Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου 2014

Πανελλήνιο Συνέδριο Πολιτικής Ιστορίας από το τμήμα Νηπιαγωγών

Το Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών «Σημειωτική και Επικοινωνία» διοργανώνουν Πανελλήνιο Συνέδριο Πολιτικής Ιστορίας που θα πραγματοποιηθεί στη Φλώρινα στις 11 και 12 Δεκεμβρίου 2014, με θέμα: «Από την Ρόζα Λούξεμπουργκ στο Τερατώδες Είδωλο της Ευρώπης».
Σκοπός του Συνεδρίου είναι η παρουσίαση ερευνών στο επιστημονικό πεδίο των Κοινωνικών Επιστημών, η οποία συμβάλλει αφενός στην καταγραφή και την αξιολόγηση των ερευνών και των όρων παραγωγής τους και αφετέρου στον προβληματισμό για τις προοπτικές της έρευνας στο εν λόγω επιστημονικό πεδίο.
Πρόκειται για μια αναγκαιότητα που προκύπτει από την κλιμάκωση της καπιταλιστικής κρίσης στην Ευρώπη. Η διεισδυτική σκέψη και η πολιτική γραφή της Λούξεμπουργκ προσφέρουν και σήμερα πολλές απαντήσεις και πολιτικά επιχειρήματα.
Στο Συνέδριο συμμετέχουν ύστερα από πρόσκληση διακεκριμένοι επιστήμονες με κύριο ομιλητή τον Κώστα Γουλιάμο, Prof., Rector Research και External Affairs, European University Cyprus, αλλά και νέοι ερευνητές στις κοινωνικές επιστήμες, στην πολιτική και πολιτισμική ιστορία και στις κριτικές σπουδές.
Το Συνέδριο έχει τις παρακάτω θεματικές:
• Παιδεία στην Ευρώπη: μέρος της λύσης ή μέρος της κρίσης;
• Ο δομικός μετασχηματισμός του ευρωπαϊκού καπιταλισμού
• Κοινωνίες σε κρίση: κοινωνικές, πολιτισμικές και εκπαιδευτικές ανισότητες στην Ευρώπη
• Η (επ)άνοδος του νεοφασισμού στην Ευρώπη
• Κουλτούρα κρίσης και κρίση πολιτισμού
• Ελλείμματα και διάβρωση δημοκρατικών θεσμών
• Η στρατιωτικοποίηση του βιόκοσμου
• Ευρώπη: ασύμμετρες σχέσεις και ανταγωνισμοί

Δείτε το πρόγραμμα του Συνεδρίου πατώντας εδώ.

1 σχόλιο:

  1. «Είμαι βέβαιος ότι δεν ξέρει πολιτική ιστορία» δηλώνει για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ο γνωστός συγγραφέας, μιλώντας στο protothema.gr
    «Πριν συναντήσει τον κύριο Σόιμπλε, ο κύριος Τσίπρας κατέθεσε στεφάνι στον τάφο της Ρόζας Λούξεμπουργκ. Κόβω τον αριστερό μου όρχι ότι, αν κάποιος τον ρωτούσε ποιες ακριβώς ήταν οι θέσεις της Ρόζας Λούξεμπουργκ, θα έβηχε αμήχανα και θα άλλαζε συζήτηση» έγραψε σήμερα στο Facebook ο βραβευμένος συγγραφέας Χρήστος Χωμενίδης, κάνοντας τα σχόλια στα «social media» να πάρουν φωτιά.

    Μιλώντας στο protothema.gr, ο Χρήστος Χωμενίδης, ενοχλημένος από τη διάσταση που πήρε η ανάρτησή του για λόγους άσχετους με το νόημα που εκείνος ήθελε να της δώσει, είπε: «Θα ήθελα να σκανδαλιστούμε για το αν όντως ο κύριος Τσίπρας ξέρει ή δεν ξέρει ποια είναι η Ρόζα Λούξεμπουργκ και όχι για τον τρόπο που έγραψα αυτό το σχόλιο στο Facebook.

    «Εγώ είπα ότι θεωρώ πως ο Τσίπρας δεν έχει την παιδεία που απαιτείται για να είναι πρόεδρος κόμματος και μάλιστα αριστερού κόμματος. Είμαι βέβαιος ότι δεν ξέρει πολιτική ιστορία. Το θέμα δεν είναι αν έγραψα για όρχεις…Ας μην κάνουμε τις μαθήτριες σχολείου θηλέων» κατέληξε με χιούμορ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.