Τρίτη 5 Μαΐου 2015

Φόλα: Συμβουλές αποφυγής και αντιμετώπισης

Δυστυχώς, πάντοτε θα υπάρχουν άνθρωποι των οποίων η συνείδηση τους επιτρέπει να τοποθετούν απερίσκεπτα φόλες σε εξωτερικούς χώρους, με σκοπό να "απαλλαγούν" από τα σκυλιά. Είναι άπειροι οι λόγοι για τους οποίους κάποιοι φτάνουν σε σημείο να κάνουν τέτοιο πράγμα, αλλά όπως και να 'χει δεν αξίζει να μπούμε καν στον κόπο να αναλύσουμε τη ψυχοσύνθεση αυτών των ατόμων. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι, προφανώς, δε συμμερίζονται την άποψη μας για τα ζώα και φυσικά δε μπορούμε να κάνουμε κάτι για να τους αλλάξουμε το μυαλό. Μπορούμε όμως να λάβουμε τα κατάλληλα μέτρα πρόληψης για την αποφυγή άσχημων περιστατικών στη βόλτα μας!
Το καλύτερο θα ήταν να έχουμε εκπαιδεύσει τον σκύλο μας να μην τρώει πράγματα από κάτω. Για να το πετύχουμε όμως αυτό, απαιτείται να έχουμε επίγνωση συγκεκριμένων τεχνικών και μεθόδων διδασκαλίας που να μη βασίζονται στη βία. Ειδάλλως, αν ο σκύλος μας δεν είναι (σωστά) εκπαιδευμένος να μην τρώει ότι καλό βρεθεί μπροστά του, τότε οφείλουμε να τον επιβλέπουμε καθ όλη τη διάρκεια της βόλτας με σκοπό να προλαμβάνουμε καταστάσεις. Αυτό είναι κανόνας!
Αν στο έδαφος διακρίνουμε κάτι το οποίο δεν είμαστε σίγουροι τι μπορεί να είναι ή να περιέχει, απλώς αποφεύγουμε να περάσουμε από εκείνο το σημείο και δε δίνουμε στον σκύλο μας τη δυνατότητα να το "εξερευνήσει"! Κάθε φορά που αντιλαμβανόμαστε ότι μασάει κάποιο αντικείμενο ή τρώει κάτι από κάτω του λέμε "άστο", σπεύδουμε αμέσως να του το βγάλουμε απ' το στόμα και έπειτα το εξαφανίζουμε από προσώπου Γής.
Φυσικά, για να μπορούμε να ελέγχουμε και να αποτρέπουμε τον σκύλο μας από το να βάζει πράγματα στο στόμα του θα πρέπει να τον έχουμε πάντοτε με λουρί στη βόλτα, όπως άλλωστε προβλέπεται σύμφωνα με το άρθρο 5 παρ. 3 του νόμου για τα κατοικίδια. Με αυτόν τον τρόπο, όταν κριθεί απαραίτητο, θα έχουμε την ευχέρεια να μην του επιτρέψουμε τη πρόσβαση σε ανεπιθύμητα πράγματα, μέρη και καταστάσεις.
Αν ο σκύλος μας φάει κάτι ύποπτο δεν περιμένουμε να εμφανιστούν τα συμπτώματα, παίρνουμε δείγμα από την τροφή και τρέχουμε κατευθείαν στον κτηνίατρο! Στη χειρότερη, άμα ο σκύλος μας φάει φόλα χωρίς να το αντιληφθούμε, πρόκειται στη πορεία να καταλάβουμε ότι κάτι δεν πάει καλά μιας και θα αρχίσουν να εκδηλώνονται συμπτώματα. Σε κάποιες περιπτώσεις δηλητηρίασης το σκυλί βγάζει πολλά σάλια (σαν αφρούς), δάκρυα, οι κόρες των ματιών του μικραίνουν, τινάζει ανεξέλεγκτα τα μέρη του σώματος του, έχει σπασμούς, δυσκολεύεται στην αναπνοή, τρέμει, έχει διάρροια και εμετό. Σε άλλες περιπτώσεις τα συμπτώματα ενδέχεται να είναι εμετός, γρήγορη αναπνοή, σπασμοί, υποθερμία, έντονη δίψα και πολυουρία.
Αν λοιπόν παρατηρήσουμε οτιδήποτε ανησυχητικό τρέχουμε πάλι στο κοντινότερο κτηνιατρείο, χωρίς δεύτερη σκέψη! Σε ταξίδια ή διακοπές και γενικά σε μέρη όπου δεν έχουμε πρόσβαση σε κάποιο κτηνιατρείο φροντίζουμε, να έχουμε ενημερωθεί για το πως χορηγούμε τις πρώτες βοήθειες και να κουβαλάμε πάντοτε πάνω μας τα απαραίτητα εμετικά και αντίδοτα που θα μας έχει υποδείξει ο κτηνίατρός μας. Τέλος, τον παίρνουμε τηλέφωνο και του εξηγούμε πως έχει η κατάσταση , έτσι ώστε να καταλάβει περί τίνος πρόκειται και να μας καθοδηγήσει να κάνουμε τις απαραίτητες, σύμφωνα με τη κάθε διαφορετική περίσταση, κινήσεις.

Βασίλειος Ιωάννου
ProDogs

3 σχόλια:

  1. Αυτοί που πετάν φόλες είναι ψυχασθενείς δολοφόνοι που πολύ εύκολα μπορεί να σκοτώσουν και άνθρωπο. Μήπως από τις φόλες δεν κινδυνεύουν και μικρά παιδιά;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γι' αυτό και χρησιμοποιήθηκε η λέξη "απερίσκεπτα", στην πρώτη παράγραφο του άρθρου. Φυσικά και κινδυνεύουν και τα μικρά παιδιά! Αλίμονο σε αυτόν που θα ρίξει τη φόλα απ' την οποία θα δηλητηριαστεί κάποιο παιδάκι. Θα προτιμούσα να μην υπάρχω, παρά να ζω με τις τύψεις που πρόκειται να τυραννάνε αυτόν τον άνθρωπο για το υπόλοιπο της ζωής του! Δυστυχώς όμως για την ώρα, ούτε κάτι τόσο αυτονόητο όσο αυτό αυτό δεν είναι αρκετό για να ληφθούν δρακόντεια μέτρα απ' τη μεριά του κράτους. Εδώ είναι λοιπόν που εμείς, είτε γονείς είτε ιδιοκτήτες σκύλων, οφείλουμε να επιβλέπουμε συνεχώς τα παιδιά μας ή στη περίπτωση του άρθρου τα σκυλιά μας, όταν βρισκόμαστε σε εξωτερικούς χώρους. Έτσι έχουν τα πράγματα, τουλάχιστον μέχρι να γίνει κάτι ουσιαστικό και αποτελεσματικό για να αλλάξει αυτή η κατάσταση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Συνεχίζουν να υπάρχουν φόλες την δευτέρα το βράδυ στην οδο Καραμανλή ενας τεράστιος σκύλος έφαγε μία και τέλος,τι βολικό οι φόλες ούτε τα μαζεύεις ούτε τα ταϊζεις τα αδέσποτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.