Δευτέρα 3 Αυγούστου 2015

Νέο Φεστιβάλ Πρεσπών: Ένα μεγάλο καλλιτεχνικό ξεκίνημα διεθνούς εμβέλειας

To μακρύ ταξίδι των «Πρεσπών», των εκδηλώσεων που γίνονται κάθε χρόνο στον Άγιο Αχίλλειο, στη μικρή Πρέσπα, συνεχίζεται για 26ο χρόνο
Μόνο που τώρα έχει αποκτήσει τα φτερά της Ευρωπαϊκής Ένωσης και πετάει σιγά και σε άλλες χώρες.
Η αρχή, που είναι το ήμισυ του παντός, γίνεται τον Αύγουστο, φέτος, υπό τη σκέπη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με την Ελλάδα και τη FYROM να φιλοδοξούν να σπάσουν τους πάγους, με παγοθραυστικό τον Πολιτισμό, το θέατρο, το αρχαίο δράμα, το τραγούδι, το χορό, τις τέχνες.
Η Φλώρινα, η Πρέσπα και το Stobi, μια πολίχνη έξω από τα Σκόπια, είναι πανέτοιμες για το μεγάλο εγχείρημα. Το βάπτισμα του πύρος δίνεται σε πανελλήνια και πανευρωπαϊκή πρεμιέρα στις 21 Αυγούστου, στο νησάκι του Αγίου Αχιλλείου με μια συγκλονιστική παράσταση αρχαίου δράματος με τίτλο «Αρχαίο Αίμα». Η παράσταση υπογράφεται από μεγάλους και σημαντικούς Έλληνες καλλιτέχνες: Κώστας Γεωργουσόπουλος, Σταύρος Ξαρχάκος, Σοφία Σπυράτου, Μανόλης Παντελιδάκης. Οι εξαιρετικές πρωταγωνίστριες Λήδα Πρωτοψάλτη, Αλεξάνδρα Σακελλαροπούλου, Μάνια Παπαδημητρίου και Βίκυ Παπαδοπούλου. Και ο χορός.
Στο δεύτερο μέρος της βραδιάς η Σαββίνα Γιαννάτου με τους Primavera en Salonico θα μυήσει τους επισκέπτες σε βαλκανικούς και μεσογειακούς ήχους.
Την άλλη μέρα, Σάββατο 22 Αυγούστου στο Νέο Πάρκο της Φλώρινας, θα δοθεί η μεγάλη λαϊκή συναυλία του Σταύρου Ξαρχάκου με την Ηρώ Σαΐα, τον Ζαχαρία Καρούνη και δωδεκαμελή λαϊκή ορχήστρα.
Όλα αυτά, κάτω από το ευαίσθητο κοίταγμα του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου και του αναπληρωτή Υπουργού Πολιτισμού κ. Νίκου Ξυδάκη, αλλά και πολλών άλλων προσωπικοτήτων. 7.000 άνθρωποι, δηλαδή η μισή Φλώρινα, αναμένεται να παρακολουθήσει αυτή τη γιορτή του ελληνικού τραγουδιού.

1000 και πλέον χρόνια Άγιος Αχίλλειος
Η Ελλάδα γιορτάζει φέτος τα 90 χρόνια του Μίκη Θεοδωράκη. Άξιος Εστί!
Τα 75 χρόνια του Σταύρου Ξαρχάκου. Άξιος Εστί και αυτός!
Τα 80 χρόνια του Λευτέρη Παπαδόπουλου. Άξιος.
Ο Θεός να τους δίνει χρόνια και δύναμη και έργο.
Αλλά και εμείς, στην Πρέσπα γιορτάζουμε τα 1010 χρόνια της Βασιλικής του Αγίου Αχιλλείου που επιβλητική, υπερήφανη και χαρούμενη περιμένει να σας υποδεχθεί.
Μαζί με τη μάγισσα Πρέσπα, που με το ραβδί της φύσης τα έχει αγγίξει όλα. Γιατί όχι και το φετινό μεγάλο καλλιτεχνικό ξεκίνημα διεθνούς πλέον εμβέλειας;
Τολμηρά πράγματα σε μια άτολμη εποχή. Αλλά για φανταστείτε να ακούει κανείς το λόγο του Αισχύλου, του Σοφοκλή του Ευρυπίδη να βγαίνει μέσα από τα ερείπια της αρχαίας Βασιλικής και να δίνει το χέρι στους γείτονες κα να ζητά το δικό τους.
Καθαρτήρια εμπειρία την ώρα που οι λιθοβολισμοί της Ελλάδας συνεχίζονται, την ώρα που καίγεται ο τόπος και τα δροσερά ελληνόπουλα αγωνιούν. Σε τέτοια κρίσιμη στιγμή γίνονται οι εκδηλώσεις. Αυτό επιζητούσαν όσοι τις εμπνεύστηκαν πριν από 26 χρόνια. Να πέσουν τα ψυχροπολεμικά σύνορα με τις γύρω χώρες, να πέσουν από τις σάλπιγγες του Πολιτισμού. Να ηχούν αηδόνια στην περιοχή και όχι να τερετίζουν καλάσνικοφ.
Αυτό το Επιχειρησιακό Προγράμματα Διασυνοριακής Συνεργασίας ΙΡΑ «Ελλάδας - πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας 2007-2013» που συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ήρθε την κατάλληλη ώρα και είναι ένα μεγάλο δώρο για τα σύνορα και από τις δυο πλευρές αυτά τα δίσεκτα χρόνια.
Οι Πρέσπες έχουν το δικό τους αλφάβητο. Το ξέρουν απ’ έξω οι 24 κάτοικοι του νησιού. Το μαθαίνουν κάθε χρόνο χιλιάδες Έλληνες επισκέπτες. Οι ακρίτες προσέχουν σαν τα μάτια τους τα πάτρια, γρηγορούν πάνω στα σύνορα. Δε ξεχνούν τα λόγια της Μελίνας που τα είπε όταν ήρθε στο μυροβόλο νησάκι: «τα σύνορα είναι τιμή, δεν είναι ποινή». Αφιλόκερδη η τέχνη. Οι Πρέσπες συνεχίζουν το βιολί τους. Όπως 25 χρόνια τώρα, έτσι και φέτος, ο κάθε θεατής δε θα χρειαστεί να δώσει ούτε ένα ευρώ για να μπει στις μυσταγωγικές αυτές παραστάσεις.
Γιατί; Γιατί οι διοργανωτές πιστεύουν ότι μέσα στην αληθινή τέχνη αναγνωρίζει καθένας τον εαυτό του. Συναντά τον καλό εαυτό του που είναι φιλόπατρις και ειρηνικός και με σέβας στους άλλους και στη φύση. Αυτή ήταν πάντα η φιλοδοξία των Πρεσπών. Μερικές φόρες την επιτύχαμε. Τώρα, με τη βοήθεια και των Ελλήνων και των γειτόνων, θα προσπαθήσουμε να αγγίξουμε το θαύμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.