Πέμπτη 16 Απριλίου 2015

Απαγόρευση αλιείας στη λίμνη Βεγορίτιδα

Με κοινή απόφασή τους οι αντιπεριφερειάρχες Φλώρινας Στέφανος Μπίρος και Πέλλας Θεόδωρος Θεοδωρίδης, απαγορεύουν απόλυτα την αλιεία, με οποιοδήποτε μέσο και εργαλείο για την προστασία της αναπαραγωγής των ψαριών στη λίμνη Βεγορίτιδα, κατά το χρονικό διάστημα από 27η Απριλίου 2015 και ώρα 12η μεσημβρινή, έως και 05η Ιουνίου 2015 και ώρα 12η μεσημβρινή.
Κατά την παραπάνω απαγορευτική περίοδο οι αλιείς υποχρεούνται να μεταφέρουν τις βάρκες από τις αποβάθρες και όλα τα αλιευτικά τους εργαλεία στα σπίτια τους.
Την τήρηση της παρούσας αναθέτουν στη Δημοτική Αστυνομία, όπου υπάρχει Υπηρεσία σε λειτουργία, στις Αστυνομικές Αρχές, και τη Δ/νση Δασών των Π.Ε. για τις περιοχές που έχουν αρμόδιους υπαλλήλους, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις. Οι παραβάτες της απόφασης τιμωρούνται σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, των Ν.Δ 420/70, Ν. 1740/87 και 2040/92.
Ανάμεσα στους λόγους της απαγόρευσης περιλαμβάνεται και η διαπίστωση ότι άμεση συνέπεια της υπεραλίευσης και της παράνομης αλιείας είναι η μείωσης των αποθεμάτων ιχθύων. Η συνέχιση της αλόγιστης εκμετάλλευσης των φυσικών πόρων αγνοώντας τη βιολογική πραγματικότητα (αναπαραγωγή, είσοδο νεοεισερχόμενων ατόμων στον ιχθυοπληθυσμό) οδηγεί σε περαιτέρω μείωση των ιχθυοαποθεμάτων και θα συρρικνώσει σημαντικά τα ήδη πενιχρά εισοδήματα των επαγγελματιών αλιέων. Αναφορικά με τις περιόδους των απαγορεύσεων, θα πρέπει να αναφερθεί ότι τα περισσότερα είδη ψαριών, και κυρίως το γριβάδι που αποτελεί στόχο τόσο των επαγγελματιών όσο και των ερασιτεχνών αλιέων, λαμβάνοντας υπόψη τις κλιματολογικές συνθήκες της περιοχής ,αναπαράγονται κυρίως το μήνα Μάιο.

1 σχόλιο:

  1. H μείωσης των αποθεμάτων ιχθύων, προέρχεται από μείωσης των αποθεμάτων του νερου.
    Όσο πιο πολύ νερο τοσο πιο πολυ ψαρι.
    Oσο πιο πολλα χωραφια τοσο πιο λιγο νερο, πιο λιγο ψαρι
    Oσο πιο πολλα ποτιστικα χωραφια, ακομη πιο λιγο νερο ακομη πιο λιγο ψαρι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.