Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2015

H απεργιακή συγκέντρωση στη Φλώρινα (video)

Με πρωτοβουλία του Εργατικού Κέντρου πραγματοποιήθηκε χθες, με μικρή συμμετοχή, η απεργιακή συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία της Φλώρινας.
Χαιρετισμούς απηύθυναν αρχικά εκ μέρους της ΑΔΕΔΥ η Μαρία Νεοκαζιώτου και εκπρόσωπος των εργαζομένων στα SM «Μαρινόπουλος», ενώ την κεντρική ομιλία εκφώνησε ο πρόεδρος του Ε.Κ.Φ. Κωνσταντίνος Σιάκος. Η συγκέντρωση ολοκληρώθηκε με την ανάγνωση του ψηφίσματος.



Η ομιλία του προέδρου του Ε.Κ.Φ.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,
Εργαζόμενες, εργαζόμενοι, άνεργοι, νέοι, συνταξιούχοι,
Ένα νέο μνημόνιο, το τρίτο κατά σειρά, που μάλιστα έφεραν όλοι όσοι υποσχέθηκαν στο λαό πως θα σκίσουν τα μνημόνια, μας φέρνει σήμερα εδώ για να διαδηλώσουμε για ακόμα μια φορά εναντίον των πολιτικών της λιτότητας και των μέτρων.
Σήμερα, από εδώ τους λέμε πως ο κόσμος της εργασίας έχει παρελθόν, έχει παρόν και θα έχει και μέλλον. Και το φωνάζουμε δυνατά! Για να μας ακούσουν στο Μαξίμου αλλά και στις κλειστές πόρτες όπου συνεδριάζουν οι Έλληνες διαπραγματευτές με τους αντιπροσώπους του κουαρτέτου και αποφασίζουν για εμάς χωρίς εμάς. Εκεί όπου κάποιοι δίνουν τα χέρια για να αποτελειώσουν κυριολεκτικά τους Έλληνες εργαζόμενους, τους νέους, τα φρέσκια μυαλά αυτού του τόπου, τους άνεργους και τους συνταξιούχους.
Αυτοί που σήμερα κυβερνούν μας έταζαν πολλά. Μας υποσχέθηκαν πως θα σκίσουν τα μνημόνια και αντί αυτού ψηφίζουν μαύρα μεσάνυχτα αλλαγές στο ασφαλιστικό, ανατροπές στα εργασιακά, συντάξεις που είναι επιδόματα φτώχιας, μόνιμα χαράτσια, μόνιμο ΕΝΦΙΑ, αυξήσεις στα όρια ηλικίας, μέτρα, ισοδύναμα και φόρους που από εδώ και πέρα θα τα βρίσκουμε όλοι εμείς μπροστά μας καθημερινά.
Η δημιουργική ασάφεια των περασμένων μηνών, η επιμονή στο δημοψήφισμα, τα capital controls και το “κλείσιμο” των τραπεζών από τη μια και η απόφαση των Ευρωπαίων ηγετών από την άλλη να γυρίσουν την πλάτη στην Ευρώπη της Αλληλεγγύης και των λαών και να λειτουργήσουν εχθρικά και εκδικητικά, αναγκάζουν μια ολόκληρη χώρα και έναν περήφανο λαό να ζήσει στα όρια της ανέχειας.
Το πολυνομοσχέδιο που έφερε η κυβέρνηση δίνει μια μικρή ανάσα στην ρημαγμένη ελληνική οικονομία στερεί όμως τον αέρα των Ελλήνων πολιτών, αφού τα νέα μέτρα και οι πρόσθετοι φόροι θα σφίγγουν καθημερινά όλο και περισσότερο τη θηλιά γύρω από τον λαιμό των εργαζομένων.
Η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων άλλα μας έταζε για να υφαρπάξει την ψήφο μας και άλλα φέρνει.
Με επικοινωνιακά τερτίπια και υποτιμώντας τη νοημοσύνη των Ελλήνων πολιτών, η κυβέρνηση ανακοίνωσε την έναρξη του παρελκυστικού της «διαλόγου» για το ασφαλιστικό, στο πλαίσιο της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (ΟΚΕ).
Εκείνοι που δεσμεύτηκαν μεταξύ άλλων για αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, για επαναφορά της 13ης σύνταξης, για καμία περαιτέρω μείωση στις συντάξεις, για «σκίσιμο των μνημονίων στο προαύλιο της βουλής μέρα μεσημέρι», ξέχασαν εν μια νυκτί τις δεσμεύσεις τους και με διαδικασίες fast track, φέρνουν τον οδοστρωτήρα του ασφαλιστικού, εφαρμόζοντας το τρίτο και επαχθέστερο μνημόνιο. Έρχονται σήμερα «με το ψαλίδι στο ένα χέρι και το τιμόνι του οδοστρωτήρα στο άλλο χέρι», να περικόψουν και να ισοπεδώσουν ότι απέμεινε από την κοινωνική ασφάλιση.
Η κυβέρνηση μιλά για διάλογο στο πλαίσιο της Οικονομικής Κοινωνικής Επιτροπής την ώρα που με δική της ευθύνη, η ΓΣΕΕ και κατ΄ επέκταση οι νόμιμοι εκπρόσωποι των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, δε συμμετέχουν στην Επιτροπή, διότι με τεχνάσματα υπονόμευσε αυτήν τη συμμετοχή, αλλοιώνοντας την αναλογικότητα της εκπροσώπησης των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα, στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινωνική Επιτροπή.
Οι εργαζόμενοι έχουμε ξεκάθαρη και αδιαπραγμάτευτη θέση: «Ο αγώνας και η αντιπαράθεση με τις κυβερνητικές και μνημονιακές πολιτικές είναι μονόδρομος για εμάς».
Εμείς οι εργαζόμενοι θα συνεχίσουμε τον αγώνα μέχρι να ξαναπάρουμε ότι βιαίως μας στέρησαν, μέχρι να αποτρέψουμε τα χειρότερα που θέλουν να μας επιβάλλουν.
Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,
Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Φλώρινας είναι έτοιμο να δώσει νέες μάχες στους δρόμους για την διατήρηση των εργασιακών και ασφαλιστικών μας δικαιωμάτων. Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να φέρει στη χώρα συνθήκες εργασιακού Μεσαίωνα.
Τους αγώνες αυτούς πρέπει να τους δώσουμε από κοινού, ενωμένοι σαν γροθιά: εργαζόμενοι, άνεργοι και συνταξιούχοι!
Λέμε ΟΧΙ στην νεοφιλελεύθερη πολιτική που ρημάζει την κοινωνία!
Φωνάζουμε: Φτάνει πια! Ως εδώ! Δεν αντέχουμε άλλο!
Με τους αγώνες μας απαιτούμε να μπει επιτέλους ένα φρένο στη διάλυση της κοινωνικής ασφάλισης, στις νέες φοροεπιδρομές, στις νέες μειώσεις μισθών και συντάξεων, στους πλειστηριασμούς.
Τα καινούρια μνημόνια θα γεννήσουν περισσότερη φτώχεια, υψηλότερη ανεργία, μεγαλύτερη απόγνωση και αύξηση του ποσοστού των νέων που θα εγκαταλείψουν την πατρίδα μας. Ήδη μετράμε 300.000 οικονομικούς μετανάστες! Βλέπουμε τα νέα μυαλά του τόπου να φεύγουν και δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι! Και το βαρέλι δυστυχώς δεν έχει πάτο!
Η νέα κυβέρνηση τους προηγούμενους μήνες, συνεχώς διαπραγματευόταν χωρίς κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα. Αποκορύφωμα αυτών των διαπραγματεύσεων; Έκλεισαν οι τράπεζες, επιβλήθηκαν capital controls που επιβαρύνουν ακόμα περισσότερο την ρημαγμένη ελληνική κοινωνία και διχάστηκε ο Ελληνικός λαός μέσα από το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου. Για να μετατραπεί το “ΟΧΙ” που επικράτησε σε ένα εκκωφαντικό “ΝΑΙ”. Ένα “ΝΑΙ” σε όλα, χωρίς να λογαριάζει κανείς τον κόσμο της εργασίας και τους ανέργους.
Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,
Μαζί ενωμένοι στο παρελθόν καταφέραμε πολλά! Ανατρέψαμε αντεργατικές πολιτικές και αναγκάσαμε να πάρουν πίσω νομοσχέδια εκτρώματα. Μπορούμε να το κάνουμε και τώρα. Ενωμένοι! Αρκεί να αφήσουμε την ασφάλεια του καναπέ και να διεκδικήσουμε την κοινωνική ασφάλεια!
Στη Φλώρινα η κατάσταση είναι δραματική. Η λίστα των ανέργων συνεχώς εμπλουτίζεται, πολλοί εργαζόμενοι παραμένουν για μήνες απλήρωτοι, τα λουκέτα πολλαπλασιάζονται, ενώ όσες επιχειρήσεις είναι ακόμα ανοικτές κινούνται μεταξύ σφύρας και άκμονος.
Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,
Οι Έλληνες ζητάμε εφικτές λύσεις, που δεν θα μας ξαναεκθέσουν σε μεγαλύτερο κίνδυνο και που θα βάλουν σε τροχιά ανάπτυξης την οικονομία. Θα επανασχεδιάσουμε το μέλλον μας και θα ανασυγκροτήσουμε από τις στάχτες της, την κοινωνία με διάλογο και αποτελεσματικότητα.
Μας λένε, -ξανά- άλλοι και με άλλα λόγια… το ίδιο ακριβώς παραμύθι. Ένα παραμύθι χωρίς αίσιο τέλος, μια ιστορία που μοιάζει επαναλαμβανομένη. Πως η πορεία της σωτηρίας της χώρας, περνάει μέσα από εξοντωτικές πρακτικές.
Στόχος μας είναι να σωθεί η Ελλάδα. Να παραμείνει στην Ευρωπαϊκή οικογένεια και να συνεργαστεί με τα μέλη και τους λαούς της ΕΕ με όρους όμως αλληλεγγύης και όχι εκδικητικούς.
Θέλουμε μια Ευρωπαϊκή Ένωση των λαών! Μια μεγάλη Ευρωπαϊκή οικογένεια που θα ανοίξει την αγκαλιά της σε όποιον έχει ανάγκη. Που θα ανοίξει τις πύλες της και θα υποδεχτεί τους χιλιάδες πρόσφυγες που αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τις πατρίδες τους για ένα καλύτερο αύριο. Που θα είναι αλληλέγγυα στους ανθρώπους αυτούς που δεν λογαριάζουν εάν θα πνιγούν στη θάλασσα σε μια προσπάθεια να αφήσουν πίσω τους τον πόλεμο. Θέλουμε μια ΕΕ που θα αναλάβει πρωτοβουλίες ώστε να μην δούμε ξανά άψυχα σώματα στις ακτές!
Η Ευρώπη ωστόσο φαίνεται πως δεν τους ακούει! Και όσο οι ευρωπαίοι ηγέτες επιλέγουν να μην έχουν ευήκοα ώτα όλο και περισσότεροι πρόσφυγες θα χάνουν τη ζωή τους στις παγωμένες θάλασσες ή περιμένοντας στα σύνορα των κρατών σε αυτοσχέδιους καταυλισμούς μέσα στη βαρυχειμωνιά.
Αλήθεια, ποιους εξυπηρετεί αυτή η κρίση; Ποιοι θέλουν το Αιγαίο μια θάλασσα νεκρών; Αυτή είναι η Ευρώπη του Πολιτισμού, της Ανθρωπιάς και της Αλληλεγγύης, όπως θέλουν να ισχυρίζονται οι ηγέτες των κρατών μελών της;
Κανένας μας δεν θα πρέπει να αισθάνεται υπερήφανος για την εικόνα αυτή. Οι μόνοι που χαμογελούν και κλείνουν το μάτι σε αυτές τις πολιτικές είναι οι δουλέμποροι και οι μαυραγορίτες.
Και ως Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Φλώρινας από αυτό εδώ το βήμα ζητάμε από τους ηγέτες της Ευρώπης αλλά και την ελληνική κυβέρνηση να κατανοήσουν το μέγεθος του προβλήματος και της κατάστασης, να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να καταλήξουν σε συμφωνία για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης. Ζητούμε ξεκάθαρα από την ΕΕ και από όλες τις χώρες του κόσμου να επιτρέπουν στους πρόσφυγες να πηγαίνουν απευθείας στις χώρες επιλογής τους.
Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,
Θέλουμε μια ένωση που θα σέβεται τα μέλη της. Και για αυτό αγωνιζόμαστε και θα αγωνιστούμε! Δίνουμε και θα συνεχίζουμε να δίνουμε τη μάχη για να παραμείνουν οι Έλληνες πολίτες όρθιοι και αξιοπρεπείς!
ΦΩΝΑΖΟΥΜΕ:
ΟΧΙ στη φτωχοποίηση του ελληνικού λαού,
ΟΧΙ άλλες καταστροφικές πολιτικές,
ΟΧΙ σε καταργήσεις των εργασιακών μας δικαιωμάτων
ΟΧΙ στη λαίλαπα των μνημονίων
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:
Να πάρουμε τις ζωές μας πίσω,
Καμία αλλαγή στο ασφαλιστικό,
Προστασία της πρώτης κατοικίας,
Αξιοπρέπεια,
Αποκατάσταση των αδικιών και
Δουλειές με προοπτική!
Ο αγώνας μας συνεχίζεται. Συνεχίζουμε να διεκδικούμε παίρνοντας δύναμη από όλους αυτούς που πριν από εμάς έδωσαν το αίμα τους για τα εργασιακά μας δικαιώματα.
Ο δρόμος θα είναι δύσκολος και γεμάτος εμπόδια. Γι’ αυτό πρέπει όλοι μαζί να τον διασχίσουμε.
Και να μην ξεχνάμε ότι χαμένη είναι η μάχη που δεν δόθηκε ποτέ!
Καλή δύναμη και καλό μας αγώνα!

Το ψήφισμα της απεργιακής συγκέντρωσης

Εμείς οι εργαζόμενοι της Φλώρινας, από τον ιδιωτικό ευρύτερο δημόσιο και δημόσιο τομέα, που συγκεντρωθήκαμε σήμερα Πέμπτη 3 Δεκέμβρη 2015, στην κεντρική πλατεία της Φλώρινας, συμμετέχοντας στην 24ωρη Γενική Απεργία των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Φλώρινας
Διεκδικούμε και απαιτούμε
Απεργούμε, διαδηλώνουμε και απαιτούμε:
• Άμεση κατάργηση του συνόλου των αντεργατικών μνημονιακών διατάξεων που οδήγησαν στο στραγγαλισμό των συλλογικών εργατικών δικαιωμάτων και εγγυήσεων και την εμπέδωση της εργοδοτικής αυθαιρεσίας. Κανένα άλλο μέτρο που θα επιβαρύνει τα συνήθη υποζύγια τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους.
• Kαμία αλλαγή στην κοινωνική ασφάλιση που θα μετατρέπει τις συντάξεις σε επιδόματα φτώχειας.
• Ουσιαστικά και αποτελεσματικά μέτρα αντιμετώπισης της ανεργίας και ανακούφισης των ανέργων. Καμία εξαίρεση από την εργατική προστασία λόγω ηλικίας.
• Άμεση κατάργηση της εμπλοκής της κρατικής εξουσίας στον προσδιορισμό του κατώτατου μισθού και ημερομισθίου. Αποκατάσταση της διαδικασίας, του περιεχομένου και της καθολικότητας ισχύος του συνόλου των όρων (μισθολογικών και λοιπών) της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και άμεση επαναφορά σε σταθερές βάσεις των πυλώνων του συλλογικού εργατικού δικαίου για την επεκτασιμότητα των συλλογικών συμβάσεων και τη μετενέργεια του συνόλου των όρων τους.
• Αποτελεσματική προστασία της πρώτης κατοικίας. Κανένα σπίτι στα χέρια ξένου ή εγχώριου τραπεζίτη!
• Απόσυρση της σκανδαλώδους και αντικοινωνικής ρύθμισης που εξουδετερώνει το προνόμιο των εργατικών απαιτήσεων στην πτωχευτική διαδικασία.
• Καμία παρέμβαση στην αποτελεσματική άσκηση των δημοκρατικών και κοινωνικών δικαιωμάτων, καμία παρέμβαση στο ισχύον πλαίσιο για την ελεύθερη συνδικαλιστική δράση και την απαγόρευση του lock out (ανταπεργία) των εργοδοτών.
• Να μπει οριστικό τέλος στις πολιτικές φορομπηχτικής επιδρομής κατά των μικρομεσαίων, συγκαλυμμένης προστασίας των φοροκλεπτών και των μεγαλοφειλετών, εκχώρησης του δημόσιου πλούτου σε πανίσχυρους εγχώριους και διεθνείς ομίλους, πολιτικές δραματικής υποβάθμισης της Υγείας, της Παιδείας, της Πρόνοιας και των Κοινωνικών Υπηρεσιών, πολιτικές βίαιης και αντιδημοκρατικής προσβολής των εργασιακών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων.
• Επανασύσταση των φορέων εργατικής εστίας και κατοικίας που σήμερα είναι αναγκαία κάθε άλλο παρά ποτέ και έχουν πολλαπλασιαστικά οφέλη για τους αδύναμους συνανθρώπους μας.
• Διασφάλιση από το Κράτος της βιωσιμότητας και των παροχών των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης και την επαναφορά των κύριων και επικουρικών συντάξεων σε επίπεδα αξιοπρεπούς διαβίωσης.
• Διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα των οργανισμών και επιχειρήσεων κοινωνικής ωφέλειας. Όχι στο ξεπούλημα των κοινωνικών αγαθών και υπηρεσιών.
• Δίκαιο φορολογικό σύστημα. Ελάφρυνση των μισθωτών και των συνταξιούχων από τα άδικα και υπέρμετρα βάση της φορολογικής επιδρομής.
• Τέλος στον αυταρχισμό και τη φτωχοποίηση.

Ο αγώνας των εργαζομένων αποτελεί τη μόνη προοπτική για τη χώρα.
Ο δρόμος του αγώνα είναι η μόνη διέξοδος και σε αυτόν πρέπει να συστρατευτούμε όλοι.

ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΑΠΟΤΡΕΨΟΥΜΕ ΤΑ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ ΚΑΙ ΝΑ ΑΝΑΤΡΕΨΟΥΜΕ ΤΑ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.