Τρίτη 28 Απριλίου 2015

«Ο Σοπέν εν κινήσει» από το Ωδείο Φλώρινας

Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Άνοιξη Μουσικής 2015 το Ωδείο Φλώρινας διοργανώνει μια ξεχωριστή παράσταση την Κυριακή 3 Μαΐου και ώρα 19.00 στην αίθουσα “Θ.Αγγελόπουλος” του Πολιτιστικού Κέντρου Φλώρινας.
Οι υπέροχες μελωδίες των Valses του Chopin παρουσιάζονται από τον πιανίστα, μαέστρο και καθηγητή του Ωδείου Δημήτρη Δημόπουλο με παράλληλη χορευτική ερμηνεία από την Νικολέτα Ξεναρίου.

Με την ευκαιρία της παρουσίας στην πόλη της χορεύτριας και χορογράφου Νικολέτας Ξεναρίου, το Ωδείο διοργανώνει Εργαστήρι κίνησης και αυτοσχεδιασμού υπό την διδασκαλία της, την Πέμπτη 30 Απριλίου, το Σάββατο 2 και την Κυριακή 3 Μαϊου.

Η συμμετοχή στο Εργαστήρι είναι δωρεάν. Λόγω του περιορισμένου αριθμού συμμετεχόντων παρακαλούνται οι ενδιαφερόμενοι να επικοινωνήσουν με την Γραμματεία του Ωδείου (2385046542) ώστε να δηλώσουν συμμετοχή.

Εργαστήρι κίνησης και αυτοσχεδιασμού
Διδασκαλία: Νικολέτα Ξεναρίου
Η ανάπτυξη της ικανότητας για κινησιολογική δουλειά βασίζεται στην πληροφοριοδότηση και ενεργοποίηση της σωματικής συνειδητότητας. Εύρος, ετοιμότητα, επαγρύπνηση. Αντιμετωπίζοντας το σώμα ως δοχείο εμπειριών όπου αισθήσεις, συναισθήματα, ένστικτα, φαντασία και μνήμη μπαίνουν στο παιχνίδι, δημιουργείται ένα πεδίο συνεχούς ανταλλαγής και μεταμόρφωσης σε σχέση με ό,τι μας περιβάλλει. Η διερεύνηση της προσωπικής, αυθεντικής κίνησης προσεγγίζεται κυρίως με ασκήσεις αυτοσχεδιασμού. Ένας τρόπος σπουδής που στρέφει την προσοχή στο εδώ και τώρα με τη φόρμα να αναδύεται κάθε στιγμή και όχι στη στόχευση προαποφασισμένου αποτελέσματος.
Το εργαστήρι απευθύνεται σε επαγγελματίες & ερασιτέχνες χορευτές, ηθοποιούς, performers και σε όσους θέλουν να διευρύνουν τη σχέση τους με το σώμα.
Από 15 έως 105 ετών

Νικολέτα Ξεναρίου Βιογραφικό
Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1980. Είναι αριστούχος απόφοιτος της Κρατικής Σχολής Ορχηστικής Τέχνης και απόφοιτος Ακαδημίας Χορού του Ρότερνταμ (Bachelor of Dance). Ως χορεύτρια έχει συνεργαστεί με τον Κωνσταντίνο Ρήγο στην παράσταση Μνήμη των Κύκνων (Χοροθέατρο ΚΘΒΕ) με την οποία ταξίδεψε στο Singapore Arts Festival 2004, στην 11η Biennale Χορού στη Λυών, στο Mostra SESC Artes Mediterraneo (Σαο Πάολο, Βραζιλία), στο Festival International de Danca Contemporanea (Φάρο, Πορτογαλία) και στο Orienteoccidente (Τρέντο, Ιταλία) και στην παράσταση Bossa Nova (Εθνικό Θέατρο).
Επίσης με το Dansateliers Rotterdam για την παράσταση Adressing the Memory της Ayu Camerlang, με το ΚΘΒΕ στην παράσταση Αρχοντοχωριάτης (σκην. Γ. Ιορδανίδης, χορ. Amalia Bennett). To 2008 δημιούργησε την αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία για την έρευνα και τη διάδοση των παραστατικών τεχνών FINGERSIX / athens (Incorrect me 1, Incorrect me 2, Mind the Map) με την χορογράφο Σοφία Μαυραγάνη με την οποία συνεργάζεται από το 2004.
Έχει συνδημιουργήσει παραστάσεις αυτοσχεδιασμού με τους μουσικούς Κώστα θεοδώρου, Αντώνη Ανισέγκο, Frank Gratkowski, Jonas Kocher και Μάρθα Μαυροειδή με την οποία το 2010 επισημοποίησε τη συνεργασία τους δημιουργώντας το duetto αυτοσχεδιασμού "instant poem" (7 τραξ , Ενεργοποίηση Εμπρός, πειραματικός χώρος Ανάμεσα, 3ο Φεστιβάλ ΚΟΘ underground). Συμμετείχε στις παραστάσεις Play back στο MIR Festival Δεκέμβρης 2012 & Domino , Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών Σεπτέμβρης 2013, Festival Parallele Μασσαλία Ιανουάριος 2014, Latitudes Contemporaines Festival Λιλ Ιούνιος 2014, Next Festival Βαλενσιέν Νοέμβριος 2014, L' Esprit de Groupe, La Villette, Παρίσι Μάρτιος 2015, της ομάδας Vasistas (σκην. Αργυρώ Χιώτη).
Επίσης έχει εργαστεί ως βοηθός χορογράφου σε θεατρικές παραστάσεις του ΚΘΒΕ και ως κινησιολόγος στο ελεύθερο θέατρο. Τα τελευταία χρόνια συνεργάζεται στενά με τη Θεατρική Εταιρεία ΠΟΛΙΣ για τις παραστάσεις: Κοραή 4 Προσβάσιμος Χώρος, Ο Υμπύ και η Επιτροπή Αλήθειας, Τσέχωφ-Κνίπερ η Αλληλογραφία, Οικιακή Οικονομία. (σκην. Ελένη Γεωργοπούλου).
Σκηνοθέτησε και χορογράφησε την παράσταση “Τα Μάγια της Πεταλούδας”- the musical (F.G. Lorca) της Ομάδας Θεάτρου “δήλος” που παρουσιάστηκε στο Σύγχρονο Θέατρο για τη χειμερινή περίοδο 2014-2015.
Έχει διδάξει κίνηση και αυτοσχεδιασμό στο θεατρικό εργαστήρι Πανδαιμόνιο 7, στο Πανεπιστήμιο Πατρών (πρόγραμμα Ελεύθερες Δράσεις) και σεμιναριακά στην Ανώτερη Επαγγελματική Σχολή Χορού Ρούλας & Μάχης Καφαντάρη, στο Θεατροδρόμιο Κοζάνης, στο Studio Vis Motrix και στον Κρατήρα. Διδάσκει κίνηση στη δραματική σχολή Δήλος από το 2007.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.