Παρασκευή 28 Νοεμβρίου 2014

Η απεργιακή συγκέντρωση στη Φλώρινα (video)

Με μικρή συμμετοχή πολιτών και εκπροσώπων φορέων και συνδικάτων πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί στην κεντρική πλατεία της Φλώρινας, η συγκέντρωση στο πλαίσιο της 24ωρης πανελλαδικής απεργίας που κήρυξαν ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ.



Το ψήφισμα της απεργιακής συγκέντρωσης
 
Εμείς οι εργαζόμενοι από τον ιδιωτικό ευρύτερο δημόσιο και δημόσιο τομέα, άνεργοι και συνταξιούχοι που συγκεντρωθήκαμε σήμερα 27 Νοεμβρίου 2014 στην κεντρική πλατεία της Φλώρινας, συμμετέχοντας στην 24ωρη Γενική Απεργία των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ, αποφασίσαμε το παρακάτω πλαίσιο διεκδικήσεων των εργαζομένων προς τη Κυβέρνηση.

Διεκδικούμε και απαιτούμε
Την αποκατάσταση του εισοδήματος μισθωτών και συνταξιούχων, τόσο διαμέσου των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, όσο και διαμέσου του Κρατικού Προϋπολογισμού, αντικρούοντας την συνεχιζόμενη φοροδοτική εξουθένωση της μισθωτής εργασίας.

Δεν αποδεχόμαστε να κτίζουν δημοσιονομικά πλεονάσματα πάνω σε κοινωνικά συντρίμμια.
Να σταματήσει επιτέλους η δογματική εμμονή κυβέρνησης και δανειστών στην αδιέξοδη πολιτική, η οποία επιτείνει την κρίση και τις συνέπειες της χωρίς να δίνει λύση.
Να σταματήσει κάθε σκέψη για νέα μέτρα, νέες περικοπές στις συντάξεις και στα εφάπαξ.
Να σταματήσει κάθε σκέψη για διαθεσιμότητες, απολύσεις, λουκέτα και ιδιωτικοποιήσεις σε οργανισμούς στρατηγικής σημασίας.
Να σταματήσει η αποψίλωση των δημοσίων υπηρεσιών από εργατικό δυναμικό (διαθεσιμότητα – κινητικότητα – απολύσεις).
Να αποκατασταθεί άμεσα και συνολικά το πλαίσιο των συλλογικών διαπραγματεύσεων.
Να επανέλθει ολικά ο θεσμός του Ο.ΜΕ.Δ.
Να ληφθούν άμεσα μέτρα στήριξης των ανέργων και των οικογενειών που δεν έχουν καθόλου εισοδήματα.
Να υπάρξει μέριμνα και προστασία των απλήρωτων εργαζομένων.
Να ενισχυθεί η χρηματοδότηση του ασφαλιστικού συστήματος από το κράτος και να σταματήσει κάθε άλλη παρέμβαση.

Ζητάμε:
1. Μείωση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης στην περιοχή μας .
2. Άμεσες προσλήψεις νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού στο νοσοκομείο Φλώρινας
3. Αναβάθμιση των τριτοβάθμιων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων που λειτουργούν στη Φλώρινα
4. Δημόσια ΔΕΗ με κοινωνικό χαρακτήρα
5. ΟΧΙ στην ιδιωτικοποίηση του νερού
6. Κατασκευή μονάδων αποθείωσης Αμύνταιο Ι , ΙΙ
7. Να δοθούν κίνητρα για επενδύσεις στη ΒΙ.ΠΕ. Φλώρινας
8. Ολοκλήρωση του Φράγματος Τριανταφυλλιάς
9. Ολοκλήρωση της τηλεθέρμανσης Φλώρινας

Θέλουμε Εργασία και Όχι Ανεργία
Απαιτούμε Δημοκρατικά Δικαιώματα
Αγωνιζόμαστε για Κοινωνική Δικαιοσύνη

Η ομιλία του προέδρου του Ε.Κ.Φ. Κώστα Σιάκου
 
Συναδέλφισσες, συνάδελφοι, άνεργοι, συνταξιούχοι
Είμαστε και πάλι εδώ όλοι μαζί.
Είμαστε εδώ να υπερασπιστούμε τις ζωές μας, τις ζωές μας και τη ζωή των οικογενειών μας.
Η κυβέρνηση δυστυχώς συνεχίζει την ίδια αδιέξοδη τακτική με την ίδια αδιέξοδη πολιτική.
Συνεχίζει να υπονομεύει την κοινωνική συνοχή, να επιβάλλει μέτρα που οδηγούν στην εισοδηματική καθίζηση του συνόλου των νοικοκυριών της χώρας, καθιστώντας ουσιαστικά αδύνατη την έξοδο από την κρίση.
Η αγανάκτηση, ο θυμός, η απόγνωση και η εφιαλτική πραγματικότητα, ατομική και συλλογική είναι αυτά που μας φέρνουν ΕΔΩ, για να διεκδικήσουμε και να απαιτήσουμε την αλλαγή στην ασκούμενη πολιτική.
Μια αλλαγή που επιτέλους πρέπει να έρθει. Πρέπει να φροντίσουμε να έρθει
Η Κυβέρνηση όλο αυτό το διάστημα προσπαθεί τάχα να "αναχαιτίσει" την ανεργία, να αλλάξει το κλίμα στην αγορά, να προβάλει σοβαρές αξιώσεις στη Τρόικα... αλλά δυστυχώς μόνο με λόγια. Μόνο με μεγάλες δηλώσεις και με δήθεν πρωτοβουλίες προσπαθεί να αλλάξει μια κατάσταση κρίσης που βαθαίνει μέρα με την ημέρα.
Εμείς όσο συνεχίζονται αυτές οι καταστροφικές πολιτικές θα συνεχίσουμε τον αγώνα για να μπει οριστικό τέλος στις δραματικές επιπτώσεις που έχουν για την κοινωνία και την οικονομία.
Χρόνο με το χρόνο τα προβλήματα αντί να μειώνονται...γιγαντώνονται, εντείνοντας την ύφεση και τα αδιέξοδα. Περισσότερα από 5 χρόνια βαθιάς κρίσης και οι έννοιες ανεργία, φτωχοποίηση και φοροεπιδρομές βομβαρδίζουν ανελέητα τη ζωή μας.
Με κοντόφθαλμους υπολογισμούς αποφασίζουν ερήμην της κοινωνίας κακοποιώντας κατ' επανάληψη τους δημοκρατικούς θεσμούς και το Σύνταγμα με στόχο την εξυπηρέτηση πολιτικών και αντεργατικών σκοπιμοτήτων και φυσικά με βασικό γνώμονα την εξουσία, στο βωμό της οποίας "θυσιάζονται " οι Έλληνες.
Συνεχίζουν να μας βομβαρδίζουν με εικόνες μιας άλλης πραγματικότητας … δείχνοντας μας ξεκάθαρα πως βρίσκονται μακριά από την κοινωνία και τους πολίτες.
Την ώρα που η Κυβέρνηση κάνει λόγο για οικονομική ανάκαμψη, το 40% της Βόρειας Ελλάδας παλεύει με την ανεργία.
Απελπιστική είναι η κατάσταση περισσότερο εδώ στη Φλώρινα
Και ενώ όλοι μας βιώνουμε την ανεργία, είτε προσωπικά είτε στον οικογενειακό μας χώρο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται ο πρωθυπουργός προβαίνει σε διαπιστώσεις πως η "ανεργία είναι ύπουλη".
Εμείς λοιπόν, από εδώ, του λέμε πως ...
"Κύριε Πρωθυπουργέ "ύπουλες" και επικίνδυνες είναι οι πολίτικες σας, οι πολιτικές που γεννούν και πολλαπλασιάζουν την ανεργία και που οδηγούν στη φυγή ολοένα και περισσότερους νέους".
Την ώρα που έχουν δημιουργηθεί στρατιές ολόκληρες από ανέργους, η Κυβέρνηση κάνει λόγο για δήθεν οικονομική ανάπτυξη και οδηγεί τις Βιομηχανίες και τα εργοστάσια που έχουν απομείνει σε λουκέτο.
Βομβαρδίζουν ανελέητα το άδειο πορτοφόλι του Έλληνα με φοροεισπρακτικά μέτρα. Χτυπούν τους μικρομεσαίους, αλλά όχι και τις τιμές που ακόμη και στα βασικά προϊόντα πρώτης ανάγκης εκτινάσσονται στα ύψη.
Στο "όνομα" του συμμαζέματος των δημόσιων οικονομικών απολύουν και βάζουν σε διαθεσιμότητα δεκάδες χιλιάδες υπαλλήλους.
Προχωρούν αδίστακτα ενώ η μεσοσταθμική μείωση των μισθών ξεπερνάει το 30% με αντίστοιχες αρνητικές επιπτώσεις στις εισφορές και στα ασφαλιστικά ταμεία, τα οποία σε συνάρτηση με το κούρεμα των αποθεματικών έχουν περιέλθει σε οριακό σημείο.
Γνωρίζουν πως αυτή τη στιγμή εκτός από στρατιές ανέργων, έχουν δημιουργηθεί στρατιές απλήρωτων εργαζομένων. Εργαζόμενοι που δουλεύουν περισσότερο από 12 μήνες χωρίς να πληρώνονται. Επιλέγουν συνειδητά και προκλητικά να μην αγγίζουν το συγκεκριμένο θέμα και να αφήνουν ατιμώρητους τους "κακούς" εργοδότες.
Η μαύρη εργασία παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα καθώς οι αποδυναμωμένοι ελεγκτικοί μηχανισμοί αδυνατούν να προστατεύσουν τους εργαζόμενους από τέτοια φαινόμενα ανήθικης επιχειρηματικότητας
Και όμως, "το βαρέλι δεν έχει πάτο"
Αυτό δείχνουν οι προβλέψεις από τους ειδικούς για τα επόμενα χρόνια. Όπως αποτυπώνεται και από τα στοιχεία του ΙΝΕ/ ΓΣΕΕ η σταδιακή ανάκαμψη της εργασίας προσδιορίζεται το 2023, ενώ η συνέχιση των πολιτικών λιτότητας μέχρι το 2020 θα καθηλώσει στην ανεργία περισσότερους από ένα εκατομμύριο πολίτες
Και η κυβέρνηση συνεχίζει την ίδια βάρβαρη αδιέξοδη και αντεργατική πολιτική καταργώντας εκτός από εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, δημοκρατικούς θεσμούς και διαδικασίες.
Βάζει στο στόχαστρο το συνδικαλιστικό νόμο, το δημοκρατικότερο νόμο της Ευρώπης, με στόχο την κατάργηση των συνδικαλιστικών ελευθεριών, τη χειραγώγηση των συνδικάτων και την κάμψη της αντίστασης και της αντίδρασης των εργαζομένων.
Παραδίδει έναντι πινακίου φακής στους ιδιώτες, Δημόσιες υπηρεσίες και κοινωνικά αγαθά (Ρεύμα, Νερό, Λιμάνια, Υγεία, Παιδεία, Δίκτυα Μεταφορών και Υποδομές).
Επιχειρεί να ισοπεδώσει κάθε έννοια κοινωνικής δικαιοσύνης και κοινωνικής ασφάλειας.
Ισοπεδώνει πλήρως ακόμα και τα ελάχιστα βασικά και θεμελιώδη δικαιώματα του κόσμου της
μισθωτής εργασίας.
Με επικοινωνιακά τεχνάσματα όμως και με τις ίδιες αδιέξοδες πολιτικές, η πραγματικότητα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι και ο ελληνικός λαός δεν αλλάζει. Σχεδόν κάθε ελληνική οικογένεια βιώνει την ανεργία, τη φτωχοποίηση, τη λιτότητα, τον εκφοβισμό, τις απολύσεις.
Τα στατιστικά στοιχεία αποκαλύπτουν τις καταστροφικές συνέπειες της ασκούμενης πολιτικής.
1 στις 4 θέσεις εργασίας που υπήρχαν πριν την κρίση, έχουν χαθεί.
Το ποσοστό ανεργίας είναι στο 27% όταν στο τέλος του 2008 ήταν 7,2%
Πάνω από το 70% των ανέργων είναι χωρίς δουλειά περισσότερο από έναν χρόνο.
Ο αριθμός των Ελλήνων που μετανάστευσαν αυξήθηκε κατά 30% την περίοδο 2010-12.
Είμαστε πρώτοι στην Ε.Ε σε φτώχεια και υστέρηση βασικών αγαθών.

Συναδέλφισσες και Συνάδελφοι,
Αυτή την κατάσταση δεν μπορούμε αλλά ούτε και θέλουμε να την αποδεχθούμε
Απαιτούμε να μπει εδώ και τώρα ένα τέλος
Ένα τέλος στον αυταρχισμό και στη φτωχοποίηση
Ένα τέλος στις καταργήσεις δικαιωμάτων και τους περιορισμούς
Ενωμένοι και αποφασισμένοι

Απαιτούμε
Την άμεση κατάργηση του συνόλου των αντεργατικών μνημονιακών διατάξεων.
Την απεμπλοκή της κρατικής εξουσίας στον προσδιορισμό του κατώτατου μισθού και ημερομισθίου.
Την αποκατάσταση της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Διεκδικούμε
Επείγοντα και αληθινά μέτρα για την προστασία των εργαζομένων από τις απολύσεις.
Αποτροπή των πολιτικών της ύφεσης, της αποβιομηχάνισης, των ιδιωτικοποιήσεων και τεμαχισμού των Δημόσιων Επιχειρήσεων στρατηγικής σημασίας.

Θέλουμε
Αληθινές πολιτικές με στόχο τη μείωση των τιμών και όχι των μισθών και των συντάξεων.
Δεν πρόκειται να δεχθούμε παρέμβαση στο ισχύον πλαίσιο για την ελεύθερη συνδικαλιστική δράση
Οι προκλήσεις και τα προβλήματα είναι τεράστια γι' αυτό η ενότητα όλων μας είναι η μοναδική λύση. Πρέπει όλοι μαζί να παλέψουμε για να ξαναπάρουμε πίσω αυτά που μας άρπαξαν.
Και είναι πολλά...Είναι η ζωή μας, τα όνειρα μας, οι κόποι των γονιών μας, οι ελπίδες των παιδιών μας. Είναι η δική μας ζωή. Δεν πρέπει να τους αφήσουμε, πρέπει να παλέψουμε με τα δικά μας "όπλα" που είναι η φωνή μας. Η φωνή όλων μας.
Είναι η ώρα να διεκδικήσουμε ένα αποτελεσματικό σχέδιο αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης.

Όλοι μαζί μπορούμε
Μόνο Όλοι μαζί
Πρέπει να συστρατευτούμε σε ένα κοινό και ενωτικό αγώνα,
ώστε να επιβάλλουμε την αλλαγή στις ασκούμενες πολιτικές.

Δεν φέρουμε καμία ευθύνη για αυτή την κατάσταση και πρέπει επιτέλους να τους δώσουμε το μήνυμα πως η Κοινωνία έφτασε στα όρια της.
Δεν αντέχει ούτε μια ακόμη απόλυση.

Τα Συνδικάτα, οι εργαζόμενοι, όλοι μαζί ενωμένοι θα συνεχίσουμε τους αγώνες μας για να ξεφύγουμε από την αγωνία της επιβίωσης και να πάρουμε πίσω
το δικαίωμα μας στη ζωή και την εργασία.

Καλή δύναμη και Καλούς αγώνες.

5 σχόλια:

  1. Θέλουμε άτοκα δάνεια...

    Θέλουμε πισίνες....

    Θέλουμε κομμουνισμό και αριστερά στα fm! Όχι άλλο λεχοβο.




    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το "βαθύ" ΠΑΣΟΚ, στις επάλξεις της ανάταξης της ελληνικής οικογένειας.

    Ότι δεν πρόλαβαν να κάνουν με το ΠΑΣΟΚ ( ή την ΝΔ), θα προσπαθήσουν να το κάνουν με τον ΣΥΡΙΖΑ (δηλαδή να βολέψουν συγγενικά πρόσωπα ή ημετέρους)

    Ο λαός, βέβαια, εξακολουθεί να παρακολουθεί με αβεβαιότητα και χωρίς την παραμικρή συμμετοχή στις κινητοποιήσεις...

    Ο Θεός βοηθός.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΤΙ ΝΑ ΠΕΙΣ ΟΤΑΝ ΑΥΤΗ Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΕΠΙΛΕΓΕΙ ΝΑ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΑ ΟΤΙ ΠΙΟ ΣΑΠΙΟ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ.
    ΕΜΦΑΝΙΖΟΥΝ ΟΤΙ ΜΟΝΟ Η ΤΡΟΙΚΑ ΑΠΑΙΤΕΙ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΚΑΙ ΚΡΥΒΟΥΝ ΟΤΙ ΑΥΤΕΣ ΟΙ ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΑΥΤΑ ΤΑ ΙΔΙΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΣΑΝ ΝΑ ΕΠΙΒΑΛΛΟΥΝ,ΞΕΧΝΑΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΓΙΑΝΝΙΤΣΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΝΟΜΟ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΤΟ 0 ΣΥΝ 0 ΤΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΙΣΟΝ 14 ΤΙΣ ΤΟΣΩΝ ΧΡΟΝΩΝ ΑΠΕΡΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ.
    ΑΛΛΑ ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΣΕΝ ΤΟΥΣ ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΚΑΤΕΚΛΕΨΑΝ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΚΑΙ ΕΠΙΛΕΓΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΚΛΕΦΤΕΣ ΝΑ ΜΑΣ ΣΩΣΟΥΝ,ΠΕΡΑΝ ΤΟΥ ΟΤΙ ΚΑΤΑΧΡΕΩΣΑΝ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΓΕΝΙΕΣ,ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΟΔΗΓΗΘΟΥΝ ΣΤΗΝ ΔΙΚΑΙΩΣΥΝΗ ΑΝΤΙ ΑΥΤΟΥ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΑΔΙΣΤΑΚΤΑ ΝΑ ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΥΧΕΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΝΕΧΟΜΑΣΤΕ
    ΕΝΑ ΩΡΑΙΟ ΣΥΝΘΗΜΑ ΣΕ ΜΙΑ ΓΕΦΥΡΑ ΣΤΟΝ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ ΕΓΡΑΦΕ '' ΟΤΑΝ ΞΕΣΗΚΩΘΕΙΤΕ ΚΑΙ ΚΑΤΑΛΑΒΕΤΕ ΤΙ ΣΑΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΞΥΠΝΗΣΤΕ ΜΕ ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΚΟΙΜΕΜΑΙ΄΄ ΜΗΠΩΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΕΙ ΤΗΝ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. 1 ευρω το πετρελαιο στν ελλαδα ...στην φλωρινα 1.08!

    1.58 η βενζινη στην φλωρινα στην ελλαδα 1.48!

    Τι παραγει ειπαμε η ... Πλουσια φλωρινα?
    Χωριατιλα....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΕΝΑ ΜΑΥΡΟ ΧΑΛΙ ΚΑΙ ΕΛΠΙΔΑ ΠΟΥΘΕΝΑ. ΟΙ ΘΥΤΕΣ ΓΙΝΑΝ ΘΥΜΑΤΑ ΚΑΙ ΖΗΤΑΝΕ ΚΑΙ ΤΑ ΡΕΣΤΑ.......

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.