Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου 2014

Ημέρα διεκδίκησης και αγώνα

Σήμερα, εν μέσω της τρομερής οικονομικής κρίσης και των σκληρών μέτρων πολιτικής λιτότητας που βιώνουν οι πολίτες της χώρας μας, τα άτομα με αναπηρία βιώνουν πιο έντονα καθημερινά τον αποκλεισμό και τις συνέπειες της. Αγωνιζόμαστε για να κρατήσουμε τα αυτονόητα. Αυτά που κατά το παρελθόν με μεγάλο αγώνα καταφέραμε ως αναπηρικό κίνημα σε τοπικό και εθνικό επίπεδο.
Η φετινή 3η του Δεκέμβρη είναι αφιερωμένη στη Κοινωνική Προστασία και Πρόνοια για τα Άτομα με Αναπηρία, τις χρόνιες παθήσεις και τις οικογένειές τους.
Η μείωση των οικογενειακών εισοδημάτων-συνταξιοδοτικών παροχών, σε συνδυασμό με τη δυσβάσταχτη φορολογία από την οποία δεν εξαιρέθηκαν τα ΑμεΑ στο σύνολό τους, με την αύξηση του ποσοστού της ανεργίας και τον αποκλεισμό των ΑμέΑ από την αγορά εργασίας, (αφού για τις περισσότερες θέσεις εργασίας δεν υπάρχει πρόβλεψη για την αναπηρία), την διαδικασία της διαθεσιμότητας και των απολύσεων, φέρνει τα ΑμεΑ και τις οικογένειες τους σε απόγνωση για το αύριο.
Η κατάρρευση του δημόσιου συστήματος Υγείας με την υποχρηματοδότησή του (μονάδες ΠΕΔΥ, νοσοκομεία- μονάδα νεφρού, διαβητολογικό, ογκολογικό, οδοντιατρική περίθαλψη παιδιών-ΑμεΑ, κέντρα Υγείας κλπ), των κέντρων αποκατάστασης (ΚΑΦΚΑ), οι περικοπές των φαρμακευτικών και λοιπών υποστηρικτικών-θεραπευτικών παροχών υπό του ΕΟΠΥΥ, μόνο αρνητικές συνέπειες έχουν, επιβαρύνοντας περισσότερο την υγεία και φέρνουν καθημερινά αντιμέτωπα τα ΑμεΑ με την σκληρή πραγματικότητα.
Η κατάρρευση του δημόσιου συστήματος Πρόνοιας και Κοινωνικής Αποκατάστασης με τη συνεχή υποχρηματοδότη (ΚΕΦΙΑΠ Φλώρινας μετά την απορρόφηση του από το ΕΣΥ), αλλά και η απουσία δομών υποστήριξης ΑμεΑ όπως ΣΥΔ-Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης, ΚΔΑΠΑμεΑ, Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας και Διημέρευσης, Κέντρα Υποστήριξης για άτομα με Ψυχική Υγεία μέσα στη κοινότητα), οδηγούν τα ΑμεΑ ξανά στον αποκλεισμό. Δεν θα αφήσουμε ΚΑΝΕΝΑ ΑΤΟΜΟ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ στα εγκληματικά και διαβρωμένα ιδρύματα ασυλικού τύπου ( τα κλουβιά των παιδιών στο ΠΙΚΠΑ Λεχαινών) που φέρει ξανά και ξανά η χώρα μας στο παρασκήνιο και δηλώνουν τον πολιτισμό της. Το δε πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι θα πρέπει να είναι μεγαλύτερης εμβέλειας και να φτάνει καθημερινά σε όλες τις απομακρυσμένες περιοχές του νομού.
Και από την 1η Σεπτέβρη 2011 τα περισσότερα άτομα με μη αναστρέψιμες αναπηρίες περνούν και ξαναπερνούν από το κόσκινο της αναπηρίας σαν να είναι αντικείμενα, ενώ οι επιτροπές των ΚΕΠΑ θα πρέπει να αξιολογήσουν ορθά την αναπηρία κατά κρίση αλλά και με αξιοπρέπεια προς το άτομο με αναπηρία και την οικογένεια του σαν υποκείμενο σεβασμού.
Η απουσία κατάλληλου υποστηρικτικού εκπ/κού πλαισίου και η υποβάθμιση του υπάρχοντος εκπ/κού συστήματος για την δημόσια Ειδική Εκπ/ση των ατόμων με αναπηρία ( απουσία κατάλληλων κτιριακών υποδομών ΕΕΕΕΚ Φλώρινας-Ειδικό Δημοτικό Αμυνταίου, ελλείψεις σε κατάλληλα εξειδικευμένο προσωπικό, τμήματα ένταξης που δεν πληρούν τις προδιαγραφές για την εκπ/ση μαθητών με ειδικές εκπ/κές ανάγκες και το σύστημα μετακίνησης των μαθητών,) είναι βεβαιωμένο ότι η πολιτεία δημιουργεί ένα εκπ/κό σύστημα διάκρισης με μαθητές Α και Β…….κατηγορίας. Για δε τα παιδιά με βαριές και πολλαπλές αναπηρίες δείχνει το δρόμο του αποκλεισμού.
Η προσβασιμότητα σε υφιστάμενα κτίρια, δημόσια και ιδιωτικά τα οποία παρέχουν υπηρεσίες και κοινωνικά αγαθά (Διοικητήριο ΠΕ Φλώρινας,σχολικά κτίρια, τράπεζες, ΕΒΕ, χώροι τουριστικού ενδιαφέροντος και αναψυχής, κλπ., πεζοδρόμια διαβάσεις πεζών , ανελκυστήρες ), παρά των απαιτήσεων και του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού -2012 συνεχίζει να είναι ελλιπής ή και ανύπαρκτη.
Μια πόλη σαν την Φλώρινα με το φυσικό και καλλιτεχνικό της κάλος θα μπορούσε επίσης να είναι το πρότυπο της ¨Προσβάσιμης Πόλης¨ σαν κάποιες άλλες ανά τη χώρα (Ρέθυμνο) και έλξης τουριστών αλλά και η πόλη της καθημερινότητας και αναψυχής προπάντων για τους Φλωρινιώτες πολίτες της με αναπηρία.
Η δε προσβασιμότητα στα ΑμεΑ υφιστάμενων ηλεκτρονικών εφαρμογών και ιστοσελίδων δημοσίων υπηρεσιών και ιδιωτικών επιχειρήσεων είναι και αυτή ανύπαρκτη ( οι ιστοσελίδες: ΠΕ Φλώρινας, Δήμων Φλώρινας, Αμυνταίου και Πρεσπών, Εκπ/σης, ΚΕΦΙΑΠ κλπ) θα πρέπει να είναι προσβάσιμες και για τα ΑμεΑ, άτομα με προβλήματα όρασης-τυφλούς, προβλήματα ακοής-κωφούς κλπ) Οι ιστοσελίδες θα πρέπει να είναι προσβάσιμες σύμφωνα με το πρότυπο WCAG 2.2 –W3C στο ανώτατο επίπεδο ΑΑΑ Το επίπεδο ΑΑΑ διασφαλίζει την οριζόντια ένταξη της αρχής της μη διάκρισης και της προσβασιμότητας των ατόμων με αναπηρία μέσα από την πρόσβαση στην πληροφορία και στις υπηρεσίες του Παγκόσμιου Ιστού σε όλους.
Επίσης, η πολιτεία θα πρέπει να εφαρμόσει και να κάνει πράξη την ένταξη της αναπηρίας σε όλη της την διάσταση καθώς υφίστανται αναφορές στα άτομα με αναπηρία που περιλαμβάνονται ήδη στα κείμενα της ΕΕ των Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων ΠΕΠ 2014-2020,ανά Διοικητική Περιφέρεια ( και στο ΠΕΠ 2014-2020 Δυτ. Μακεδονίας) ΣΕΣ-νέο ΕΣΠΑ, λαμβάνοντας υπόψη και τις προτάσεις που έχει καταθέσει και το αναπηρικό κίνημα, την ΕΣΑμεΑ , η οποία είναι μέλος της Ομάδας Εργασίας σχετικά με την ένταξη της διάστασης της αναπηρίας και της μη διάκρισης στο ΕΣΠΑ 2014 -2020 βάσει της υπ’ αριθ. 14125/ΕΥΣΣΑΑΠ 989/ 24.03.2014 Απόφασης του Υπουργού Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας.
Εν κατακλείδι η πολιτεία έχει την ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ να λάβει μέτρα προστασίας για τα άτομα με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και τις οικογένειές τους έτσι ώστε να διασφαλίζει μέσα από την ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ποιότητα ζωής για όλους τους πολίτες και κυρίως για τα ΑμεΑ σε όλους τους τομείς όπως Εκπ/ση, Υγεία, Κοινωνική Φροντίδα και Πρόνοια, Επαγ/κή Κατάρτιση Απασχόληση και Εργασία, Ασφάλιση και Συνταξιοδότηση, Αναψυχή και Τουρισμό, Πρόσβαση στο φυσικό και δομημένο περιβάλλον αλλά και στην Ενημέρωση και Πληροφόρηση.
΄Εναι υποχρέωσή της να εφαρμόσει την ΔΙΕΘΝΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΑΤΟΜΩΜ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΤΟΥ ΟΗΕ που ψήφησε καθώς και το προαιρετικό της πρωτόκολλο σαν κράτος μέλος του ΟΗΕ. Και τις Οδηγίες της ΕΕ για την ισότιμη συμμετοχή και ένταξη της αναπηρίας στην κοινωνία, ενσωματώνοντας τες στη κείμενη ελληνική νομοθεσία.
΄Ειναι υποχρέωση της να δημιουργήσει μια ΙΣΟΤΙΜΗ ΚΟΙΝΩΝΑ χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς.
Δική μας υποχρέωση είναι να αγωνιστούμε ενάντια στα σκληρά μέτρα λιτότητας και τις συνέπειες αυτών που βιώνουμε καθημερινά αλλά και να διασφαλίσουμε τα όσα μέχρι σήμερα αυτονόητα κεκτημένα δικαιώματα αποκτήσαμε. Το οφείλουμε στα παιδιά μας και σε όλα τα άτομα με αναπηρία.

Οι γονείς και τα παιδιά με αναπηρία Ν. Φλώρινας

2 σχόλια:

  1. Ναι, να φροντίσουμε για τα ΑΜΕΑ, να τα στηρίζουμε! Ποιός θα αρνηθεί την στήριξη σ΄ αυτά τα παιδιά, αλλά παράκληση προς τους γονείς ΜΗ ΤΟ ΠΑΡΑΚΑΝΕΤΕ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αγαπητέ αναγνωστη το να φροντισω για το παιδι μου με αναπηρια είναι ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΜΟΥ ως γονέας. Η υποστήριξη από την ευρύτερη κοινωνία είναι ανθρώπινη, καλοδεχούμενη και ευχαριστουμε πάρα πολύ. Η ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ομως της πολιτείας είναι κατι διαφορετικό. Δεν είναι ούτε χάρη ούτε ανθρώπινη ευαισθησία. Είναι
    νόμος...........ΙΣΟΤΙΜΑ σε όλους τους πολίτες να παρέχονται όλα τα δημόσια αγαθά. Και φυσικά το κόστος της αναπηρίας για την πολιτεία είναι μεγάλο γιατί και η ζωή με την αναπηρία είναι λίγο ΒΑΡΙΑ εως πολύ.
    ΑΓΝΗ ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΥ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.