Παρασκευή 26 Ιουνίου 2015

Θανατηφόρο εργατικό ατύχημα

Εργατικό δυστύχημα σημειώθηκε χθες το απόγευμα κατά τη διάρκεια εκτέλεσης εργασιών ασφαλτόστρωσης κοινοτικής οδού Πολυπλατάνου - Αγίας Παρασκευής που είχε ως αποτέλεσμα να τραυματιστεί θανάσιμα κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες 59χρονος συνάδελφος.

Τα αποτελέσματα της μη τήρησης των κανονισμών και των στοιχειωδών μέτρων ασφαλείας, η εντατικοποίηση της εργασίας αλλά και η κακή ψυχολογική κατάσταση που έχουν περιέλθει οι εργαζόμενοι οι οποίοι καλούνται να εργάζονται σε σκληρές συνθήκες για το μεροκάματο, είχαν ακόμα ένα θύμα στην Φλώρινα.

Ο άτυχος συνάδελφος μας έχασε την ζωή του εν ώρα καθήκοντος. Στην μεγάλη πλειοψηφία των ατυχημάτων ποτέ δεν φταίει ένας. Πάντα υπάρχουν πολλοί παράγοντες που συγκλίνουν και όταν τα ρίσκα μεγαλώνουν έρχεται το μοιραίο.

Οι απαραίτητοι ελεγκτικοί μηχανισμοί της πολιτείας αποδυναμώνονται και καταργούνται. Είναι φυσικό και επόμενο αυτή η πολιτική απόφαση και τακτική να έχει άμεσο αντίκτυπο στην καθημερινότητα και τη ζωή μας.

Συνάδελφοι καλούμαστε όλοι να αντιληφθούμε ότι επιτέλους πρέπει να αλλάξουν πολλά στον τρόπο εργασίας μας.

Οι στόχοι οι δικοί μας αλλά και της επιχείρησης πρέπει να είναι το να γυρνάμε σπίτια μας και όχι μόνο τα νούμερα αποδοτικότητας.

Στην ασφάλεια στην εργασία μας δεν χωράνε ούτε προϊστάμενοι, ούτε πιέσεις, ούτε φίλοι, ούτε συνδικάτα. Ο καθένας μας θα πρέπει να αξιολογεί τις συνθήκες οι οποίες αλλάζουν κάθε ώρα και στιγμή και να προφυλάσσει τον εαυτό του και τους γύρω του. Στην εργασία μας πρέπει να έχουμε καθαρό μυαλό και εγρήγορση. Και πάνω από όλα πρέπει να βρούμε τον τρόπο να επαναφέρουμε την χαμένη αλληλεγγύη και συναδελφικότητα και ενεργώντας σαν σύνολο να διασφαλίζουμε ότι θα τηρούνται από όλους οι κανόνες και τα μέτρα ασφαλείας.

Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένεια του άτυχου συναδέλφου.

Απαιτούμε να υπάρξει πλήρης και ολοκληρωμένη έρευνα.

Απαιτούμε εντατικοποίηση και συνεχή εκπαίδευση των εργαζομένων, πιστή και ευλαβική τήρηση των μέτρων ασφαλείας και να αποτελεί πειθαρχικό παράπτωμα η μη τήρηση τους.

Ελπίζουμε κάποια στιγμή να μπορέσουμε να λειτουργούμε όλοι όπως πρέπει και όχι όπως θέλουν κάποιοι να μας βλέπουν σαν νούμερα και στατιστικές, ας κάνουμε όλοι ότι περνάει από το χέρι μας και να είναι η τελευταία φορά που θρηνούμε συνάδελφο.

Σημαντικότερο είναι να αποφεύγουμε τα ατυχήματα και όχι να καλούμαστε μετά να βγάζουμε πορίσματα και τιμωρίες.

Το Εργατικό μας Κέντρο θεωρεί πως το να επιστρέφουμε από τη δουλειά σώοι και αβλαβείς, αποτελεί το πρώτιστο ιερό δικαίωμά μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.