Πέμπτη 9 Οκτωβρίου 2014

Για τις καταλήψεις των Σχολείων

Αφορμή για το παρακάτω κείμενο η ανάρτηση στο ΝΕΑ ΦΛΩΡΙΝΑ μια αναγνώστριας, προφανώς μητέρα μαθητή λυκείου το οποίο τελεί υπό κατάληψη.

Η ανάρτηση στο ΝΕΑ ΦΛΩΡΙΝΑ
http://neaflorina.blogspot.gr/2014/10/blog-post_15.html
Το ίδιο το κείμενο:
«Μέχρι πότε θα είμαστε υποχρεωμένοι σαν κοινωνία να ανεχόμαστε τη "μόδα" που ονομάζεται κατάληψη; Σαν γονιός, αναρωτιέμαι για τον πραγματικό σκοπό της κατάληψης και ποιοι ωφελούνται από αυτό.
Πέντε-δέκα παιδιά κάνουν την κατάληψη για να γλιτώσουν μαθήματα και την πληρώνει όλο το σχολείο! Είμαστε κάποιοι γονείς που δεν μπορούμε να στείλουμε τα παιδιά μας φροντιστήριο (άλλο μεγάλο θέμα αυτό...), αλλά ούτε τα στέλνουμε τα παιδιά μας στο σχολείο να περνούν την ώρα τους. Οι καθηγητές πού είναι; Έλεος πια!!!»
Αναγνώστρια


Τελευταία φορά που ήλεγξα την ανάρτηση ήταν 22:03 και είχε 24 σχόλια

Αναστρέφοντας το ύφος της ανάρτησης και της πλειονότητας των σχολίων:
«Έκανες ένα λάθος, κοριτσάκι.
Η χαρά δε γράφεται με πράσινο.
Γράφεται με κόκκινο
Η χαρά είναι
Κόκκινο γαρύφαλλο.
Να το θυμάσαι:
Κόκκινο γαρύφαλλο.
Μεθαύριο θα σου πω».
 
Γιάννης Ρίτσος
ΠΡΩΙΝΟ ΑΣΤΡΟ


Το μόνο θετικό το οποίο θα μπορούσε να αναγνώσει κανείς στο (αγανακτισμένο) ύφος της αναγνώστριας είναι η αγνή αναπαραγωγή, σε ένα λιτό και απλό κείμενο, μιας κατά τα άλλα συντηρητικότατης έως αντιδραστικής τοποθέτησης για τα πράγματα. Μιας τοποθέτησης που πίσω από μερικές αράδες αναπαράγει με επιθετικό τρόπο ιδεολογήματα «αιχμές» της αντιδραστικής προπαγάνδας, αιχμές οι οποίες επεκτάθηκαν και στα σχόλια που ακολουθούν της ανάρτησης.
Είναι περίεργο ότι η επίκληση της κοινωνίας γίνεται με αφορμή τις μαθητικές καταλήψεις «Μέχρι πότε θα είμαστε υποχρεωμένοι σαν κοινωνία να ανεχόμαστε τη "μόδα" που ονομάζεται κατάληψη;», ενώ θα περίμενε κανείς να αναρωτηθούμε ΟΛΟΙ ΜΑΣ ως πότε θα ανεχόμαστε ως κοινωνία την υπερφορολόγηση, την ΤΡΟΙΚΑ, την ΑΝΕΡΓΙΑ, την καταπάτηση κάθε έννοιας Εθνικής Ανεξαρτησίας, την καταπάτηση κάθε έννοιας Λαϊκής Κυριαρχίας, ως πότε θα ανεχόμαστε ως ΚΟΙΝΩΝΙΑ τη ΜΟΔΑ του (νέο;) ΦΑΣΙΣΜΟΥ της Χρυσής Αυγής, ως πότε θα ανεχόμαστε τέλος πάντων να παράγουμε με τον ιδρώτα μας όσα μια χούφτα καπιταλιστές μας κλέβουν.

Μια μεγάλη αλήθεια πίσω από μια απέραντη υποκρισία
«Πέντε-δέκα παιδιά κάνουν την κατάληψη για να γλιτώσουν μαθήματα και την πληρώνει όλο το σχολείο!»
Είναι σίγουρο πως η παιδική αθωότητα και ειλικρίνεια, δυο μάτια που μπορούν να φέρουν τα πάνω κάτω και να πιάσουν το μέλλον από τα κέρατα ΔΕΝ θα ανεχόντουσαν ΠΟΤΕ πέντε - δέκα μαθητές να καταστρατηγούν τη θέληση της πλειονότητας των υπόλοιπων συμμαθητών τους.
ΑΥΤΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΩΝ ΜΕΓΑΛΩΝ, που αφήσαμε μια χούφτα ολιγάρχες του πλούτου να διευθύνουν τη χώρα μας, που αφήσαμε 150 + κάτι να παραδώσουν τα πάντα με τα «ΝΑΙ ΣΕ ΟΛΑ», αυτά γίνονται δημόσια στη Φλώρινα όπου 5 - 10 άνθρωποι λυμαίνονται όλη την πόλη έχοντας καταλάβει θέσεις κλειδιά στην τοπική διοίκηση. ΑΥΤΑ ΔΕΝ ΘΑ ΤΑ ΕΚΑΝΑΝ ΣΙΓΟΥΡΑ ΝΕΟΛΑΙΟΙ οι ΟΠΟΙΟΙ ΔΕΝ ΛΕΡΩΘΗΚΑΝ (ΑΚΟΜΗ) ΑΠΟ ΤΑ ΙΔΑΝΙΚΑ του ΑΤΟΜΙΚΟΥ ΒΟΛΕΜΑΤΟΣ, του ΡΟΥΣΦΕΤΙΟΥ και του ωχαδερφισμού.

Αλήθεια τι ωθεί τους μαθητές να επιλέξουν τον αγώνα και μάλιστα με ανεβασμένες μορφές πάλης; «Είμαστε κάποιοι γονείς που δεν μπορούμε να στείλουμε τα παιδιά μας φροντιστήριο (άλλο μεγάλο θέμα αυτό...), αλλά ούτε τα στέλνουμε τα παιδιά μας στο σχολείο να περνούν την ώρα τους».
Αλήθεια ποιες οι ευθύνες των γονέων για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στα σχολεία όλης της χώρας. Ποια η ευθύνη των γονιών ως εργαζόμενων, ως κομμάτι του λαϊκού κινήματος για την κατάσταση στα σχολεία.
Πολύ πριν το παιδί σου καταλάβει το σχολείο το μεγάλο σου παιδί είχε φωνάξει «Κάτσε καλά Γεράσιμε», είχε καταλάβει τα πανεπιστήμια όλης της χώρας για το Άρθρο 16 του Συντάγματος. Σήμερα αποφοίτησε και η κοινωνική πραγματικότητα αυτού του δρόμου σκέψης το έχει στείλει στην ΑΝΕΡΓΙΑ ή τη ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ!! Αλήθεια ποιοι βαθύτεροι λόγοι έσπρωξαν τη νεολαία στο «ξέσπασμα» του Δεκέμβρη του 2008 μετά τη δολοφονία του 16χρονου Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου;
Το ποιο εύκολο είναι να κατηγορεί κανείς τους ΠΑΝΤΕΣ και τα ΠΑΝΤΑ εκτός από τον εαυτό του. Που είναι ο ένας; Που είναι ο άλλος; Να πάει ο εισαγγελέας να ανοίξει το σχολείο, να μπουκάρει η ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ διαβάζει κανείς στα σχόλια.
Αλήθεια αναγνώστρια είσαι μέλος στο Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων; Ενδιαφέρεσαι για την κατάσταση του σχολίου; Διάβασες το πρόγραμμα της παιδείας του κόμματος που ψήφισες; Είσαι μέλος του σωματείου σου; ΑΠΕΡΓΕΙΣ στις ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΠΕΡΓΙΕΣ, Πρωτομαγιά συμμετέχεις στις λαϊκές εκδηλώσεις; Αναρωτήθηκες αν το σχολείο μαθαίνει την αλήθεια στο παιδί σου; Αναρωτήθηκες αν διαβάζει εξωσχολικά βιβλία, λογοτεχνία ή ποίηση;
Η μόνη ερώτηση που έχει περιεχόμενο είναι τι κάνουν οι Καθηγητές, αν έχουν διαλέξει το δρόμο του αγώνα ή του ατομικού ΒΟΛΕΜΑΤΟΣ, αν κάνουν ιδιαίτερα για να αναπληρώσουν το χαμένο εισόδημα και διαγκωνίζονται να γλιτώσουν ο καθένας το τομάρι του από τις δαγκάνες της αξιολόγησης, των απολύσεων κτλ Ή ΑΝ ΘΑ ΔΙΑΛΕΞΟΥΝ ΤΟ ΜΟΝΟ ΔΡΟΜΟ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΕΧΕΙ ΑΠΟΜΕΙΝΕΙ. Αυτόν του ανυποχώρητου ΑΓΩΝΑ!

Φρόντισε να μάθει το παιδί σου το παρακάτω δίστιχο
 
«Πρέπει να μάθεις να μην αγαπάς
εκείνους που λαβώνουν την αγάπη»

Γιάννης Ρίτσος
ΠΡΩΙΝΟ ΑΣΤΡΟ

Ως γονείς αλλά και ως κοινωνία θα έπρεπε να αναρωτιόμαστε και ΠΟΛΥ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ να συμβάλουμε ώστε να αναπτύσσεται ο ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ μέσα στα σχολεία, να συμβάλουμε ώστε αυτά να αποτελούν κέντρα έκφρασης και ΠΟΛΙΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗΣ, ας μην ξεχνάμε πως οι μαθητές της Γ' λυκείου θα ψηφίσουν στις επερχόμενες (πολύ σύντομα) εκλογές.
ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΝΕΙΣ να χαϊδεύει τα αυτιά της μαθητικής νεολαίας όταν αυτή διακρίνεται σε ένα σωρό διαγωνισμούς, από αθλητικούς μέχρι μαθηματικών κτλ, ενώ όταν αυτή αποφασίσει να αγωνιστεί να μετατρέπεται από «το μέλλον του έθνους» σε μιάσματα.
 
Τζώτζης Βασίλης
08/10/2014


Επίλογος


16 σχόλια:

  1. Οι αριστεριστές διατάζουν και οι μαθητές καταλαμβάνουν τα σχολεία τους χωρίς να υπολογίζουν τι χάνουν.Απο μπουρμπουλίθρες των αριστερών χορτάσαμε,ας μην τους ακούν τα παιδιά..Χώρια που κάνουν ζημίες στα σχολεία διέλυσαν τα πάντα ποιός θα πληρώσει τα σπασμένα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. αυτο το ποιηματακι με τους αριστερους δεν πιανει φιλε.τα χαλια μας δεν τα δημιουργησαν αυτοι.αν κυβερνησουν και τα σκατωσουν τοτε μιλα. μεχρι τοτε καταπιει το σαλιο σου.και οσο αφορα τις καταληψεις μονο τα παιδια αντιδρουν.στη απεργια ολοι ηταν στα καφε αλλα ζουμε σε μια πολη βολεμενων δεξιων στο δημοσιο

      Διαγραφή
    2. Πως να κυβερνήσουν;Είμαστε με τα καλά μας;Ξέρω ότι βγαίνω λίγο εκτός θέματος αλλά είδαμε πως το ΚΚΕ λέει όχι σε οτιδήποτε καινούργιο,πέραν αυτού ξέρω ότι δεν θεωρείς ότι το ΠΑΣΟΚ πλάσαρε αριστερές ιδέες και γι'αυτό κυβερνούσε όλα αυτά τα χρόνια.Δεν βγάζω τη δεξιά έξω αλλά μην κάνουμε και μάγκες τους κομμουνιστές του σαλονιού(ΣΥΡΙΖΑ) αλλά και τους "πραγματικούς"(ΚΚΕ).Είναι ντροπή να μιλάμε για υποστήριξη σε τέτοια κόμματα εν έτοι 2014 στην Ελλάδα.

      Διαγραφή
  2. Ώστε αποφασίσατε να συνοψίσετε τα σχόλια των αναγνωστών γράφοντας δικά σας; Τότε δεν υπάρχει λόγος να υπάρχει κάτω από τα κείμενα η επιλογή "Δημοσίευση Σχολίου". Να σας στέλνουμε email και να γράφετε εσείς για εμάς! 24 σχόλια χάθηκαν επειδή εσείς θέλετε να πείτε τα δικά σας... Οι υπόλοιπες απόψεις κόβονται σε πλήρη αντίθεση με το μανιφέστο που παραθέτετε. Να πέφτουν οι μάσκες σιγά σιγά! Καλημέρα και αντίο... (Αν και δεν περιμένω να το δημοσιεύσετε! )

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Επειδή εγώ προσωπικά δεν ανήκω σε κανένα κόμμα όπως προφανώς εσύ, πολύ όμορφα τα ποιήματα, όμως αν πραγματικά τα παιδιά θέλουν να διαμαρτυρηθούν, ξέρουμε όλοι πάρα πολύ καλά ότι οι καταλήψεις δεν έχουν φέρει ποτέ αποτέλεσμα. Συμφωνώ απόλυτα με τα αιτήματα των παιδιών και λυπάμαι πάρα πολύ για την κατάντια της πατρίδας μου, αλλά, κατά την ταπεινή μου άποψη το μόνο που αποφέρουν οι καταλήψεις είναι σύγχυση και λούφα για κάποιους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κύριε διαχειριστή της σελίδας neaflorina συμφωνώ απόλυτα με την άποψη του ανωτέρω και εκτιμώ ότι είναι λάθος σας που αναρτήσατε με πρωταγωνιστικό ρόλο το δημοσίευμα επί του ιδίου θέματος του κ.Τζώτζη Βασίλη.
      Προσωπικά θεωρώ εξαιρετικό το δημοσίευμα του, αλλά νομίζω ότι θα έπρεπε να αναρτηθεί με τη μορφή σχολίου και όχι κύριας δημοσίευσης, ουσιαστικά «ευνουχίζοντας» με αυτό τον τρόπο τις προγενέστερες απόψεις.
      Θεωρώ ότι πρέπει να επανορθώσετε προκειμένου να αρθεί τόσο η παρεξήγηση επ’αυτού, καθώς θα είναι πιο έντιμο να φαίνονται και οι απόψεις των υπολοίπων 38 αναγνωστών, γιατί διαφορετικά δικαίως θα πλανάται η άποψη ότι το «πνίξατε» το θέμα.
      Εξάλλου προκύπτει και ένα πρακτικό ζητηματάκι: ότι ακόμα και σε αυτόν που επιθυμεί να δει την πορεία των προηγουμένων σχολίων ή και να εκφράσει μια ιδιαίτερη άποψη πρέπει να ανατρέχει μέσω της παρούσας στην προηγούμενη κ.ο.κ

      Διαγραφή
    2. Αγαπητέ, το κείμενο έχει σταλεί με αυτή τη μορφή και όχι ως σχόλιο... γι΄αυτό και δημοσιεύτηκε ως ξεχωριστή ανάρτηση. Το αρχικό κείμενο εμφανίζεται δεξιά, στις δημοφιλείς αναρτήσεις, και όποιος θέλει μπορεί να το διαβάσει... Δεν είναι πρόθεσή μας να μπερδέψουμε, ούτε να επισκιάσουμε κανέναν... Δημοσιεύουμε απλά όλες τις απόψεις.

      Διαγραφή
  4. Οι γονείς που ενδιαφέρονται για το μέλλον των παιδιών τους δεν τους βλέπεις είναι στους δρόμους και αγωνίζονται για τη μάθηση των παιδιών τους. Εκτός από πέντε έξι γονείς που εμφανίστηκαν τις πρώτες μέρες των καταλήψεων δεν ξαναπάτησε κανείς να φωνάξει για τα κλειστά σχολεία...Τόσο μεγάλο το ενδιαφέρον τους!!!!! Να ρίχνουν τις ευθύνες στους άλλους μόνο ξέρουν... Ας αναλάβουν επιτέλους κάποτε οι ίδιοι τις ευθύνες τους και να δηλώσουν αν πολεμούν το άθλιο εκπαιδευτικό σύστημα και είναι υπέρ της κατάληψης ή θέλουν σχολεία ανοιχτά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Όπου κυριάρχησαν οι ακραίοι αριστερούληδες οι κοινωνίες παρήκμασαν και διελύθησαν.
    Αν το 1949 επικρατούσε ο συμμοριτισμός η Ελλάς θα ΄ταν Αλβανία.
    Ευτυχώς χάσαμε αναφώνησαν οι ίδιοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΤΟ ΙΣΙΟ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΚΡΑΙΟΥΣ ΔΕΞΙΟΥΛΗΔΕΣ ΤΟΥ ΣΑΜΑΡΑ , ΠΛΗΣΙΑΖΟΥΜΕ ΠΡΟΣ ΑΛΒΑΝΙΑ

      Διαγραφή
  6. Ακατάσχετη Φλυαρία σχολίων
    Επι της ουσίας

    -ΠΟΙΑ είναι επιτέλους τα ΑΙΤΗΜΑΤΑ των μαθητών που κανουν καταληψεις????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κ. Τζωτζη Βασίλη έχετε κανει κάποια βόλτα απο τα σχολεία τα βραδιά να δείτε ποιοι εισέρχονται μαζι με τους μαθητές; Αρκετοί εξωσχολικοι μεγαλύτεροι ηλικιακά οι οποίοι ´´φροντιζουν´´ για την ´´διασκεδασή´ των καταληψιων προσφέροντας με το αζημίωτο παντα αλκοόλ, ναρκωτικά , χάπια και αλλά καλούδια. Αν το δικό σας παιδί βρισκόταν σε ενα τέτοιο σχολείο ενα Σαββατοκύριακο με τα αλανια που σπρώχνουν το χόρτο στα σχολεία θα το αφήνατε να γίνει καταληψιας; Εγω πάντως όχι . Πηγαίνετε μια βόλτα στην ασφάλεια να σας πουν ενα χερακι για το ποιόν των ανθρώπων που συχνάζουν στις καταλήψεις...

      Διαγραφή
    2. Εσυ που τα βλεπεις και τα ξερεις γιατι δεν κανεις τιποτα απο το να τα αναφερεις απο τον καναπε σου και να κανεις το παιδι σου φυτο που οταν βγει στην αγορα θα ειναι περιγελος και κοροιδακι?

      Διαγραφή
  7. Βασίλη, αγορίνα μου, συγνώμη για την εδώ ανωνυμία, θα σου τα πώ και κατά πρόσωπο κάποια στιγμή...
    Βασίλη, λυπάμαι που σου το λέω, αλλά ζεις στην κοσμάρα σου, σε χάρτινο κόσμο, με χάρτινους μαθητές, χάρτινα σχολεία και χάρτινη πολιτική. Ο μόνος πραγματικός είναι ο Ρίτσος, αλλά εν προκειμένω αυτό δεν βοηθάει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Παιδιά όλοι φωνάζουμε αλλά όπως είπε και ένας άλλος γονιός σε προηγούμενο σχόλιο, όλα αυτά γίνονται υπό την ανοχή της πολιτείας.
    Δεν βλέπω ούτε τους καθηγητές ούτε τους Δ/ντες να κάνουν τις επισκέψεις τους στα σχολεία.
    Που είναι και τα Δ.Σ των συλλόγων γονέων και κηδεμόνων που από την πρώτη στιγμή έπρεπε να συγκαλέσουν έκτακτη συνέλευση των γονέων επ'αυτού,που είναι η ιδιωτική φύλαξη, που είναι η αστυνομία, που είναι ο Δ/ντης εκπαίδευσης κ.ο.κ.Σήμερα αν ήθελε η πολιτεία θα μπορούσε με ελάχιστο κόστος να έχει συστήματα ασφαλείας πολύ προηγμένα και φυσικά επίσης αν ήθελε η πολιτεία, με σχετικά ελάχιστο κόστος ....π.χ αύξηση μιας ποσοστιαίας μονάδας στους προϋπολογισμούς για την παιδεία, θα είχε ικανοποιήσει τα βασικά αιτήματα της ελληνικής κοινωνίας στα θέματα εκπαίδευσης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. OTAN H DHMOSIA PAIDIA PERASEI STOYS IDIOTES ..KANTE OSES KATALIPSIS THELETE ( STA SPITIA SAS)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.