Τετάρτη 26 Νοεμβρίου 2014

Κοινή ανακοίνωση ΔΑΣ ΟΤΑ – Λαϊκής Συσπείρωσης Δήμου Φλώρινας - Κάλεσμα στην απεργία της 27.11.2014

Συναδέλφισσα, Συνάδελφε στον Δήμο Φλώρινας και στον Δήμο Αμυνταίου, Στον απόηχο του μεγάλου συλλαλητηρίου του ΠΑΜΕ στην Αθήνα την 1η Νοέμβρη και μπροστά στην κρίσιμη απεργία της 27ης Νοέμβρη αισθανόμαστε την ανάγκη να απευθυνθούμε ειδικά σε εσένα, πέρα από το γενικό, καθολικό κάλεσμά μας σε όλους τους εργαζόμενους.
Οι Δήμοι σε όλη την Ελλάδα έχουν μετεξελιχθεί σε βασικό εργαστήρι υλοποίησης της πιο ανάλγητης πολιτικής της κυβέρνησης, της ΕΕ, της τρόικα αλλά και του ιδιωτικού κεφαλαίου. Υποχρηματοδότηση, διαθεσιμότητα, απολύσεις, κατάργηση ολόκληρων τομέων και δομών ειδικά στον τομέα της πρόνοιας, δουλειά με σύμβαση και μπλοκάκι, εντατικοποίηση της εργασίας, μισθοί εξαθλίωσης, περιθώρια αυθαιρεσίας από της κάθε δημοτική αρχή. Όλα αυτά τα ζεις ήδη στο πετσί σου. Την απουσία κάθε οργανωμένης συνδικαλιστικής παρέμβασης και αγώνα εκ μέρους του Σωματείου σου βιώνεις και εσύ.
Η «αξιολόγηση» δεν πρέπει να περάσει – λένε ψέματα ότι δεν θα έχει συνέπειες
Ξέρεις πολύ καλά ότι η λεγόμενη «αξιολόγηση» δεν έχει καμία σχέση με την βελτίωση των υπηρεσιών προς όφελος του λαού και της νεολαίας, την απόκτηση νέων δεξιοτήτων των συναδέλφων , τον σχεδιασμό των τομέων ώστε να αξιοποιούνται όλοι οι συνάδελφοι ανάλογα με τις ικανότητες, την γνώση, την εμπειρία τους. Είναι μια θολή, προσβλητική, αντιεπιστημονική διαδικασία που μόνους σκοπούς έχει την δημιουργία μιας δεξαμενής προς απόλυση συναδέλφων, την διαμόρφωση βάσης για νέες μειώσεις μισθών, την δημιουργία φοβισμένων και πειθήνιων εργαζομένων εκτεθειμένων στην εργοδοτική, κυβερνητική, δημαρχιακή αυθαιρεσία.

Σε απάντηση της προπαγάνδας όλων των κυβερνητικών στελεχών (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ) και των στηριγμάτων της, ότι η αξιολόγηση δεν συνδέεται με απολύσεις, μειώσεις μισθών και ιδιωτικοποιήσεις παραθέτουμε τους δικούς τους νόμους :
Νόμος της αξιολόγησης (4250/2014), άρθρο 32 (Μεταβατικές διατάξεις), παράγραφος 5: «Οι εκθέσεις αξιολόγησης έτους 2013, οι οποίες έχουν συνταχθεί κατά τις διατάξεις του παρόντος .....δεν θα ληφθούν υπόψη ...για τη θέση των υπαλλήλων σε διαθεσιμότητα και κινητικότητα...». Δηλ. δεν συνδέονται με τη διαθεσιμότητα μόνο με τις περσινές εκθέσεις!!!

Νόμος για το μισθολόγιο (4024/2011), άρθρο 7 (Σύστημα βαθμολογικής εξέλιξης), παράγραφος 1.: «Για την προαγωγή από βαθμό σε βαθμό.... λαμβάνεται υπόψη: α) η αξιολόγηση..»Υπαλληλικός Κώδικας (3528/2007), άρθρο 95 (Παραπομπή μη προακτέου υπαλλήλου) : «Υπάλληλος, ο οποίος εγγράφεται σε δύο διαδοχικούς πίνακες μη προακτέων στον ίδιο βαθμό, παραπέμπεται .... υποχρεωτικώς προς κρίση στο υπηρεσιακό συμβούλιο, το οποίο...μπορεί να τον απολύσει ή να τον υποβιβάσει κατά έναν βαθμό...»
Επίσης από τον επιμερισμό των ποσοστών δίνεται η ευχέρεια ολόκληρες υπηρεσίες και διευθύνσεις να διαλύονται.

Μπροστά σε όλα αυτά η διοίκηση του Σωματείου όχι μόνο ο δεν ενημέρωσε, όχι μόνο δεν οργάνωσε και δεν συντόνισε τον αγώνα και την απεργία, όχι μόνο δεν κάλυψε τους εργαζόμενους αλλά όπως πριν λίγες ημέρες στην Οικονομική επιτροπή κατά την συζήτηση θέματος που αφορούσε σε αναζήτηση πειθαρχικών και ποινικών ευθυνών συναδέλφων σας που απέχουν από την διαδικασία αξιολόγησης, «κάρφωσε» εισηγητής (επίσης συνάδελφός σας), έβαλε και πλάτη σε συνάντηση με τον κ. Δήμαρχο αποδεχόμενοι την διαδικασία. Είναι οι ίδιοι που απέτρεπαν από την συμμετοχή σε κινητοποιήσεις λέγοντας ότι το «τακτοποίησαν».
Η ηγεσία της ΠΟΕ ΟΤΑ παρά τους βερμπαλισμούς της σπεύδει να αποδεχτεί το πρότυπο του Δήμου – Επιχείρησης που μοιραία οδηγεί σε μειώσεις, μισθών και απολύσεις:
• Λένε το ΔΕΕ και η ΠΟΕ - ΟΤΑ: «Έχει γίνει πλέον ευρέως αποδεκτό ότι ο δημόσιος τομέας προκειμένου να λειτουργήσει αποτελεσματικά, στη σύγχρονη παγκοσμιοποιημένη κοινωνία, πρέπει να αναπροσαρμόσει τον τρόπο που ενεργεί. Η εφαρμογή των εξελιγμένων διοικητικών θεωριών του Νέου Δημοσίου Management, της Δημόσιας Διακυβέρνησης και των βέλτιστων πρακτικών διοίκησης του ιδιωτικού τομέα, τα οποία πρεσβεύουν σε μεγάλο βαθμό μια επιχειρησιακή αντίληψη (κατά τα πρότυπα του ιδιωτικού τομέα) οριοθετούν τη μετάβαση από τη γραφειοκρατική δημόσια διοίκηση σε ένα αποτελεσματικό, ευέλικτο και εξωστρεφές δημόσιο management».
Εμείς απέναντι σε αυτό το κλίμα, αυτές τις μεθοδεύσεις, αυτές τις συνδικαλιστικές ηγεσίες δεν αποδεχόμαστε ούτε αυτή ούτε κάποια άλλη «αξιολόγηση». Και αυτή η «άλλη» αξιολόγηση τους ίδιους στόχους θα εξυπηρετεί.
Κανένας εφησυχασμός από την αναγκαστική αναδίπλωση του υπουργού Μητσοτάκη που ετοιμάζεται να φέρει νέο νομοσχέδιο περί «αξιολόγησης». Βέβαια ακόμα και αυτός μπροστά στην αντίδραση εργαζομένων, οι οποίοι έχουν πλέον και την υποστήριξη αρκετών και μεγάλων Δήμων όπου ως δημοτική αρχή έχει εκλεγεί η Λαϊκή Συσπείρωση (χωρίς να έχουμε την ψευδαίσθηση ότι ακόμα και εκεί μπορούν να λυθούν όλα μονομιάς χωρίς αποφασιστικό αγώνα που να σπάσει το αντιδραστικό νομικό πλαίσιο και τον κυβερνητικό έλεγχο) αναγκάστηκε στις 20/11 να διαβεβαιώσει ότι «δεν θα διωχθεί πειθαρχικά και ποινικά κανένας Δήμαρχος ή υπάλληλος για την αξιολόγηση». Μόνο ο Δήμος Φλώρινας φαίνεται να επιμένει και η Διοίκηση του σωματείου να σιωπά.

Αξιολόγηση δομών – ΚΟΙΝΣΕΠ: Νέα όπλα στην φαρέτρα του Κεφαλαίου
Πλέον Κυβέρνηση – ΕΕ – Κεφάλαιο – τρόικα πιέζουν ώστε να προχωρήσει η λεγόμενη αξιολόγηση των δομών των υπηρεσιών των δήμων. Υποκριτικά διαβεβαιώνει ότι η διαδικασία δεν σχετίζεται με απολύσεις (είδαμε όμως ότι τελικά τέτοιου τύπου διαβεβαιώσεις εξαντλούνται μόνο στον πρώτο χρόνο εφαρμογής). Στις οδηγίες όμως που στέλνει προς τους Δήμους το Υπουργείο (https://drive.google.com/file/d/0B6lQWFuyaL2danZJLVVnTmdJeEk/view) δεν αφήνει περιθώρια παρερμηνειών: Αφού πανηγυρίζει για τις απολύσεις σχολικών φυλάκων, κατάργηση και διαθεσιμότητα στις δημοτικές αστυνομίες τονίζει ότι στόχος της λεγόμενης «αξιολόγησης δομών» είναι η συρρίκνωση υπηρεσιών, οι συγχωνεύσεις δομών, οι αυθαίρετες μετακινήσεις , οργανικές θέσεις μόνο για «στελέχη» κ.α. Κολαούζος και ο ΣΥΡΙΖΑ που αντιπροτείνει δια της κ. Δούρου, μια «καλή αξιολόγηση» αποσυνδεδεμένη από απολύσεις αλλά χωρίς νύξη για άλλες συνέπειες (ο ΣΥΡΙΖΑ άλλωστε καταδικάζει τελικά μόνο τις «αντισυνταγματικές» απολύσεις).
Παράλληλα σε όλη την Ελλάδα επιχειρείται από την κυβέρνηση, τις Περιφέρειες και τους δήμους η στήριξη και υποστήριξη δημιουργίας ΚΟΙΝΣΕΠ. Τη λειτουργία Περιφερειακών Μηχανισμών Υποστήριξης της λεγόμενης «κοινωνικής επιχειρηματικότητας» για να στηρίξουν τη δημιουργία νέων αλλά και υφιστάμενων Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων, των περίφημων ΚΟΙΝΣΕΠ, σε όλες τις περιφέρειες της χώρας, ανακοίνωσε χτες το υπουργείο Εργασίας. Οι Περιφερειακοί Μηχανισμοί «θα δημιουργηθούν από τοπικούς και περιφερειακούς παράγοντες και εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών, οι οποίοι θα συνενώσουν τις δυνάμεις τους για να υλοποιήσουν δράσεις ανάπτυξης της Κοινωνικής Οικονομίας(σσ ο νέος «χαλίφης» ΣΥΡΙΖΑ με νέα κωλοτούμπα τις ψήφισε στην Περιφέρεια Αττικής)».
Όπου δοκιμάστηκαν, μειώθηκε δραστικά η κρατική επιχορήγηση προς τις δομές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και απολύθηκε προσωπικό τους, εμπορευματοποιήθηκαν έργα και υπηρεσίες προς τους δημότες, μεθοδεύτηκε η απαλλαγή του κράτους από την ευθύνη να προσφέρει πλήρεις, δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες στο λαό, που τις έχει ήδη πληρώσει μέσω άμεσης και έμμεσης φορολογίας.
Οι ΚΟΙΝΣΕΠ αποτελούν όχημα για εύρεση φτηνών εργαζομένων, δίχως δικαιώματα, ανακύκλωση της ανεργίας και αναδιανομή της φτώχειας, ενίσχυση αντιθέσεων, διάσπαση και κατακερματισμό των εργαζομένων. Ουσιαστικά, εκχωρούνται λειτουργίες της Τοπικής Διοίκησης σε ιδιώτες, οι οποίοι βαφτίζονται επιχειρηματίες μέσω του συνεταιρισμού.
Η προώθησή τους πάει χέρι χέρι με την παραπέρα μείωση των υπηρεσιών των Δήμων και εφαρμογή του θεσμού της διαθεσιμότητας. Στο δίκτυο αυτό πλέον μετέχει και η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας της νέας «αντιμνημονιακής» Διοίκησης που ήδη ψήφισε σε Περιφερειακό Συμβούλιο ίδρυση ΚΟΙΝΣΕΠ ενώ στήνει και μηχανισμό στήριξης που πραγματοποιεί εκδηλώσεις και στην περιοχή μας αυτές τις ημέρες.
Όπου δοκιμάστηκαν, μειώθηκε δραστικά η κρατική επιχορήγηση προς τις δομές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και απολύθηκε προσωπικό τους, εμπορευματοποιήθηκαν έργα και υπηρεσίες προς τους δημότες, μεθοδεύτηκε η απαλλαγή του κράτους από την ευθύνη να προσφέρει πλήρεις, δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες στο λαό, που τις έχει ήδη πληρώσει μέσω άμεσης και έμμεσης φορολογίας.

Συναδέλφισσα, Συνάδελφε πάρε την κατάσταση στα χέρια σου
Tώρα ξέρεις, τώρα πρέπει να αποφασίσεις με ποιους θα πας και ποιους θα αφήσεις
Μην εγκαταλείπεσαι στην μοιρολατρία και την ηττοπάθεια, αυτή είναι η δική σου ευθύνη
Ξέρουμε ότι έχουμε και εμείς τις ευθύνες μας. Η παράταξη που στήριξε το ΠΑΜΕ δεν μπόρεσε, για μια σειρά από λόγους, να βαθύνει τις σχέσεις της με τους εργαζόμενους, να υπερβεί την προσδοκία της συναινετικής λύσης, να μην υποταχθεί στην λογική των «προσώπων πάνω από κόμματα και ιδεολογίες» ώστε ακριβώς για τον λόγο αυτό να πάψει σχεδόν να λειτουργεί και να μην συμμετάσχει στις πρόσφατες αρχαιρεσίες (οι οποίες όπως ξέρεις διοργανώθηκαν άρον άρον από την Διοίκηση για να αποφύγουν κάθε ενοχλητική φωνή).
Συναδέλφισσα, Συνάδελφε σε καλούμε ακόμα και αν δεν συμφωνείς σε όλα μαζί μας να συμμετέχεις ενεργά στην προσπάθεια αυτή ώστε να αλλάξουν επιτέλους οι συσχετισμοί. Να αποκτήσουμε ένα σωματείο ισχυρό, άφοβο, συνεπή συμπαραστάτη και οργανωτή των αγώνων μας.
Μπροστά μας έχουμε πολιτικές και συνδικαλιστικές μάχες κρίσιμες.

••Στις εκλογές για το Υπηρεσιακό Συμβούλιο ψηφίζουμε την υποστηριζόμενη από το ΠΑΜΕ Αθηνά Χαραλαμπίδου. Ζητούμε την έγκαιρη ενημέρωση και διεξαγωγή εκλογών για την ανάδειξη αντιπροσώπων για το προσεχές Συνέδριο της ΠΟΕ –ΟΤΑ.

••Την 27/11 απεργούμε. Στέλνουμε το μήνυμα ότι δεν σκύβουμε το κεφάλι. Ότι δεν είμαστε φοβισμένοι που δεν μπορούμε να θυσιάσουμε ούτε ένα μεροκάματο και η αντίδρασή μας είναι «να φωνάζουμε στα καφενεία».

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΟΥ ΠΑΜΕ, 11πμ στον πεζόδρομο Φλώρινας

ΔΑΣ/ΠΑΜΕ Δήμων Φλώρινας/ Αμυνταίου

Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Φλώρινας
http://l-sysp-florinas.blogspot.gr

2 σχόλια:

  1. Εγώ θα έλεγα : " πάρτε τα όπλα των προπάππων σας, σφεντόνες , σπαθιά, μαγκούρες τκλ " ! Τι λέτε μωρέ! Εγώ θα έλεγα να απολυθούν οι μισοί υπάλληλοι των δήμων, γιατί ΔΕΝ χρειάζονται ( σ΄ όλη τη χώρα ).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΕΣΥ ΦΑΝΤΑΖΟΜΑΙ ΕΙΣΑΙ ΕΙΔΙΚΟΣ ΜΝΗΜΟΝΙΟΛΟΓΟΣ--ΜΠΟΥΡΔΟΛΟΓΟΣ ΚΑΙ ΕΧΕΙΣ ΑΣΧΟΛΗΘΕΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΘΕΜΑ. ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΣΕ ΠΑΙΡΝΕΙ Ο ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΟΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΣΤΑΘΗΣ ΝΑΙ ΣΕ ΟΛΑ ΣΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΟΥ;; ΧΑΝΕΙ ΤΕΤΟΙΟ ΚΕΛΕΠΟΥΡΙ.

      Διαγραφή

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.