Σάββατο 27 Ιουνίου 2015

Φάπα από το ΦΠΑ σε ΠΟΠ, ΠΓΕ και βιολογικά

Να μην πάνε χαμένα 10 χρόνια προσπάθειας για ποιοτική Γεωργία

Ενημερωνόμαστε ότι, εκτός από τα επεξεργασμένα τροφίμων η κυβέρνηση έχει συμφωνήσει με τους θεσμούς να αυξηθεί ο ΦΠΑ στα συσκευασμένα αγροτικά προϊόντα στο 23%.

Αν ισχύει κάτι τέτοιο θα είναι δραματικό για όλες τις προσπάθειες του αγροτικού κόσμου να αλλάξει παραγωγικό μοντέλο και να παράξει ποιοτικά προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας που θα δίνουν εισόδημα στο γεωργό και θα προωθούν την ανάπτυξη της υπαίθρου και την προστασία του περιβάλλοντος.

Η διάταξη αυτή, αν τελικά υλοποιηθεί θα εξαφανίσει, με την δημοσίευση της στην εφημερίδα της κυβέρνησης, όλα τα συσκευασμένα τρόφιμα. Το φασόλι Πρεσπών, προϊόν ΠΓΕ που με χίλιους κόπους και προσπάθειας μιας δεκαετίας έχει αρχίσει να φεύγει από τις Πρέσπες συσκευασμένο (άρα προστατευμένο από νοθείες και ελληνοποιήσεις) θα γυρίσει στο τσουβάλι και στη σέσουλα.

Αυτή η διάταξη, θα σημαίνει ότι σε ένα βράδυ ακυρώνεται κοινοτική πολιτική δεκαετιών, η αγροτική πολιτική της χώρας την τελευταία τουλάχιστον εικοσαετία, οι επενδύσεις που έχουμε κάνει οι γεωργοί και όλες οι προοπτικές ανάπτυξης της υπαίθρου και της προστασίας του περιβάλλοντος με την νέα ΚΑΠ.

Ελπίζουμε ότι η κυβέρνηση θα αντιληφθεί τις επιπτώσεις που θα είχε μια τέτοια ρύθμιση στον πρωτογενή τομέα και την προστασία του περιβάλλοντος και θα την πάρει πίσω.

Στεργίου Νικόλαος
Πρόεδρος ΑΣ "ΠΕΛΕΚΑΝΟΣ"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.