Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου 2015

Διεθνής προβολή για το εργαστήριο ψηφιδωτού του Τ.Ε.Ε.Τ. Φλώρινας

Το Εργαστήριο Ψηφιδωτού του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστήμιου Δυτικής Μακεδονίας υπό το συντονισμό του επίκουρου καθηγητή Δημοσθένη Αβραμίδη, προβλήθηκε σε διεθνές επίπεδο.
Το τηλεοπτικό κανάλι Al Tzajeera σε εκπομπή του με θέμα την Ι. Μ. Αγίου Γερασίμου του εν Ιορδάνη ξεκινά με την παρουσίαση του έργου ψηφιδογράφησης και ψηφοθέτησης που πραγματοποιήθηκε από το Εργαστήριο Εκκλησιαστικών Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών Φλώρινας.
Για τη δημιουργία του έργου εργάστηκαν in situ 32 φοιτητές/τριες μας και επτά Παλαιστίνιοι εργάτες και το προϊόν που παρήχθη παραδόθηκε σε χρόνο ρεκόρ, για μαθητευόμενους ψηφιδογράφους των σαράντα οκτώ ημερών. Το μοναστήρι βρίσκεται στα κατεχόμενα, μεταξύ Ιεριχούς και Νεκράς Θαλάσσης. Το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων εξασφάλισε και κάλυψε την αμοιβή δύο μηνών των φοιτητών/τριών μας, δωρεάν διαμονή και διατροφή και αεροπορικά εισιτήρια, καθώς και εκπαιδευτικές εκδρομές, σε όλη την περιοχή των Αγίων Τόπων, όπως και στην Αίγυπτο (Ι.Μ. Αγίας Αικατερίνης Σινά) αλλά και στην Ιορδανία (Αμμάν, Μάνταμπα) κατά τις ημέρες αργίας του Σαββατοκύριακου.
Το ΤΕΕΤ διατηρεί διαρκή συνεργασία, από το 2009 μέχρι σήμερα, με το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, με παροχή τεχνογνωσίας για το εργαστήριο ψηφιδωτού της Ι.Μ. Αγίου Γερασίμου και με δημιουργία των προϋποθέσεων μετάβασης των φοιτητών/τριών μας για πρακτική άσκηση επ’ αμοιβή, κατά τη διάρκεια των θερινών διακοπών τους. Μέχρι σήμερα έχουν εργαστεί πλέον των 70 ατόμων εν συνόλω, ενώ μας έχει χορηγήσει δωρεάν υλικά για τη λειτουργία του εργαστηρίου ψηφιδωτού στη Σχολή μας.
Οι διαστάσεις του έργου είναι 12 επί 4 μέτρα. Έχουν τοποθετηθεί περί τις 800.000 ψηφίδες (κόπηκαν περίπου 4 τόνοι φυσικής πέτρας από την Ραμάλα) κι ενώ η αρχική θέση τοποθέτησής του ήταν ο νάρθηκας του καθολικού στο Μοναστήρι του Αγ. Γερασίμου του εν Ιορδάνη, στα κατεχόμενα μεταξύ Νεκράς Θαλάσσης και Ιεριχούς, στα σύνορα με την Ιορδανία, τελικά, λόγω γενικότερου ενδιαφέροντος (Ισραηλινών, Παλαιστινίων και λοιπών ομοδόξων κι ετεροδόξων χριστιανών), έγινε επιτοίχιο μνημείο. Το έργο αποτελεί ολοκληρωμένη επαναδιαπραγμάτευση του αντίστοιχου ψηφιδωτού χάρτη του 6ου αι. που ανακαλύφθηκε στο δάπεδο του ναού του Αγ. Γεωργίου στη Μάνταμπα της Ιορδανίας, 15 αιώνες μετά, (σώζεται το ένα τέταρτο του χάρτη, τα τρία τέταρτα σχεδιάστηκαν εκ νέου). Η ψηφοθέτηση διήρκησε μόλις 48 ημέρες από συνεργείο, αποτελούμενο από 32 φοιτητές της Σχολής Καλών Τεχνών Φλώρινας, καθώς και 2 εμπειροτέχνες ψηφοθέτες και 7 άραβες εργάτες κοπής μαρμάρου και η ανακοίνωσή του έγινε δεκτή με ενθουσιασμό στο
12ο Παγκόσμιο Συνέδριο Ψηφιδωτού.
Κλείνοντας πρέπει να επισημάνουμε ότι προσπάθειες όπως αυτή του Εργαστήριου Ψηφιδωτού του ΤΕΕΤ και του συνάδελφου Δημοσθένη Αβραμίδη αναβαθμίζουν την εικόνα του ΤΕΕΤ, αλλά και του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, σε διεθνές επίπεδο.

Για τον ΕΣΔΕΠ/ΠΔΜ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
Γ. Ιορδανίδης
Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
Σ. Ηλιάδου-Τάχου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.