Τετάρτη 15 Οκτωβρίου 2014

«Φούσκωσαν» από τη βροχή τα φασόλια

Με το βλέµµα στο δελτίο καιρού είναι οι παραγωγοί φασολιού κυρίως στις περιοχές της Β. Ελλάδας που βρίσκονται στην αρχή της συγκοµιστικής περιόδου.
Ήδη οι βροχοπτώσεις έχουν προκαλέσει διακοπή ή καθυστέρηση (περίπου κατά 10 µέρες) της συγκοµιδής και «αν συνεχιστούν η µισή παραγωγή θα χαθεί ή θα προοριστεί για ζωοτροφή», επισηµαίνουν οι καλλιεργητές. Για παράδειγµα, «στις Πρέσπες έχουν χαθεί γύρω στα 500 στρέµµατα», υπογράµµισε ο παραγωγός Στέργιος Νόνας.
Στο Μανιάκι Αµυνταίου, όπου η συγκοµιδή για το µέτριο φασόλι έχει τελειώσει, οι έντονες βροχοπτώσεις αρχή Σεπτεµβρίου προκάλεσαν την καταστροφή έως και 100 % κάποιων κτηµάτων. Στην Καστοριά η συγκοµιδή καθυστέρησε 10 µέρες ξεκινώντας στις 20 Σεπτεµβρίου, ενώ οι χαµηλές θερµοκρασίες το καλοκαίρι επέφεραν αύξηση των βακτηριώσεων.
Η µεγαλύτερη έκταση βρίσκεται στην περιοχή των Πρεσπών και της Καστοριάς, όπου παράγονται κυρίως φασόλια γίγαντες και ελέφαντες και σε µικρότερο ποσοστό φασόλια πλακέ. Όπως είπε στην Agrenda ο Θωµάς Μάνος, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Φυτ. Παραγωγής του Άργους Ορεστικού, όπου παράγεται το 70 % της καλλιέργειας στην Καστοριά, πέρσι η µέση τιµή για τον γίγαντα, ήταν τα 2,10 – 2,20 ευρώ το κιλό, ενώ το φασόλι πλακέ ξεκίνησε από τα 2,50 ευρώ και έφτασε στη συνέχεια στα 2. Στα ίδια επίπεδα (2,50 – 2,60 ευρώ το κιλό) ξεκίνησε το φασόλι πλακέ και φέτος, ενώ ο γίγαντας άρχισε από τα 2,70 – 2,80 λόγω της φετινής υψηλότερης τιµής του πολωνικού φασολιού (2,80 – 2,90), τον κύριο ανταγωνιστή –µαζί µε το κινέζικο και το καναδικό- του ελληνικού φασολιού στην εγχώρια αγορά.
Στο Μανιάκι Αµυνταίου, όπου τα τελευταία τρία χρόνια παρατηρούνται µειωµένες αποδόσεις, «η τιµή, στην οποία αγόρασε µέτριο φασόλι η Agrino πέρσι, ήταν το 1,90 ευρώ το κιλό», υπογράµµισε ο αγρότης Αθανάσιος ∆ιαµαντίδης. Τέλος, στις Πρέσπες, όπου έχουν ιδιαίτερη ζήτηση οι άσπροι και οι µαύροι γίγαντες, η τιµή παραγωγού για τους τελευταίους πέρσι ξεκίνησε από τα 3,40 ευρώ και ακολουθώντας πτωτική πορεία, έφτασε τα 2,20 ευρώ, ενώ για τα µέτρια φασόλια άρχισε από τα 3 και έφτασε στα 2,50 ευρώ.

Μειωµένες αποδόσεις στις Πρέσπες φέτος
Λιγότερες (κατά 100 κιλά) ήταν φέτος οι αποδόσεις για το µέτριο φασόλι στις Πρέσπες σε σχέση µε την περσινή χρονιά, που κυµάνθηκαν στα 350 κιλά το στρέµµα, λόγω του κρύου και των βροχών του καλοκαιριού. Αντιθέτως, οι καιρικές συνθήκες ήταν ευνοϊκές για το µέτριο φασόλι στον κάµπο της Θεσσαλίας, το οποίο έχει µαζευτεί από το τέλος Ιουλίου, µε αποτέλεσµα να παραχθούν ποιοτικότερα φασόλια σε σχέση µε πέρσι όσον αφορά την γεύση και τη βραστικότητα.
Βέβαια, «η τιµή για το φασόλι φέτος ήταν στο 1,30 – 1,35 ευρώ, ενώ πέρσι είχε διαµορφωθεί στο 1,50 ευρώ λόγω της µεγαλύτερης διαθέσιµης φετινής ποσότητας, καθώς η καλλιεργούµενη έκταση αυξήθηκε 20 – 25 %», είπε στην Agrenda ο παραγωγός Νίκος Βαρδούλης. Όπως επισηµαίνουν οι παραγωγοί, η καλλιέργεια χρειάζεται πολλές ώρες χειρωνακτικής εργασίας (συγκοµιδή, αλωνισµός, καθαρισµός), καθώς δεν είναι µηχανοποιηµένη, και το κόστος ανέρχεται στα 600 ευρώ το στρέµµα, ενώ το κόστος εγκατάστασης ξεπερνάει τα 1.000 ευρώ το στρέµµα. Με βάση το µέγεθος του σπόρου οι ποικιλίες διακρίνονται σε τρεις κατηγορίες: µικρόσπερµες, µετριόσπερµες και µεγαλόσπερµες. Τα µεγαλόσπερµα φασόλια (γίγαντες και ελέφαντες) καλλιεργούνται κυρίως στη ∆υτική Μακεδονία (Καστοριά, Φλώρινα, Πρέσπες). Οι 1.000 σπόροι γιγάντων έχουν βάρος 1.200 - 1.800 γραµµάρια, ενώ οι 1.000 σπόροι ελεφάντων είναι µεγαλύτεροι σε µέγεθος, µε βάρος πάνω από 1.800 γραµµάρια.

Κρόκου Μαρία
Πηγή: agronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.