Παρασκευή 24 Απριλίου 2015

Γιατί ο σκύλος μας «τρώει» το σπίτι και πώς θα το αντιμετωπίσουμε

Το μάσημα αντικειμένων στο σπίτι είναι ένα από τα πιο συχνά προβλήματα που αντιμετωπίζουν πολλοί ιδιοκτήτες σκύλων. Παπούτσια, ρούχα, καναπέδες και ότι άλλο συμπεριλαμβάνεται στη λίστα των πραγμάτων που δεν θα επιθυμούσαμε να δούμε κατεστραμμένα, οι φίλοι μας έχουν τη τάση να μην τα αφήνουν ανέπαφα.
Και με το δίκιο τους! Οι πιο συνήθεις λόγοι που τα σκυλιά βάζουν στο στόχο τους και καταστρέφουν αντικείμενα στο σπίτι είναι το άγχος αποχωρισμού, η έλλειψη εκτόνωσης (βαρεμάρα) και φυσικά όταν είναι κουτάβια και αλλάζουν δόντια.
Αυτό που μπορούμε αρχικά να κάνουμε είναι να κρύβουμε από κοινή θέα τα υποψήφια για μάσημα αντικείμενα, προτού φύγουμε απ' το σπίτι και αφήσουμε τον σκύλο μόνο του. Εάν ο σκύλος μου είχε τάσεις καταστροφής τότε πολύ απλά δε θα τον άφηνα ποτέ μόνο του για ώρες, όχι χωρίς να έχω μαζέψει λουριά, σακούλες, ρούχα, παπούτσια και ότι άλλο ενδέχεται να βρίσκεται εκτεθειμένο, προτού φύγω. Θα ήταν σαν να του λέω "Λοιπόν, εγώ φεύγω τώρα και όπως γνωρίζεις θα αργήσω, εδώ σου 'χω μερικά καινούρια αντικείμενα στη διάθεσή σου για να τα εξερευνήσεις σε περίπτωση που βαρεθείς!". Θα φρόντιζα να τον έχω εκτονώσει και προτού φύγω θα μάζευα οτιδήποτε δεν είναι για δάγκωμα, αφήνοντάς του ένα παιχνίδι για να έχει να μασάει εάν χρειαστεί. Τέλος, όταν θα γυρνούσα θα μάζευα το παιχνίδι, μέχρι την επόμενη φορά που θα τον άφηνα πάλι μόνο.
Κάτι άλλο που μπορούμε να κάνουμε όταν σκύλος μας δαγκώνει πράγματα μπροστά μας, είναι να παίρνουμε απ' το στόμα του το απαγορευμένο αντικείμενο και να το αντικαθιστούμε με κάποιο παιχνίδι. Ειδικά όταν το σκυλί μας είναι ακόμη κουτάβι και χρειάζεται κάτι για να ξύνει τα δόντια του! Με αυτόν τον τρόπο, αργά ή γρήγορα, πρόκειται να μάθει τι επιτρέπεται και τι δεν επιτρέπεται να δαγκώνει.
Φυσικά, όλα αυτά προϋποθέτουν ο σκύλος να βγαίνει καθημερινά βόλτα για να λαμβάνει συνεχώς ερεθίσματα, αλλά και να εκτονώνεται τις απαραίτητες ώρες. Σκυλί το οποίο είναι δεμένο ή κλεισμένο σε έναν χώρο για πολλές ώρες (ή ακόμη χειρότερα μονίμως) και δεν εκτονώνεται καταλλήλως, θα βρει άλλους τρόπους να αποβάλει την ενέργεια του! Γαύγισμα, κλάμα, σκάψιμο, καταστροφή αντικειμένων, επιθετικότητα, κατάθλιψη, είναι μόνο μερικά παραδείγματα από τις επιπτώσεις της έλλειψης εκτόνωσης ενός σκύλου. Σε ακραίες περιπτώσεις ενδέχεται να χρειαστεί να προσφύγουμε στη βοήθεια κάποιου εκπαιδευτή σκύλων, αφού πρώτα μας πείσει ότι κατέχει τις απαραίτητες γνώσεις για να χειριστεί τη κατάσταση.

Βασίλειος Ιωάννου
ProDogs

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.