Πέμπτη 2 Απριλίου 2015

Ολοκληρώθηκε το σεμινάριο του ΚΠΕ Βεύης για τις «περιβαλλοντικές και πολιτιστικές διαδρομές στη γη του Αμυνταίου»

Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Βεύης Φλώρινας πραγματοποίησε διήμερο σεμινάριο επιμόρφωσης εκπαιδευτικών το Σάββατο 28 και την Κυριακή 29 Μαρτίου στον Άγιο Παντελεήμονα του Δήμου Αμυνταίου.
Το σεμινάριο πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της πράξης «Κέντρα Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφορία» σε συνεργασία με τον Δήμο Αμυνταίου, την Περιφέρεια Δ. Μακεδονίας-Περιφερειακή Ενότητα Φλώρινας και τη σχολική σύμβουλο 2ης Εκπαιδευτικής Περιφέρειας Φλώρινας, κ. Στέλλα Κασίδου. 

Τίτλος του σεμιναρίου ήταν «Περιβαλλοντικές και πολιτιστικές διαδρομές στη γη του Αμυνταίου» και στόχος του η γνωριμία των συμμετεχόντων με το πλούσιο φυσικό περιβάλλον, την πολιτιστική κληρονομιά και τα τοπικά προϊόντα της ευρύτερης περιοχής του Αμυνταίου. Ακόμα στόχος του σεμιναρίου ήταν η ανάδειξη της σημασίας του λιμναίου οικοσυστήματος και του ρόλου του στην ιστορία και τον σύγχρονο πολιτισμό.
Κατά την έναρξη του σεμιναρίου, ο κ. Νίκος Νάνης, υπεύθυνος του Κ.Π.Ε. Βεύης, καλωσόρισε τους συμμετέχοντες και αναφέρθηκε στην πρόθεση της παιδαγωγικής ομάδας του Κ.Π.Ε Βεύης να πραγματοποιήσει μονοήμερο και διήμερο περιβαλλοντικό πρόγραμμα στην περιοχή του Αμυνταίου. Τους συμμετέχοντες χαιρέτισαν ο δήμαρχος Αμυνταίου, κ. Κώστας Θεοδωρίδης, η σχολική σύμβουλος 2ης Εκπαιδευτικής Περιφέρειας Φλώρινας, κ. Στέλλα Κασίδου, ο σχολικός σύμβουλος 3ης Εκπαιδευτικής Περιφέρειας Φλώρινας, κ. Γιάννης Κασκαμανίδης και ο βουλευτής Φλώρινας Κωνσταντίνος Σέλτσας. Ακολούθησαν οι εισηγήσεις «Το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των λιμνών του Αμυνταίου» από τον δάσκαλο Ηλία Κάρτα, «Ταξίδι στο χρόνο στην περιοχή του Αμυνταίου» από τον αρχαιολόγο Παναγιώτη Χρυσοστόμου και «Η ελληνιστική πόλη των Πετρών» από την αρχαιολόγο Ελπινίκη Ναούμ. Στη συνέχεια οι εκπαιδευτικοί χωρίστηκαν σε ομάδες και παρακολούθησαν ένα εργαστήριο κατασκευής μουσικών οργάνων με ανακυκλώσιμα υλικά που παρουσίασαν η μουσικοπαιδαγωγός Δήμητρα Μητρέντζη και ο εκπαιδευτικός Γιάννης Μαρμαράς, καθώς και τα εργαστήρια «Προσεγγίσεις στην τοπική ιστορία: Η ιστορία του σχολείου μου» και «Λεκάνη απορροής και ανθρώπινες δραστηριότητες» που παρουσίασαν αντίστοιχα η σχολική σύμβουλος κ. Στέλλα Κασίδου και τα μέλη της παιδαγωγικής ομάδας του Κ.Π.Ε. Βεύης. Ακολούθησε παρουσίαση και συζήτηση σχετικά με τα εργαστήρια και η πρώτη μέρα ολοκληρώθηκε με μουσικοθεατρική παράσταση βασισμένη σε διηγήσεις και μύθους σχετικούς με τις λίμνες, που παρουσίασαν οι Δήμητρα Μητρέντζη και ο Γιάννης Μαρμαράς.
Την επόμενη μέρα οι εκπαιδευτικοί ξεναγήθηκαν στον αρχαιολογικό χώρο της ελληνιστικής πόλης Πετρών από την αρχαιολόγο Ελπινίκη Ναούμ, ξεναγήθηκαν, ενημερώθηκαν και δοκίμασαν κρασί στις εγκαταστάσεις του Κτήματος Άλφα, περιηγήθηκαν στα μονοπάτια του Αγίου Παντελεήμονα από τον μουσειολόγο Βασίλη Παπακυριακού και τέλος, συμμετείχαν σε θεατρικό εργαστήριο περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης που οργάνωσαν στις όχθες της Βεγορίτιδας η μουσικοπαιδαγωγός Δήμητρα Μητρέντζη και ο εκπαιδευτικός Γιάννης Μαρμαράς.
Η παιδαγωγική ομάδα του Κ.Π.Ε. Βεύης Φλώρινας θα ήθελε να ευχαριστήσει ιδιαίτερα τον Δήμαρχο Αμυνταίου , κ. Κωνσταντίνο Θεοδωρίδη, τον Αντιπεριφερειάρχη Περιφερειακής Ενότητας Φλώρινας, κ. Στέφανο Μπίρο, καθώς και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Αγίου Παντελεήμονα, για την πολύτιμη συνδρομή τους στην υλοποίηση του σεμιναρίου. Επίσης, ευχαριστούμε τον κ. Κωνσταντίνο Τσολοπάνη, διευθυντή του Δημοτικού Σχολείου Αγίου Παντελεήμονα , για τη θερμή φιλοξενία στους χώρους του σχολείου, ευχαριστούμε επίσης τον Σπύρο Παπαχαρίση για τη δημιουργία της αφίσας. Τέλος, ευχαριστούμε θερμά όλους τους εισηγητές για τις πολύ ενδιαφέρουσες εισηγήσεις και τα εργαστήρια που οργάνωσαν και βέβαια όλους τους εκπαιδευτικούς που με τη μεγάλη και ενεργητική συμμετοχή τους συνέβαλαν στην επιτυχημένη διεξαγωγή του σεμιναρίου.

O Υπεύθυνος του ΚΠΕ ΒΕΥΗΣ ΦΛΩΡΙΝΑΣ
Νίκος Νάνης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.