Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2015

Κέντρο Δικτύωσης για θέματα βιομάζας στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας στο πλαίσιο του Προγράμματος GABE

Το Πρόγραμμα GABE (Διασυνοριακή συνεργασία Ελλάδας – Αλβανίας για την αξιοποίηση της βιομάζας) είναι ένα διετές πρόγραμμα, το οποίο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο πλαίσιο του προγράμματος διασυνοριακής συνεργασίας «Ελλάδα-Αλβανία 2007-2013».
Το Πρόγραμμα αποσκοπεί στην ανάπτυξη μιας βιώσιμης, ανταγωνιστικής και ολοκληρωμένης διασυνοριακής περιοχής Ελλάδας - Αλβανίας στον τομέα της βιώσιμης χρήσης βιοενέργειας. Οι εταίροι του Προγράμματος GABE είναι η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, το Εθνικό Κέντρο Έρευνας & Τεχνολογικής Ανάπτυξης / Ινστιτούτο Χημικών Διεργασιών και Ενεργειακών Πόρων (ΕΚΕΤΑ/ΙΔΕΠ), η Περιφέρεια της Κορυτσάς και το Πανεπιστήμιο της Κορυτσάς ‘Fan S. Noli’. Η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας είναι ο επικεφαλής εταίρος του έργου.

Στόχοι του Προγράμματος
• Η δημιουργία μιας βιώσιμης, ανταγωνιστικής και ολοκληρωμένης διασυνοριακής περιοχής Ελλάδας – Αλβανίας στον τομέα της βιώσιμης χρήσης βιοενέργειας. Στόχος είναι να βελτιωθούν οι επαγγελματικές σχέσεις Ελλάδας – Αλβανίας με την προώθηση συνεργειών μεταξύ των ελληνικών και αλβανικών επιχειρήσεων.
• Η δημιουργία διαπεριφερειακών δικτύων για την ανταλλαγή πληροφοριών και γνώσης. Ο στόχος αυτός αφορά τη δημιουργία μιας σταθερής γέφυρας επικοινωνίας μεταξύ των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον τομέα της ενέργειας στην Ελλάδα και την Αλβανία, προκειμένου να διαδοθεί η γνώση μεταξύ τους. Αυτή η γνώση μπορεί να περιλαμβάνει βέλτιστες πρακτικές, μεθόδους και πληροφορίες που αφορούν τη βιοενέργεια και την παραγωγή βιομάζας.
• Η δημιουργία ενός πλαισίου, όπου όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη στον τομέα της ενέργειας μπορούν να αναπτύξουν τις επιχειρηματικές τους ιδέες. Το πλαίσιο αυτό θα υποστηρίζει συντονισμένες δράσεις για την ανάπτυξη του τομέα της βιοενέργειας στην περιοχή.
• Η παροχή του απαραίτητου υπόβαθρου για την προώθηση της παραγωγής και διανομής βιομάζας και βιοενέργειας.
• Η δημιουργία ενός δικτύου για την ανάπτυξη της αγοράς βιοενέργειας στην περιοχή.

Η υλοποίηση του Προγράμματος GABE αναμένεται να έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία μιας δυναμικής διασυνοριακής περιοχής Ελλάδας – Αλβανίας στον τομέα της βιώσιμης χρήσης βιοενέργειας. Το πρόγραμμα θα διευκολύνει την επικοινωνία μεταξύ των φορέων Ελλάδας και Αλβανίας, καθώς και την εφαρμογή πολιτικών της ΕΕ για την ανάπτυξη της βιοενέργειας στην περιοχή. Η διαπεριφερειακή δικτύωση θα προωθήσει την ανταλλαγή πληροφοριών και γνώσης, ενώ παράλληλα θα αναπτυχθούν μέσα για την προώθηση της βιοενέργειας και της βιομάζας.
Στο πλαίσιο υλοποίησης του Προγράμματος GABE, η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, έχει δημιουργήσει ένα Περιφερειακό Κέντρο Δικτύωσης Βιομάζας (Regional Network Point), στο οποίο θα έχουν την δυνατότητα οι ενδιαφερόμενοι να αντλήσουν πληροφορίες για θέματα βιομάζας και βιοενέργειας, να αναζητήσουν δυνητικούς εταίρους και να διερευνήσουν πιθανές πηγές άντλησης κεφαλαίων.
Η λειτουργία του Κέντρου Δικτύωσης στοχεύει πρωτίστως στην ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας, δηλαδή των πολιτών, των δυνητικών επενδυτών αλλά και των θεσμικών φορέων της περιοχής, σε θέματα που σχετίζονται και αφορούν στην αξιοποίηση της βιομάζας γενικότερα.
Η δομή του Κέντρου Δικτύωσης φιλοξενείται στο Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Δυτικής Μακεδονίας, στον 3 όροφο του κτιρίου της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, στη ΖΕΠ Κοζάνης.

Το Πρόγραμμα GABE (Greek-Albanian cross border cooperation in Biomass Exploitation) συγχρηματοδοτείται κατά 75% από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και κατά 25% από Εθνικούς Πόρους.

Στοιχεία Επικοινωνίας
Τηλ.: 2461053560
E-mail: infogr@gabeproject.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.