Τετάρτη 28 Οκτωβρίου 2015

Σακουλέβας… το ποτάμι της πόλης μου!

Ο Σακουλέβας (ή αλλιώς ποτάμι της Φλώρινας) είναι Μακεδονικός ποταμός, στην Περιφερειακή Ενότητας Φλώρινας ρέει το μεγαλύτερο μέρος του.
Περνάει μέσα από την πόλη, πηγάζοντας από το Όρος Βαρνούντας!
Συμβάλει με τον παραπόταμο Εριγώνα του Αξιού στο έδαφος της ΠΓΔΜ, τους χειμερινούς μήνες διατηρεί ικανοποιητικά το νερό του, κατά τους θερινούς ρέει πολύ λίγο.
Οι προγενέστερες δημοτικές αρχές, αλλά και η σημερινή επένδυσαν πολλά στην ανάπλαση και διαμόρφωση του, σήμερα μπορεί να θεωρηθεί σήμα κατατεθέν της πόλης μας!
Ο Σακουλέβας είναι πόλος έλξης για τους ντόπιους και ξένους επισκέπτες, σε συνδυασμό με τα νεοκλασικά και Μακεδονικά κτίρια που «δένουν» κατά μήκος του, δίνουν μια ξεχωριστή νότα ομορφιάς.
Οι πολλές γέφυρες που δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν ονοματοδοτήθηκαν ενώνουν τις δύο πλευρές της πόλης και ταυτόχρονα στηλιτεύουν την ομορφιά του.
Τα καταστήματα εστίασης που υπάρχουν κατά μήκος προσελκύουν επισκέπτες καθ όλη την διάρκεια της ημέρας, είναι ωραίο να πίνεις τον καφέ ή το τσίπουρο σου και να απολαμβάνεις τον ήχο του νερού και την ομορφιά του ποταμού!
Την τιμητική του έχει κάθε χρόνο κατά την περίοδο των Πολιτιστικών Δρώμενων του δήμου Φλώρινας, όλες αυτές τις μέρες καλλιτέχνες εκθέτουν, συγκροτήματα παίζουν, θεατρικές και χορευτικές παραστάσεις λαμβάνουν χώρα με χιλιάδες επισκέπτες, όλα θυμίζουν μια ονειρούπολη το ποτάμι της Φλώρινας «καμαρώνει», είναι ο βασικός πρωταγωνιστής στα δρώμενα!
Ο Σακουλέβας ενέπνευσε και συνεχίζει να εμπνέει ανθρώπους των γραμμάτων και τεχνών, πολλά από τα έργα τους οφείλονται στην παρουσία του!
Κινηματογραφικές ταινίες γυρίστηκαν αναδεικνύοντας την μοναδική ομορφιά του, ποιήματα γράφηκαν αλλά και σε πολλές πινακοθήκες κυρίως ιδιωτικές, σε μουσεία αλλά και δημόσιους χώρους θα δούμε πίνακες και φωτογραφίες με τον ποταμό Σακουλέβα με βαθύ φόντο πάντα τα νεοκλασικά και Μακεδονικά κτίρια που τον περιτριγυρίζουν.
Πρόσφατα το ποτάμι της Φλώρινας κέρδισε ένα αξιόλογο έργο το «βιολοντσέλο αρκούδα» φιλοτεχνημένο από τον συμπατριώτη μας Γιώργο Μπαρδάκα, στο πλαίσιο της πτυχιακής του εργασίας.
Τους καλοκαιρινούς μήνες την ομορφιά την δίνουν οι λευκές πάπιες η βαρκούλα και τα ψάρια που πλέουν στα νερά του, τους χειμερινούς το χιόνι και ο πάγος στολίζουν φανταστικά τον ποταμό, τον κάνουν ονειρεμένο… μαγικό σαν τα παραμύθια που μας διηγήθηκαν οι γιαγιάδες μας στην παιδική μας ηλικία.

Σπύρος Α. Ηλιάδης
Δημοσιογράφος.
Εκδότης ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ.
τ. Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος
TV ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Η φωτογραφία είναι από το προφίλ του: Θωμάς ράδιο Φλώρινα Ευθυμίου

7 σχόλια:

  1. Συμφωνώ σχεδόν σε όλα, αλλά όχι και "της πόλης σου"! Δεν έχεις καμία σχέση με τη Φλώρινα. Πολύ δε περισσότερο με το ποτάμι. Ψάρευες σε αυτό όταν ήσουν μικρός; Έκανες φράγματα; Αποτελούσε μέρος των παιδικών παιχνιδιών σου; Σαφώς ΟΧΙ. Μεγαλύτερο από αυτό του Ι. Μεταξά. Η Φλώρινα δεν είναι η πόλη σου και ο Σακουλέβας δεν είναι το ποτάμι σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. 9: Ο3 Είσαι μεγάλος @@@. Τα λεγόμενα σου ανάξια σχολιασμού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μήπως μπερδεύεται με το ποτάμι στον Καύκασο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το ίδιο ποτάμι περνά μετά την Μαρίνα (Σακούλεβο) και έξω από τον Ν.Καύκασο.

      Διαγραφή
  4. "Ανώνυμε 9.08" γιατί αποκρύπτεις ότι είσαι ο ίδιος ο συγγραφέας του κειμένου; Πάντως καλύτερα που δε σχολιάζεις γιατί θα εκτεθείς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σώπα ρε γαλαζοαίματε πρωτευουσιάνε του γλυκού νερού.

      Διαγραφή
  5. Δεν είμαι ούτε γαλαζοαίματος, ούτε πρωτευουσιάνος. Προπαντός δεν είμαι άξεστος χωριάτης σαν εσένα. Αλλά άσε εμένα. Πες μας εσύ τι είσαι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.