Παρασκευή 17 Οκτωβρίου 2014

Η Νίκη στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο (video)

5 σχόλια:

  1. Σε καμία φωτογραφία δεν διακρίνω κανένα σπίτι. Από που προκύπτει η τοποθεσίες των φωτογραφιών είναι στην περιοχή της Νίκης; Και κάτι άλλο. Πότε είχε λίμνη η Νίκη;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι στρατόπεδα αιχμαλώτων όχι μέσα στο χωριό και επίσης 100 χρόνια πριν πώς θα καταλάβεις από τα σπίτια αν είναι η Νίκη. Δεύτερον υπήρχε κάτι σαν λίμνη και τρίτος υπάρχουν πηγές μπες και ψακτο....

      Διαγραφή

  2. Μελετώντας προσεκτικά τις φωτογραφίες.

    Για τον 12:21 αλλά και για τους υπόλοιπους που έχουν τυχών απορίες από τις συγκεκριμένες ιστορικές φωτογραφίες από το αρχείο του "Στρατού της Ανατολής", θα είναι σωστό εξ αρχής να γνωρίζουν, ή να έχουν μια μικρή εντύπωση για την πορεία των γεγονότων την συγκεκριμένη περίοδο.
    Εάν τα Γαλλικά στρατεύματα είχαν επιλέξει να στρατοπεδεύσουν εντός του οικισμού, δεν θα χρειάζονταν να στήσουν και να στρώσουν τις σκηνές τους στο βρεγμένο έδαφος. Θα επέλεγαν αντί του ανοικτού ορίζοντα, (Κάμπος) τον κλειστό χώρο του οικισμού, μέσα στους αχυρώνες, παρέα με τους ανθρώπους και τα ζωντανά.
    Η γαλλική σαμπάνια, έχει τέτοια λεπτή γεύση στον ουρανίσκο τους , που δεν ταίριαζε με την σπιρτάδα του πολιτισμού μας, αλλά και των συνθηκών διαβίωσης των κατοίκων στην περιοχή μας.
    Για το λόγο αυτό το στρατόπεδο (Βούλγαρων Αιχμαλώτων από το Μέτωπο ) με αυτήν τη μορφή του, είχε αναπτυχθεί στην ευρύτερη περιοχή της Νίκης σε ανοικτό ορίζοντα στο κάμπο, μακριά από τους οικισμούς.
    Το συγκεκριμένο στρατόπεδο είχε πρόχειρα στηθεί (Λόγω των συχνών μετακινήσεων από την μεταβολή των συνθηκών και αφορούσαν τις πολεμικές κατακτήσεις σε σχέση με το Μέτωπο) και ήταν ανάμεσα στις περιοχές – εκτάσεις έξω από τη Μαρίνα με κατεύθυνση τη Νίκη.( Ο Νέος Καύκασος μετέπειτα κατοικήθηκε από τους προσφυγικούς πληθυσμούς, και η Μαρίνα ήταν το Μεγαλύτερο συγκοινωνιακό κέντρο, λόγω της σιδηροδρομικής γραμμής).
    Σε ότι αφορά τη λίμνη στις φωτογραφίες. Αυτή η λίμνη υπάρχει ακόμα και σήμερα, με τη μόνη διαφορά ότι δεν βρίσκεται πλέον μέσα στο γεωγραφικό χώρο των εκτάσεων που κατά το παρελθόν είχαν το πλεονέκτημα – προνόμιο να συγκαταλέγονται ανάμεσα στις περιοχές, ειδικά αυτές κοντά στο οικισμό της Νίκης.
    Αυτή η λεκάνη με τα λιμνάζοντα νερά, μετά τη δημιουργία των συνόρων κατά την περίοδο των Βαλκανικών Αγώνων, πέρασε στην πλευρά της Γιουγκοσλαβίας και βρίσκεται 3, 5 Km μετά τα σύνορα μας, λίγα μέτρα μετά τη βιομηχανική ζώνη, στο διεθνή δρόμο με κατεύθυνση το Μοναστήρι.

    ΤΡΑΝΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ωραία τοποθέτηση σου.
      για την ύπαρξη του στρατοπέδου Βούλγαρων αιχμαλώτων στη Νίκη γνωρίζεις κάποια πηγή (βιβλιογραφική κυρίως)...

      Διαγραφή
  3. Είμαι ο 12.21 Τρανέ σε ευχαριστώ πάρα πολύ. Με κάλυψες απόλυτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.