Σάββατο 27 Ιουνίου 2015

Ο δήμαρχος Φλώρινας στην ενθρόνιση του Μητροπολίτη Καλαμαριάς Ιουστίνου (video)

Στην ενθρόνιση του νέου Μητροπολίτη της Ιεράς Μητρόπολης Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς π. Ιουστίνου, παραβρέθηκε ο Δήμαρχος Φλώρινας κ. Γιάννης Βοσκόπουλος, τη Δευτέρα 22 Ιουνίου 2015.
Παρόντες ήταν επίσης η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Φλώρινας κ. Όλγα Μούσιου- Μυλωνά, οι Αντιδήμαρχοι κ.κ. Αριστείδου Αριστείδης, Καραγκιοζίδης Θεοδόσιος και Μπαρδάκας Χρήστος, καθώς και Δημοτικοί Σύμβουλοι.
Η εκδήλωση της ενθρόνισης ξεκίνησε από το παλαιό Δημαρχείο της Καλαμαριάς, όπου ο Σεβασμιότατος, συνοδευόμενος από τον Ιερό κλήρο και τον πνευματικό του πατέρα Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας κ. Θεόκλητο, το χορευτικό συγκρότημα του Φ.Σ.Φ. «Ο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ», πλήθος κόσμου και με τους ήχους των χάλκινων της Φλώρινας, μετέβη στον Ιερό Ναό Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, όπου ξεκίνησε η λειτουργία.
Καθ’ όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης ήταν έκδηλο το κλίμα συγκίνησης, με πλήθος Φλωρινιωτών να επευφημεί τον π. Ιουστίνο για την εκλογή του.



Ο Δήμαρχος Φλώρινας, κ. Γιάννης Βοσκόπουλος, στο γεύμα το οποίο ακολούθησε, είπε:
«Είναι ξεχωριστή η χαρά και η συγκίνηση όλων μας, αφού σήμερα έγινε η ενθρόνιση στη μητρόπολη Καλαμαριάς και Νέας Κρήνης του πατέρα Ιουστίνου. Είναι ακόμα μεγαλύτερη η χαρά όλων ημών από την ακριτική και υψηλόφρονα Φλώρινα, γιατί ένα γνήσιο τέκνο της και της Μακεδονικής γης, γίνεται για πρώτη φορά Μητροπολίτης.
Για τη ζωή και το έργο του πατέρα Ιουστίνου δεν θα μιλήσω, γιατί έχουν γραφεί πολλά και λέχτηκαν ακόμα περισσότερα.
Θέλω μόνο να σκιαγραφήσω την προσωπικότητα του πνευματικού μας πατέρα Ιουστίνου. Είναι ένας άνθρωπος που δεν ζει στο περιθώριο της κοινωνίας ούτε και φείδεται κόπων και αγώνων.
Θερμός πατριώτης αγωνίστηκε για τα εθνικά ιδεώδη και την ακεραιότητα της πατρίδας μας.
Τα μεγάλα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα, επηρέασαν την κοινωνία μας, δημιουργώντας ένα ασφυκτικό περιβάλλον για την γαλήνη της ψυχής μας και την καθημερινότητα μας. O πατέρας Ιουστίνος ως καλός Σαμαρείτης βρίσκονταν καθημερινά δίπλα στον ανήμπορο και τον φτωχό, παρέχοντας κάθε βοήθεια μέσα από τις δομές της Μητρόπολης μας, της οποίας ηγείται ένας φωτισμένος ποιμένας ο μητροπολίτης μας Θεόκλητος. Έκανε καθημερινά πράξη το «αγαπάτε αλλήλους».
Ο μητροπολίτης Ιουστίνος είναι ένας χαρισματικός ηγέτης που τα προβλήματα της τοπικής μας κοινωνίας ήταν και δικά του προβλήματα. Είναι γνωστοί οι αγώνες του για το πανεπιστήμιο, το φτηνό πετρέλαιο, την ανάπτυξη της περιοχής μας.
Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι δεν σιώπησε ποτέ, δεν οπισθοχώρησε ποτέ. Ήτανε πάντα στην πρώτη γραμμή, μάχιμος και ακμαίος στα μεγάλα και στα μικρά προβλήματα, σε μια εκκλησία ζώσα και με ποιμαντικό του καθήκον πολύπλευρο, για μια κοινωνία δίκαιη, ανθρώπινη και ευημερούσα.
Σεβασμιότατε,
Η διακονία σας στην εκκλησία της Φλώρινας κοντά στον μητροπολίτη μας Θεόκλητο και τον μακαριστό πατέρα Αυγουστίνο, αποτελούν τα εχέγγυα της επιτυχίας στα νέα καθήκοντα σας, της δικαίωσης των προσδοκιών των πολιτών, για μια Εκκλησία που βρίσκεται δίπλα σε κάθε άνθρωπο που έχει ανάγκη, για μια Εκκλησία με μεγαλύτερο κοινωνικό έργο.
Είναι τυχερή η κοινωνία της Καλαμαριάς και Νέας Κρήνης, γιατί έχετε έναν αδάμαντα ηθικής και αξιών, ένα πραγματικό πνευματικό ηγέτη στην κορυφή της εκκλησίας σας και γι’ αυτό είμαστε περήφανοι ως συμπατριώτες του.
Σεβασμιότατε Ιουστίνε,
Εύχομαι η Χάρις του Θεού να σας δίνει υγεία, δύναμη και κουράγιο, για να ανταπεξέλθετε στο υψηλό, δύσκολο και πολυσχιδές έργο σας. Είμαστε σίγουροι ότι θα πετύχετε, γιατί έχετε ένα πλούσιο απόθεμα γνώσης, πίστης και αγώνα.
Βέβαιοι ότι θα συνεχίσετε με μεγαλύτερο πείσμα και πίστη τον αγώνα σας για μια κοινωνία με ανθρώπινο πρόσωπο και στη νέα σας θρησκευτική πατρίδα, θα σας συνοδεύουν καθημερινά οι ευχές μας από την ακριτική Φλώρινα».

Στο τέλος της ομιλίας του ο κ. Δήμαρχος μαζί με την κ. Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, έδωσαν στον Σεβασμιότατο αναμνηστικό δώρο, ως ελάχιστη ένδειξη εκτίμησης και σεβασμού, και συγκεκριμένα ένα αρχιερατικό σετ το οποίο περιλαμβάνει επιστήθιο σταυρό και αρχιερατικό εγκόλπιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.