Τρίτη 14 Οκτωβρίου 2014

Ο αγιασμός της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Μητρόπολης (video)

Ξεκίνησε χθες, με τον καθιερωμένο αγιασμό, η νέα χρονιά στη Σχολή Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητρόπολης Φλώρινας, όπου άντρες και γυναίκες μπορούν να φοιτήσουν δωρεάν και να σπουδάσουν την ψαλτική τέχνη.



Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Θεόκλητος, αφού τέλεσε τον αγιασμό, τόνισε την αναγκαιότητα του ιεροψάλτου στις ιερές ακολουθίες και επαίνεσε τους δάσκαλους της Σχολής για την επί σειρά πολλών ετών προσφορά τους στη Σχολή Βυζαντινής Μουσικής, που με υπομονή και επιμονή διδάσκουν την ψαλτική τέχνη και μεταλαμπαδεύουν τις γνώσεις τους σε όσους ενδιαφέρονται, με αποτέλεσμα οι σπουδαστές να καταρτίζονται μουσικά και να γεμίζουν τα αναλόγια της ακριτικής Μητροπόλεώς μας.
Επαίνεσε επίσης και τους σπουδαστές της Σχολής, οι οποίοι επέλεξαν να σπουδάσουν την Βυζαντινή Μουσική, έχοντας παράλληλα πολλές ασχολίες και τους προέτρεψε να παρακολουθούν ανελλιπώς τα μαθήματα έτσι ώστε να επιτύχουν το στόχο τους και ευχήθηκε σε δάσκαλους και μαθητές καλή εκπαιδευτική χρονιά
Στο τέλος, δια χειρών του Σεβασμιωτάτου απονεμήθηκαν οι τίτλοι σπουδών στους σπουδαστές των προηγουμένων ετών.

Πηγή: Ράδιο Φλώρινα

12 σχόλια:

  1. Ποια είναι η θέση των ιεροψαλτών και του συλλόγου τους και όλων των παρευρισκομένων στην εκδήλωση στο θέμα που έχει δημιουργηθεί με τη "δίωξη των ιεροψαλτών" που έχουν γράψει ιστορία πολλών ετών στον Άγιο Γεώργιο από έναν νεοχειροτονηθέντα παράφωνο ιερέα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εκ του από 10ης και 24 πρώτα μεταμεσημβρινής σχολίου ορμώμενος και εκ προοιμίου δηλών ότι ουδόλως θεωρώ εαυτόν ειδήμονα επί συναφών με την Εκκλησιαστική Τάξιν θεμάτων, θέτω εν τούτοις τα ερωτήματα τα οποία αυθορμήτως με απησχόλησαν ως λαΙκόν μέλος της εν Χριστώ ημών Εκκλησίας. Κατά πρώτον αντιλαμβάνομαι ότι εκάστη Σχολή παιδεύει τους μαθητάς της ούτως, ώστε μετά την αποφοίτησίν των να θεραπεύσουν επιτυχώς το αντικείμενον των Σπουδών των. Η όντως μακρά θητεία και προσφορά των ιεροψαλτών, εάν δεν απατώμαι, προσεγγίζει αθροιστικώς την εκατονταετίαν και όντως καθίσταται ιστορική καλύπτουσα χρονικώς γενεάς τέσσαρας Το ερώτημα που τίθεται είνε κατά πόσον οι αποφοιτούντες της Σχολής θα απολαύσουν τον καρπόν της προσπαθείας των κατά χρόνον σαφώς ήσσονα του χρόνου καθ΄ ον ήσκησαν την ψαλτικήν τέχνην οι δύο ιστορικοί ιεροψάλται. Ως εκ τούτου ερωτάται ο Σύλλογος Ιεροψαλτών εάν υφίστανται χρονικά η ηλικιακά όρια ασκήσεως της ψαλτικής. Περαίνων, διερωτώμαι εάν η παραφωνία η και κακοφωνία ιερέως υπερτερεί κατά την ιεράρχησιν των λοιπών στοιχείων και χαρακτηριστικών άτινα συνάδουν με την προσήκουσαν του Ιερέως παρουσίαν. Πλείστοι όσοι αξιότατοι Ιερείς αυτοπροσδιορίσθησαν ως "κορακόφωνοι". Εις εξ αυτών υπενθυμίζω και ο Μακαριστός Μητροπολίτης Φλωρίνης, Αλμωπίας και Εορδαίας κ.κ. Αυγουστίνος, διάπυρος εν Θεώ Ιεράρχης.

      Διαγραφή
    2. Με απλά ελληνικά γράψε μας για τον τρόπο με τον οποίο αποπέμπονται, γιατί μάλλον ξέρεις περισσότερα. Φυσικά πρέπει να δίνουν τη σειρά στους νεότερους αλλά όχι με αυτόν τον τρόπο. Σ΄αυτούς που αψηφούσαν το κρύο και την παγωνιά μέσα στα χιόνια σε δύσκολες εποχές ακόμη και με τα πόδια από το χωριό τους για να είναι στην ώρα τους εκεί. Λίγη ντροπή δε βλάπτει. Ρωτήστε και το εκκλησίασμα. Ντροπή και πάλι ντροπή.
      Ένας ενορίτης.

      Διαγραφή
    3. ΜΟΝΟ ΕΝΑΣ "ΦΙΛΟΛΟΓΟΣ" ΘΑ ΕΓΡΑΦΕ ΕΝΑ ΚΕΙΜΕΝΟ ΣΑΝ ΑΥΤΟ!!!

      Διαγραφή
    4. Σε πείραξε η παραφωνία ή κακοφωνία όπως γράφεις και δε σε πειράζει ο τρόπος με τον οποίον εκδιώκονται. Και μη συγκρίνεις τα ασύγκριτα με τον "Μακαριστό Μητροπολίτη Φλωρίνης, Αλμωπίας και Εορδαίας κ.κ. Αυγουστίνο, διάπυρο εν Θεώ Ιεράρχη" λίγος σεβασμός. αἰδώς Ἀργεῖοι

      Διαγραφή
    5. Αγαπητέ 11:31 δε θεωρείς "εαυτόν ειδήμονα επί συναφών με την Εκκλησιαστική Τάξιν θεμάτων" αλλά ως "λαϊκόν μέλος" από τα γραφόμεν'ά σου φαίνεται ότι είσαι πολύ σχετικός με το θέμα που περίτεχνα και με τη σχετική ειρωνία για την ιστορικότητα κλπ δικαιολογείς τα αδικαιολόγητα. Δεν υπάρχουν άλλες εκκλησίες "οι αποφοιτούντες της Σχολής (μάλιστα οι συγκεκριμένοι) να απολαύσουν τον καρπόν της προσπαθείας των κατά χρόνον σαφώς ήσσονα του χρόνου καθ΄ ον ήσκησαν την ψαλτικήν τέχνην οι δύο ιστορικοί ιεροψάλται;" πρέπει στον Άγιο Γεώργιο; υπάρχει κάποια σκοπιμότητα; εξάλλου είναι ήδη σε μια μεγάλη εκκλησία.

      Διαγραφή
  2. Τους εδίωξαν, αλλά δεν τους έδειραν!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αν γίνει αυτό ντροπή.Οι δύο αυτοί ψάλτες έχουν δώσει ψυχή και σώμα στο ψαλτήρι ,με τις όποιες ατέλειες.Τι χουντική αντιμετώπιση είναι αυτή.Και ποιός είναι αυτός που θα το αποφασίσει μόνος του.Δεσπότης δεν υπάρχει; Ενορίτες δε θα ρωτηθούν ;Φτάνει πια με τις κλίκες.Ρημάξανε την τοπική εκκλησία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Προτιμότερο μία ηρωική έξοδος,παρά μία ταπεινωτική αποχώρηση !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Για το σχόλιο της 15-10-2014 - 11:31 μ.μ. Σωστά γράφεις για ηλικιακά όρια και πολλά άλλα, το θέμα είναι να απολαμβάνουν οι πιστοί τους ύμνους, και εμείς απολαμβάνουμε πραγματικά τόσα χρόνια τον κ. Νίκο. Ο Άγιος Γεώργιος να τον έχει καλά να τον ακούμε για πολλά χρόνια ακόμη!!! Η φωνή του λές και όσο περνάει ο καιρός γίνεται πιο θαυμάσια. Ρωτήστε καμμιά φορά και τους πιστούς που εκκλησιάζονται, αλλά μιλάτε μάλλον σε άλλη γλώσσα που καταλαβαίνετε μόνον εσείς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. kai stin eklisia klikes oti xeirotero, prepi na ise toy sistimatos pantoy gia na epiviosis.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.