Δευτέρα 11 Μαΐου 2015

«Τοξική δυαδική σχέση»

Ο ισορροπημένος τρόπος για να κατανοήσουμε απόλυτα ένα άνθρωπο είναι να εξετάσουμε τον τρόπο κατανόησης, σύλληψης και ερμηνείας που δίδει των όσων ακούει και αντιλαμβάνεται από τον περίγυρο του.
Η αναζήτηση της απάντησης είναι επίπονη και μακροχρόνια, οι άνθρωποι ξέρουν πολύ καλά να παρουσιάζουν την εικόνα που θέλουν και όχι που είναι.
Για να κατανοήσουμε και κυρίως να αντιληφθούμε την ψυχιατρική του ισορροπία απαιτούνται πολλές ώρες ψυχικής κόπωσης στην εστία της παρακολουθήσεις τόσο των προφορικών λεγόμενων όσο και των κινήσεων του σώματος του.
Πρέπει να εστιάσουμε στα σημάδια που δίδει ως προς το να αρέσκεται να προσβάλει τους άλλους, την «διάνοιξη οπών και διαύλων» με ροπή στην αντίδραση, σε σημείο που να εξαρτάται από αυτήν.
Ο βίαιος προφορικός λόγος, η αλαζονεία και η απόλυτη εμμονή του ως προς το να επιβάλει την άποψη του είναι σημάδι ψυχικής δυαδικής τρέλας.
Η λεκτική επίθεση σε συνδυασμό με τους χλευασμούς που εκτοξεύει ο ψυχικά ασθενής είναι άμεση πρόκληση κατά του συνομιλητή του και ταυτόχρονα αιτία σύγκρουσης μεταξύ των δυο, το ζητούμενο που πρέπει να εξετάσουμε με βαθιά προσοχή είναι αν αυτή η συμπεριφορά είναι ακούσια η εκούσια, αν επαναλαμβάνεται κατ΄ εξακολούθηση ή σε αραιά χρονικά διαστήματα.
Αν έχει πλημμελή έλεγχο ως προς το να τιθασεύει τις παρορμήσεις του και κυρίως να επιδιώκει με ότι μέσο διαθέτει να περνά πάντα την άποψη του.
Αν όλα τα παραπάνω τα συγκεντρώνει ένα φίλος ή συγγενής σας καλό θα είναι να επιλέξετε μια από τις δυο συμβουλές μου.
Συμβουλή πρώτη: Κόψτε το συντομότερο την συναναστροφή σας μαζί του, υπάρχει κίνδυνος να σας μεταδώσει την κατακερματισμένη ψυχική του κατάσταση.
Συμβουλή δεύτερη: Φροντίστε το συντομότερο να επισκεφτεί ένα γιατρό, ένας ψυχίατρος ή ψυχολόγος είναι σε θέση να τον βοηθήσουν προκειμένου να επανέλθει η ψυχική του ισορροπία και να ξεπεράσει την επινεμόμενη ψυχωτική διαταραχή ή δυαδική τρέλα.

Σπύρος Α. Ηλιάδης
Δημοσιογράφος.
Εκδότης ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ.
τ. Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος
TV ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.