Δευτέρα 23 Μαρτίου 2015

Οι κινήσεις μας και η σημασία τους όταν καλούμε τον σκύλο μας

Ποιός ιδιοκτήτης σκύλου δεν έχει κάνει, έστω και για μια φορά στη ζωή του, το κλασικό λάθος να καλέσει τον σκύλο του να έρθει, καθώς ο ίδιος κινείται φουριόζος προς τη κατεύθυνση του σκυλιού του;
Το 'χω κάνει και εγώ, και βλέπω καθημερινά ανθρώπους να το κάνουν ασυναίσθητα από ανησυχία, από φόβο ή ακόμη και από εκνευρισμό. Για παράδειγμα τη στιγμή που ο σκύλος μας πάει να περάσει τον δρόμο ή δείχνει πρόθυμος να εμπλακεί με κάποιο άλλο σκυλί που τυχαίνει να βρίσκεται τριγύρω, ορμάμε να τον "σώσουμε". «Τί είπα εγώ, Rocky, έλα εδώ γρήγορα! » ενώ ταυτόχρονα τρέχουμε αγχωμένοι καταπάνω του, μιας και είναι χωρίς λουρί και γνωρίζουμε πολύ καλά ότι δεν έχουμε τρόπο για να τον αποτρέψουμε. Πιστεύω όλοι μπορούμε να φανταστούμε τη κατάληξη ενός τέτοιου σεναρίου. Οι πιθανότητες να μην φύγει ακόμη πιο μακριά ο Rocky είναι ήδη λίγες από τη στιγμή αποφασίζουμε να κατευθυνθούμε κατά πάνω του, πόσο μάλλον όταν ορμάμε τρέχοντας και φωνάζοντας λες και κάνουμε επίθεση!
Αυτό που θα πρέπει να έχουμε στο νου μάς λοιπόν, είναι ότι τα σκυλιά έχουν τη τάση να απομακρύνονται από εμάς όταν κατευθυνόμαστε πάνω τους. Αντιθέτως, όταν απομακρυνόμαστε εμείς από αυτά, τα κάνουμε να θέλουν να μας ακολουθήσουν. Σκεφτείτε κάποιος να κινείται κατά πάνω σας με φωνές, ενώ κάποια άλλη στιγμή, σας προσκαλεί με χαρά πηγαίνοντας προς τα πίσω και χτυπώντας παλαμάκια. Σε ποιά περίπτωση θα ήσασταν πιο άνετοι να εμπλακείτε μαζί του;
Τέλος, έχοντας πει αυτά, θα ήθελα να τονίσω το πόσο απαραίτητο είναι το λουρί για να αποφύγουμε πιθανόν δυσάρεστα περιστατικά στην καθημερινότητα μας με τον σκύλο. Κανενός είδους απομάκρυνση μας από αυτόν δεν πρόκειται να τον πείσει να έρθει πίσω σε μας, τη στιγμή που θα αντικρίσει κάτι στου οποίου τη θέα τρελαίνεται. Όχι αν ο σκύλος δεν έχει διδαχθεί σωστά το "έλα" και δεν έχει κίνητρο για να έρθει. Για να φτάσουμε στο στάδιο όπου θα μπορούμε να αφήσουμε τον σκύλο μας ελεύθερο σε διάφορα μέρη χωρίς τη πιθανότητα δυσάρεστων περιστατικών, θα πρέπει πρώτα να του έχουμε διδάξει με σωστές τεχνικές και τρόπους, μια σειρά από πράγματα. Όλα χτίζονται σταδιακά και έχουν πραγματικά αποτελέσματα μόνο μέσω ενός σωστά δομημένου προγράμματος Βασικής Εκπαίδευσης.

Βασίλειος Ιωάννου
ProDogs

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.