Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2016

Κυκλοφορώ και οπλοφορώ γιατί παρανομώ με ασφάλεια!

Κυκλοφορία πεζών και οχημάτων στην πόλη της Φλώρινας

Ζούμε σε μια πόλη η οποία από πολλούς έχει χαρακτηριστεί «μικρή Βενετία». Η γραφικότητα και η αρχιτεκτονική της πρωταγωνιστούν, ενώ δεν μένει κανείς ασυγκίνητος από την ομορφιά της.
Έχεις αναρωτηθεί όμως γιατί εμείς οι ίδιοι δεν προσφέρουμε τον καλύτερο εαυτό μας σε αυτό;
Η παράνομη στάθμευση, η ανυπαρξία ποδηλατοδρόμων, τα κακοφτιαγμένα πεζοδρόμια και οι στενοί δρόμοι, συμβάλλουν στη διαιώνιση του κυκλοφοριακού προβλήματος. Ενώ η πόλη δίνει τη δυνατότητα να πηγαίνεις παντού με τα πόδια, το κέντρο της και όχι μόνο, προκαλεί ασφυξία από τα πολλά και παράνομα παρκαρισμένα οχήματα. Βέβαια, δεν υπάρχουν αρκετοί δημόσιοι ή ιδιωτικοί χώροι στάθμευσης, ώστε να καλύψουν τις ανάγκες των πολιτών. Κάτι ακόμη που λείπει από την πόλη της Φλώρινας είναι οι ποδηλατοδρόμοι. Αν και εδώ και λίγο καιρό ο δήμος προσφέρει στους πολίτες τα ενοικιαζόμενα ποδήλατα, δεν υπάρχουν οι προδιαγραφές για να χρησιμοποιηθούν σωστά.
Μια ακόμη παράμετρος που πρέπει να ληφθεί υπόψη, είναι η κυκλοφορία των ατόμων με ειδικές και κινητικές ανάγκες. Τα στενά και ανισόπεδα πεζοδρόμια προκαλούν μεγάλες δυσκολίες. Δεν υπάρχουν κατάλληλες υποδομές, με αποτέλεσμα να καθιστούν την κίνησή τους στην πόλη απρόσιτη.
Η νοοτροπία του σημερινού πολίτη, που πολλές φορές χαρακτηρίζεται ασυνείδητη και απερίσκεπτη, είναι αυτή που πρέπει να αλλάξει. Και τι πρέπει να γίνει; Αρχικά, να ευαισθητοποιηθούμε! Να υπάρξει ενημέρωση που αφορά την κυκλοφορία πεζών και οχημάτων στη Φλώρινα και να γίνει μια τόσο συλλογική, όσο και ατομική προσπάθεια, ώστε να αντιμετωπιστούν όλες αυτές οι παράμετροι. Γιατί η Φλώρινα αξίζει!

«Education is the most powerful weapon which you can use to change the world.»
Nelson Mandela

Το άρθρο επιμελήθηκαν οι φοιτήτριες Αλεξανδρίδου Γλυκερία, Γκέκα Βάια και Θεοφάνους Μαρία από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης στο μάθημα «Εφαρμογές Προγραμμάτων για την Αειφορία στο Δημοτικό Σχολείο».

5 σχόλια:

  1. Πρόβλημα επίσης αυτοί οι καραγκιόζηδες που πάνε σε ένα μαγαζί ή περίπτερο να πάρουν κάτι και κλείνουν το δρόμο με alarm, τους κορνάρεις να ξεκουμπιστούν και τα ζαβά χαιρετάνε, δε καταλαβαίνουν ότι τους βρίζεις.
    Παραδείγματα πολλά, που στα 5 μέτρα έχει πάρκινγκ αλλά έλα μωρέ ένα λεπτάκι θα κάνω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. οπως επισης οι 2 καφετεριες στο ποταμι που απλωνουν τα τραπεζια τους εως το σημειο που αρχιζει οδρομος.ουτε παιδικο καροτσακι δεν περναει με ασφαλεια.ελεος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πρέπει οπωσδήποτε να παμε τους φοιτητές μία εκπαιδευτική θα έλεγα εκδρομή στο ορυχείο Αχλάδας η στους Αγίους Αναργύρους να δούνε και να καταγράψουν στις ερευνητικές εργασίες τους την περιβαλλοντική ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ που κυριαρχεί εκεί πέρα . Αλλά αυτά είναι πάρα πολύ δύσκολες ερευνητικές εργασίες για τους σπουδαστές της πόλης μας.... Αυτά είναι μόνο για μεταπτυχιακούς αριστούχους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @2:53 (Αν κατάλαβα καλά αυτοί που το έγραψαν είναι φοιτητές και συ τους κράζεις)
    Να χαίρεσαι που έχει η πόλη σου τέτοιους φοιτητές. Εγώ σε γειτονική πόλη που σπούδαζα εκεί οι φοιτητές πέταγαν τα σκουπίδια από εδώ και από κει αντί για τους κάδους, λέγοντας "Πόλη μου είναι?"
    Αν θες να αναδείξεις το πρόβλημα της Αχλάδας και των Αγίων Αναργύρων βγάλε 5-10 φωτογραφίες και στείλτες στο blog.
    Αυτό που κάνεις λέγεται τζάμπα μάγκας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. πολύ καλό το κέιμενο και εύστοχες οι παρατηρησεις...αλλά όχι και μικρή Βενετία!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.