Σάββατο 29 Αυγούστου 2015

Η θεατρική παράσταση «Φωνάζει ο Κλέφτης» στο Πνευματικό Κέντρο Αμυνταίου

Στα πλαίσια των πολιτιστικών εκδηλώσεων Αμύνταια 2015, η ερασιτεχνική θεατρική ομάδα του συλλόγου γυναικών Λεβαίας, παρουσιάζει στο Πνευματικό Κέντρο Αμυνταίου την κωμωδία του Δημήτρη Ψαθά "Φωνάζει ο κλέφτης" , την Κυριακή 30/8, στις 20:00 το βράδυ, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.
Το έργο του Δημήτρη Ψαθά, είναι μια διαχρονική κωμωδία, που αγγίζει το μυαλό και την καρδιά του κοινού, καθώς τα κακώς κείμενα παραμένουν και σήμερα στην πολιτική και κοινωνική ζωή του τόπου.
Ο ίδιος ο Δημήτρης Ψαθάς είχε πει: «ποτέ δεν έλειψαν από τον κόσμο και από την Ελλάδα φυσικά οι ενάρετοι, οι τίμιοι πατριώτες και οι ψεύτικοι πατριδοκάπηλοι, που φυτρώνουν σαν τις τσουκνίδες μέσα στα λουλούδια».
Η πρόεδρος του συλλόγου, Φωτεινή Τσιναρίδου, σχολίασε: «Η νεοσύστατη ερασιτεχνική θεατρική μας ομάδα, αποτελείται αμιγώς απο γυναίκες ποντιακής καταγωγής.
Πέρυσι στα πλαίσια των ‘’Λεβαιώτικων’’, είχαμε την ευκαιρία να ανεβάσουμε το Ποντιακό Έργο, ‘’τη Νύφης το Κλέψιμον’’, του Ιωάννη Χ. Κοσμίδη, τον οποίο είχαμε την χαρά να έχουμε κοντά μας.
Φέτος με αφορμή των πολιτιστικών εκδηλώσεων των ‘’Αμυνταίων’’, αποφασίσαμε να παρουσιάσουμε το έργο του Δημήτρη Ψαθά "Φωνάζει ο κλέφτης", καθώς πρόκειται για μια επίκαιρη κωμωδία, με πρωτότυπο και στοχαστικό σενάριο, στοιχεία που χαρακτηρίζουν την πλειοψηφία των έργων του παλαιού Ελληνικού κινηματογράφου.
Αξίζει να σημειωθεί οτι, την σκηνοθεσία και τη διασκευή του σεναρίου, επιμελήθηκε η Ελισάβετ Τσιναρίδου.
Ευελπιστούμε ο κόσμος της περιοχής να ανταποκριθεί στο κάλεσμα και να μας τιμήσει με την παρουσία του. Εμείς από την πλευρά μας θα επιδιώξουμε να προσφέρουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα».

Το ιστορικό
Το έργο γράφτηκε το 1958 και έγινε μεγάλη θεατρική επιτυχία από τον θίασο Μαίρης Αρώνη - Ντίνου Ηλιόπουλου - Διονύση Παπαγιαννόπουλου και παραμένει από τα πιο αγαπημένα έργα της ελληνικής θεατρικής σκηνής. Στον κινηματογράφο παρουσιάστηκε το 1962 σε παραγωγή της Φίνος Φιλμς και σκηνοθεσία του Γιάννη Δαλιανίδη, ο οποίος υπέγραφε με το όνομα του μοντέρ Ανδρέα Ανδρεαδάκη, λόγω του μεγάλου αριθμού ταινιών που είχε σκηνοθετήσει εκείνο το έτος. Η ταινία με πρωταγωνιστές τη Ρένα Βλαχοπούλου, τον Ντίνο Ηλιόπουλο και τον Διονύση Παπαγιανόπουλο άφησε εποχή και έγινε τεράστια επιτυχία.
Η υπόθεση
Οι συντελεστές της παράστασης μεταφέρουν στην σκηνή την ιστορία του Τιμολέοντα Λάμπρου, ενός φτωχού και τίμιου λογιστή, ο οποίος επιβραβεύεται για την κίνησή του να παραδώσει ένα χαμένο πορτοφόλι στον στρατηγό Σόλωνα Καραλέοντα και προσλαμβάνεται από τον στρατηγό.
Εργαζόμενος στον οργανισμό, όπου τον προσέλαβε ο στρατηγός, ανακαλύπτει μεγάλες καταχρήσεις από ομάδα καταχραστών με επικεφαλής τον κουνιάδο του στρατηγού, Αντώνη Παπαδόπουλο. Όταν, όμως, αποκαλύπτει την αλήθεια, ο αδίστακτος καταχραστής κλέβει τα λογιστικά βιβλία και μηνύει τον λογιστή ως συκοφάντη. Τελικά η σύζυγος του Στρατηγού Λία αποφασίζει να λύσει τη σιωπής της, αποκαλύπτει την αλήθεια και έτσι ο τίμιος λογιστής δικαιώνεται!

Το βίντεο που ακολουθεί, επιμελήθηκε ο Παναγιώτης Μορφίδης


Ρεπορτάζ
Γιώργος Θεοχαρίδης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.