Δευτέρα 25 Απριλίου 2016

Ρευματολογία: μια ειδικότητα σχετικά άγνωστη στο ευρύ κοινό…

Του Μιχαήλ Π. Μίγκου,
Ρευματολόγου

Ακούγοντας κάποιος τη λέξη ρευματολόγος η πρώτη σκέψη είναι με τι ασχολείται η συγκεκριμένη ειδικότητα της ιατρικής. Οι ρίζες της Ρευματολογίας ξεκινούν από τον πρώτο αιώνα μ.Χ., όταν για πρώτη φορά εμφανίζεται στην ιατρική ο όρος "ρεύμα", δηλαδή ένα υλικό που ρέει. Στην Ελλάδα η πρώτη οργανωμένη προσπάθεια γίνεται με την ίδρυση της ελληνικής ρευματολογικής εταιρείας το 1960. Μεγάλο τμήμα της ανάπτυξης της ρευματολογίας στη χώρα μας οφείλεται στον καθηγητή Ιατρικής του Παν/μίου Ιωαννίνων κο. Χ Μουτσόπουλο.

Τα βασικά ερωτήματα όμως που αφορούν τον κόσμο παραμένουν, τι είναι ο ρευματολόγος και… με τι ασχολείται και τέλος πότε πρέπει να απευθυνθώ σε ρευματολόγο…
Απαντώντας στο πρώτο ερώτημα, ο ρευματολόγος είναι εξειδικευμένος παθολόγος στις μυοσκελετικές παθήσεις. Δηλαδή όλες τις ασθένειες και τα σύνδρομα που εκδηλώνονται στο μυοσκελετικό σύστημα με πόνους, περιορισμό κίνησης, δυσκαμψία, πρηξίματα κ.α. Όλες αυτές οι καταστάσεις εμπίπτουν στον κλάδο της ρευματολογίας και απαιτούν διερεύνηση από ειδικό ιατρό.

Ειδικότερα οι ρευματολόγοι ασχολούνται κατά κύριο λόγο με τέσσερις κατηγορίες νοσημάτων:

1. Τα αυτοάνοσα νοσήματα στα οποία το ίδιο το ανοσοποιητικό μας σύστημα επιτίθεται σε δομές του οργανισμού μας και τις βλάπτει. Τέτοια νοσήματα είναι ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος, οι μυοσίτιδες, το σκληρόδερμα, οι αγγειίτιδες κ.α.

2. Τα αυτοφλεγμονώδη νοσήματα κατά τα οποία επίσης διαταράσσεται η ισορροπία του ανοσοποιητικού μας συστήματος και δημιουργούνται φλεγμονές στις δομές του μυοσκελετικού συστήματος. Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν η ρευματοειδή αρθρίτιδα, η ψωριασική αρθρίτιδα, η αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα, η αντιδραστική αρθρίτιδα κ.α.

3. Τα εκφυλιστικά νοσήματα τα οποία τα συναντάμε συνήθως στις μεγαλύτερες ηλικίες και οφείλονται στη φυσιολογική καταστροφή με την πάροδο των ετών των χόνδρων και την γήρανση των δομών του μυοσκελετικού. Αυτά τα νοσήματα δυστυχώς με το χρόνο εξελίσσονται και αυτό που επιδιώκουμε είναι η καθυστέρηση ή η ανακοπή της εξέλιξης τους. Στην κατηγορία αυτών των νοσημάτων εμπίπτουν η οστεοαρθρίτιδα, παθήσεις της σπονδυλικής στήλης (οσφυαλγία, αυχεναλγία, οσφυιοισχιαλγία) κ.α.

4. Στην τέταρτη κατηγορία εμπίπτει η οστεοπόρωση η οποία με τις επιπλοκές που μπορεί να έχει και τις νέες θεραπείες που χρησιμοποιούνται απαιτεί τακτικό έλεγχο και παρακολούθηση από ειδικούς.

Τέλος αυτό που ενδεχομένως έχει και τη μεγαλύτερη σημασία είναι πότε θα πρέπει να απευθυνθώ σε ρευματολόγο. Με βάση την ελληνική ρευματολογική εταιρεία όταν υπάρχει πόνος που επιμένει στις περιφερικές αρθρώσεις ή στη σπονδυλική στήλη, όταν εμφανιστεί πρήξιμο στις αρθρώσεις, δυσκολία στην κίνηση, ανεξήγητη αδυναμία και κόπωση, εξάνθηματα, φωτοευαισθησία, στεγνά μάτια και στόμα, μελανά δάκτυλα, σκληρό δέρμα, οσφυαλγία που επιμένει κυρίως σε μικρότερες ηλικίες και αναίτια κατάγματα. Αυτά είναι συνήθως τα συμπτώματα που απαιτούν την εκτίμηση της κατάστασης από ειδικό ρευματολόγο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.