Σάββατο 28 Νοεμβρίου 2015

Ένα μήνυμα για τους καιρούς μας

Του Αρχιμ. Ειρηναίου Χατζηεφραιμίδη

Eίναι λίγο-πολύ γνωστή η στιχομυθία του Μ. Βασιλείου με τον πρωθυπουργό του Βυζαντίου Μόδεστο (370), κατά την οποία ο φωστήρας της Καισαρείας αντιστάθηκε στις απειλές του πρωθυπουργού και δεν υπέκυψε στους εκβιασμούς για προσχώρηση στον αρειανισμό.
΄Εκτοτε ο ύπαρχος Μόδεστος έγινε θαυμαστής του Μ. Βασιλείου. Ο δε άγιος Πατέρας μας, με την εγνωσμένη παρρησία του, έστειλε στον Μόδεστο τέσσερις επιστολές.
Σε μία εξ αυτών ζητεί μείωση της φορολογίας των κατοίκων του όρους Ταύρου που κατεργάζονταν τον σίδηρο.
Ιδού τι γράφει ο ακάματος Πατέρας μας: «Τώρα με πίεσαν δύο πράγματα για να λάβω το θάρρος να σου γράψω. Πρώτο μεν έλαβα αυτό το δικαίωμα να σου γράφω από την απαράβλητη μεγαλοψυχία σου και δεύτερο είναι η ανάγκη όσων βρίσκονται σε μεγάλη δυσκολία. Εάν, λοιπόν, έχουν κάποια αξία και δύναμη οι παρακλήσεις ημών των μικρών προς εσέ τον εξοχότατο, ευαρεστήσου, θαυμασιότατε, και με φιλάνθρωπη συγκατάνευση χάρισε την σωτηρία σε μία αξιολύπητη αγροτική περιοχή και δώσε εντολή να γίνει υποφερτή η φορολογία του σιδήρου στους κατοίκους του σιδηροφόρου όρους Ταύρου, για να μη καταστραφούν ολοκληρωτικά αυτοί οι άνθρωποι, αλλά να είναι διαρκείς οι εισφορές τους στο δημόσιο ταμείο».
Πράγματι, τι σοφή προτροπή! ΄Ενας απλός επίσκοπος όχι μόνο γράφει θαρρετά στον πρωθυπουργό, αλλά και με θαυμαστή γνώση οικονομολόγου τονίζει ότι η οικονομική επιβάρυνση των σιδηρουργών του Ταύρου θα καταστρέψει την παραγωγή του σιδήρου, με αποτέλεσμα όχι μόνο να καταστραφούν αυτοί, αλλά και το κράτος να μην εισπράξει φόρους. Με την μείωση της φορολογίας και η παραγωγή θα αυξηθεί, άρα ευεργετούνται οι Ταυρίτες, και το κράτος θα έχει έσοδα διαρκή. Αν το κράτος δεν προβεί σε “σεισάχθεια”, και η παραγωγή θα μειωθεί και τα έσοδα του κράτους θα μειωθούν.
Vetera tempora, veteri mores? Παλαιοί καιροί, παλαιά ήθη; Το δρόμο ανοίγει ο ρηξικέλευθος (εκ του ρήγνυμι+κέλευθος=δρόμος) Μ. Βασίλειος.

Αρχιμ. Ειρηναίος Χατζηεφραιμίδης

8 σχόλια:

  1. Επιτέλους,μια θαρραλέα φωνή από την εκκλησία!!!___ Αναμένουμε....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Λίγα λόγια, απλά και .............ρηξικέλευθα (λόγω σχήματος, που εις άλλα μας εγκλιμάτισε).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δεν ήταν μόνο ο μ.Βασίλειος, αλλά και άλλοι, που είχαν το σθένος και τη διάκριση να απευθυνθούν προς την κοσμική εξουσία εκ μέρους των αποκλεισμένων λαϊκών στρωμάτων. Να θυμηθούμε μόνο τον αγ.Γρηγόριο τον Παλαμά, μεταξύ πολλών.
    Όσες φορές γινόταν αυτό, τότε η Εκκλησία και ο λόγος της έβρισκε θέση στις καρδιές των βασανισμένων ανθρώπων, και υπήρχε πνευματική και υλική προκοπή, και σωτηρία, και πληρότητα σχέσεων και νοήματος βίου.
    Όσες φορές επανέλαβε το "μαζί τα φάγαμε" των κοσμικών αρχόντων (ναι, ακούστηκε και στη Φλώρινα από άμβωνος, ας μην πούμε ονόματα, οι γνώστες γνωρίζουν) τότε υπήρξε σκανδαλισμός των πιστών, δυσφήμιση του θεοΐδρυτου θεσμού, και πολύ μεγάλη βλάβη για όλους.
    Εν κατακλείδι. πολύ θετική η εκ μέρους σας υπενθύμιση της συγκεκριμένης ιστορίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Επίκαιρο το μήνυμα του Αρχιμ. Ειρηναίου. Ας μου επιτρέψει ο ίδιος να τον προσφωνώ Πατήρ Ειρηναίος ένας αγνός δάσκαλος που είχα την τύχη να βρεθούμε στα κατηχητικά του Γίγαντα Επισκόπου Αυγουστίνου Καντιώτη που δεν δίσταζε να τα βάλει με Θεούς Σατανάδες Μασόνους και Δαίμονες βάζοντας πάνω από όλα τον Θεό και την Αλήθεια .Διάβαζα το μήνυμα και στο μυαλό μου σχηματίζονταν όλη η Φλώρινα που μαραζώνει ερημώνει φτωχαίνει ρημάζει όπως άλλωστε συμβαίνει σε όλη η πατρίδα μας. Μπράβο Πνευματικέ Πατέρα Ειρηναίε για την παρέμβαση σου μας μετέδωσες μία αχτίνα φωτός στα σκοτάδια όπου μας έχουν ξεχασμένους και κλειδωμένους .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΕΧΟΥΜΕ ΓΙΝΕΙ ΔΟΥΛΟΙ ΤΩΝ ΧΡΕΩΝ!!!

    ΓΙΑΤΙ ΟΜΩΣ????

    ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΕΙΝΑΙ ΧΡΕΟΣ ΝΑ ΤΟ ΔΩΣΟΥΜΕ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ??ΕΜΕΙΣ ΚΑΛΑ ΠΕΡΑΣΑΜΕ....

    ΥΠΟΚΡΙΤΕΣ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ο θεός να σε έχει πάντα διαυγή και δυνατό και να συνδράμεις όπως μπορείς στον έλεγχο των πολιτειακων οργάνων με τη χαρισματική σου κριτική σκέψη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ......και στους κόλπους της εκκλησίας υπάρχουν μερικοί σωστοί άνθρωποι με ψυχή και κότσια!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. eixa kai go tin tyxi katixytika xronnia na gnorizo toso kala ton patera Aygustino oso kai ton pneymatiko patera EIrinaio o opios oxi mono vriskotane panta sto pleyro tu megalu didaskalu mas kai ton akoluthuse pantu kai panta alla akoma kai tora akoluthei ton idio dromo ton opio exei xaraxei o athanatos didaskalos mas na sas exei panta gero kai dynato o megalodynamos na askeite opos panta akatapaysta to ergo sas kai na mas dinete dynami kai kuragio saytes tis dyskoles stigmes me sevasmo kai agapi

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.