλέπουν χρόνο με το χρόνο να δυσκολεύονται ολοένα και περισσότερο να διαθέσουν στην αγορά.
Υπάρχουν, όμως, προσπάθειες για καλύτερη οργάνωση της αγοράς και ένα τέτοιο παράδειγμα είναι η πρόθεση του γεωπόνου και ιδιοκτήτη της ΤΕΧΝΑΓΚΡΟ, Γιώργου Μωυσιάδη, να δημιουργήσει τις δικές του εγκαταστάσεις αποθήκευσης δημητριακών. Στην απόφαση αυτή τον οδήγησε, ανάμεσα στα άλλα, το γεγονός ότι οι παραγωγοί αντιμετώπισαν πολλά προβλήματα στην πληρωμή της περσινής σοδειάς καλαμποκιού, της βασικής καλλιέργειας της περιοχής. Ακόμα και καλλιέργειες που συνδέονται με συμβόλαια είχαν προβλήματα. Ο μεν ηλίανθος για πρώτη χρονιά καθυστέρησε να εξοφληθεί από τις βιομηχανίες βιοντίζελ, η δε πατάτα παρουσίασε τα γνωστά προβλήματα διάθεσης. Μόνο η συμβολαιακή πατάτα για τσιπς είχε καλύτερη μοίρα, αλλά με την τιμή σταθερή την τελευταία εξαετία στα 17 λεπτά το κιλό.
Στόχος του κ. Μωυσιάδη είναι στην επόμενη τριετία να δραστηριοποιηθεί στη συγκέντρωση και εμπορία δημητριακών, πέρα από τη συγκέντρωση του ηλιόσπορου, με την οποία ήδη ασχολείται εδώ και τέσσερα χρόνια.
Ένας άλλος λόγος που τον οδήγησε σε αυτή την απόφαση είναι ότι «η εμπορία γεωργικών προϊόντων έχει άμεση σχέση με τη δουλειά μας και θα δώσει περαιτέρω ώθηση στα εφόδια, εφόσον ταυτόχρονα μπορεί να απορροφάται η παραγωγή, διασφαλίζοντας τους παραγωγούς, αλλά και το κομμάτι της εξόφλησης των εφοδίων. Και βεβαίως υπάρχει καλύτερη συνεργασία και σχέση με τους πελάτες-αγρότες.

Οι λύσεις των εφοδίων και η συνταγή της θρέψης
Η ΤΕΧΝΑΓΚΡΟ είναι επιχείρηση εμπορίας γεωργικών εφοδίων, που διακινεί σπόρους, λιπάσματα, φυτοπροστατευτικά προϊόντα και γεωργικά μηχανήματα.
Λειτουργεί από το 2011 με αυτή τη μορφή, αλλά στον γεωπονικό χώρο ο κ. Μωυσιάδης βρίσκεται εδώ και 25 χρόνια και περίπου 10 χρόνια έχει αυτή την επιχείρηση. Η εμβέλεια της πελατείας του εκτείνεται σε όλο το νομό Φλώρινας και σε ένα κομμάτι της περιοχής της Εορδαίας (νομού Κοζάνης). Παράλληλα, έχει αναλάβει τη σύναψη συμβολαίων ηλίανθου, για λογαριασμό ενός εργοστασίου παραγωγής βιοντίζελ, ενώ διενεργεί μελέτες για προγράμματα και πιστοποιήσεις ομάδων παραγωγών σε συνεργασία με την εταιρεία συμβούλων Euroagro.

Συνεργασίες
Ξεκινώντας από τα προϊόντα λίπανσης και θρέψης, η ΤΕΧΝΑΓΚΡΟ συνεργάζεται κατά 100% με την εταιρεία Yara Ελλάς. Όπως μας είπε ο κ. Μωυσιάδης, «τα προϊόντα της Yara καλύπτουν όλες τις ανάγκες.
Διαθέτει πλήρη γκάμα, από τα κοινά λιπάσματα, μέχρι τα πιο εξειδικευμένα. Σε όλους τους τομείς της θρέψης, θεωρώ ότι η Yara προτείνει κορυφαίες λύσεις, με ποιοτικά άριστα προϊόντα».
Όσον αφορά τον σπόρο και με δεδομένο ότι η κύρια καλλιέργεια στην περιοχή είναι το καλαμπόκι, η ΤΕΧΝΑΓΚΡΟ συνεργάζεται κυρίως με την Pioneer Hellas και με την Κ+Ν Ευθυμιάδης ως αντιπρόσωπο της Dekalb. Επίσης, διαθέτει σπόρους της Syngenta, από την οποία προμηθεύεται γεωργικά φάρμακα, όπως και από τη DuPont.

Φιλοσοφία
Στην ερώτησή μας για τη φιλοσοφία που διέπει τη λειτουργία της επιχείρησης, ο κ. Μωυσιάδης απάντησε ότι «προσφέρουμε όσο το δυνατόν καλύτερες υπηρεσίες, για να έχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα, που σημαίνει μεγαλύτερα έσοδα στον παραγωγό και κατ’ επέκταση σε εμάς. Ιδιαίτερα στον τομέα της φυτοπροστασίας και της θρέψης φροντίζουμε να διαθέτουμε ό,τι καλύτερο υπάρχει στην αγορά.
Γι’ αυτό το λόγο συνεργαζόμαστε με τις εταιρείες που ανέφερα».

Οι τιμές παραγωγού
Τα προβλήματα, πάντως, της περιοχής δεν διαφέρουν από την υπόλοιπη Ελλάδα και το βασικότερο έχει να κάνει με τις τιμές των αγροτικών προϊόντων. Με εξαίρεση, όπως διευκρινίζει ο κ. Μωυσιάδης, το καλαμπόκι, στο οποίο δεν υπάρχει τόσο σοβαρό πρόβλημα όσο άλλες χρονιές, αφού η μεγαλύτερη ποσότητα απορροφήθηκε, αν και με καθυστερήσεις στην πληρωμή.

«Ξινόμαυρα» όνειρα ανάμεσα στις δύο λίμνες
Μικρότερες αποδόσεις στα σιτηρά και σταθερές εκτάσεις με καλαμπόκι είναι τα δύο χαρακτηριστικά της φετινής χρονιάς για το Αμύνταιο. Μπορεί το καλαμπόκι, που καταλαμβάνει κάθε χρόνο 45-50.000 στρμ. να έχει τη μεγαλύτερη πρόσοδο για την περιοχή, αλλά το σκληρό και το μαλακό σιτάρι, μαζί με το κριθάρι, καταλαμβάνουν τις περισσότερες εκτάσεις.
Πριν από δύο χρόνια, όταν σε μία ζώνη γύρω από τη Φλώρινα απαγορεύτηκε η καλλιέργεια καλαμποκιού λόγω της εμφάνισης του Diabrotica Virgifera, το γεγονός ζημίωσε τους παραγωγούς και φέτος, που αποσύρθηκε το μέτρο καραντίνας, υπήρξε μία ανακούφιση.
Βέβαια, η κατάσταση είναι υπό παρακολούθηση και μόνο εάν δεν εμφανιστεί ξανά το συγκεκριμένο έντομο φέτος, θα αρθεί οριστικά η «καραντίνα» για το νομό Φλώρινας. Όσον αφορά τα σιτηρά ο λόγος που αναμένονται μικρές αποδόσεις είναι οι καιρικές συνθήκες, με το βαρύ χειμώνα και την παρατεταμένη ξηρασία αμέσως μετά τη σπορά.
Εκτός από τα δημητριακά, τα άλλα προϊόντα της περιοχής είναι τα τεύτλα, 5.000 στρμ. αμπέλια, «μία πολύ καλή αμπελουργική ζώνη ανάμεσα στις δύο λίμνες», μας πληροφορεί ο κ. Μωυσιάδης και η δενδροκομία με συμπύρηνα ροδάκινα και μήλα.
Επίσης, υπάρχουν αρκετές εκτάσεις με πατάτες τόσο βιομηχανικές για τσιπς όσο και επιτραπέζιες. Το «παζλ» συμπληρώνει η μηδική. «Γενικά έχουμε μόνο εαρινές καλλιέργειες εδώ, λόγω του ψυχρού κλίματος», εξηγεί ο ιδιοκτήτης της ΤΕΧΝΑΓΚΡΟ. Όσον αφορά τη βιομηχανική πατάτα, γίνονται συμβόλαια από την Tasty Foods και την Chipita. «Πιστεύω ότι και φέτος όπως και πέρσι η βιομηχανική πατάτα θα κλείσει στα 0,17 ευρώ το κιλό. Είναι σταθερά τα στρέμματα τα τελευταία χρόνια, ενώ στην επιτραπέζια θα μειωθούνε. Ο λόγος είναι το γνωστό κίνημα της πατάτας, που δημιουργήθηκε από την υπερπροσφορά προϊόντος».
Στην αναζήτηση εναλλακτικών καλλιεργειών, οι αγρότες του Αμυνταίου δεν έχουν πολλές εναλλακτικές λύσεις. «Σε μικρό κομμάτι υπάρχει μία έξαρση με τα όσπρια, φασόλια και ρεβύθια, αλλά δεν είναι τόσο αξιόλογες οι εκτάσεις που να συνιστούν τάση. Δεν είναι τόσο οργανωμένες εκμεταλλεύσεις όσο των Πρεσπών. Αλλά είναι κάτι το καινούριο για την περιοχή. Όπως και το κεράσι, η καλλιέργεια του οποίου αρχίζει και γίνεται πιο έντονη», συμπληρώνει ο κ. Μωυσιάδης.

ΛΙΓΟΤΕΡΑ ΤΑ ΣΤΡΕΜΜΑΤΑ ΜΕ ΗΛΙΑΝΘΟ
Μειωμένα σε σημαντικό βαθμό εμφανίζονται τα στρέμματα καλλιέργειας του ηλίανθου. Σύμφωνα με τον κ. Μωυσιάδη, «υπολογίζουμε φέτος ότι ο ηλίανθος έφτασε γύρω στα 6.000 στρέμμα, ενώ πέρσι είχαμε 10.000 στρέμμα.
Ο πρώτος λόγος είναι ότι έχει μειωθεί η τιμή. Πέρσι κλείναμε συμβόλαια για τον ηλίανθο στα 0,425 ευρώ το κιλό και φέτος είμαστε στα 0,35 ευρώ το κιλό, χωρίς να γνωρίζουμε τι θα γίνει στην εκκαθάριση. Ο δεύτερος λόγος είναι ότι καθυστέρησε πολύ η πληρωμή της περσινής σοδειάς. Περάσαμε και πολύ βαρύ χειμώνα και έχουν πάει όλες οι γεωργικές ασχολίες πίσω».

Πηγή: agronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.