Τετάρτη 8 Οκτωβρίου 2014

Η «Ενότητα - Συνεργασία» για το ψήφισμα του δήμου Φλώρινας για το ορυχείο Βεύης

Στη τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Φλώρινας αποφασίστηκε η έκδοση ψηφίσματος για τις διεκδικήσεις του Δήμου σχετικά με την λειτουργία του ορυχείου της Βεύης.
Γι΄ αυτό το σκοπό ο Δήμος Φλώρινας ζήτησε γραπτώς από την παράταξη μας τις παρατηρήσεις επί σχεδίου ψηφίσματος προκειμένου να συνταχθεί το τελικό κείμενο.
Την ίδια ημέρα διαβιβάσαμε τις παρατηρήσεις μας αλλά ο Δήμαρχος, κατά την πάγια «αυτοκρατορική» τακτική του δεν έλαβε τίποτα υπόψη.
Η παράταξη μας θεωρεί απαράδεκτο γεγονός να μην συμπεριληφθούν στις διεκδικήσεις μας, οι οικονομικές εκκρεμότητες απέναντι στους εργαζομένους, επαγγελματίες, αυτοκινητιστές και αγρότες της περιοχής, η περιβαλλοντική μέριμνα και η υλοποίηση ανταποδοτικών έργων και διαχωρίζουμε τη θέση μας στο ζήτημα των δημοτικών ορυχείων γιατί ξεκάθαρα και από την πρώτη στιγμή δηλώσαμε στο δημοτικό συμβούλιο, δια του κ. Κωνσταντινίδη, ότι δεν τρέφουμε αυταπάτες και δεν υποσχόμαστε στους συμπολίτες μας πράγματα ανέφικτα και ουτοπικά.
Το πλήρες κείμενο των παρατηρήσεων μας έχει ως εξής:

Φλώρινα 6/10/2014

ΠΡΟΣ
κ. Μούσιου Όλγα
Πρόεδρο Δημοτικού Συμβουλίου Φλώρινας

Θέμα: Παρατηρήσεις επί του σχεδίου ψηφίσματος σχετικά με τη λειτουργία του ορυχείου Βεύης και τις διεκδικήσεις του Δήμου Φλώρινας.

Κυρία Πρόεδρε,
Λάβαμε το σχέδιο ψηφίσματος του Δήμου σχετικά με τις διεκδικήσεις μας και θα παρατηρήσουμε τα εξής:
Αναμφίβολα το ορυχείο της Βεύης αποτελεί μία σημαντική αναπτυξιακή προοπτική για τον τόπο μας. Η παύση της λειτουργίας του, από τη μία, δημιούργησε πολλά προβλήματα αφήνοντας τεράστιες εκκρεμότητες σε εργαζομένους, γαιοκτήμονες, προμηθευτές κ.α. και από την άλλη στέρησε την περιοχή από έναν διαχρονικό οικονομικό πνεύμονα που η σημερινή δύσκολη συγκυρία επαυξάνει την αναγκαιότητα του.
Άρα, οι διεκδικήσεις μας πρέπει να αποτελούν τον συγκερασμό των προβλημάτων που συσσώρευσε και να ενταχθεί παράλληλα στο πλαίσιο των διεκδικήσεων η περιβαλλοντική μέριμνα.

Στα δίκαια αιτήματα:
1. απόδοσης τέλους εξόρυξης λιγνίτη στο Δήμο
2. πρόσληψης προσωπικού από το ντόπιο εργατικό δυναμικό
3. οικονομικής συνεργασίας της αναδόχου εταιρίας με τους εμπόρους, επαγγελματίες και επιχειρηματίες της περιοχής.
4. αποπληρωμής βεβαιωμένων οφειλών στο Δήμο από την προηγούμενη εταιρία, η δημοτική παράταξη Ενότητα – Συνεργασία προτείνει να ληφθούν σοβαρά υπόψη και να συμπεριληφθούν στο ψήφισμα:
5. οι οικονομικές εκκρεμότητες της προηγούμενης εταιρίας εκτός του Δήμου Φλώρινας και στους εργαζόμενους, στους προμηθευτές, στους αγρότες που είχαν παραχωρήσει τις εκτάσεις τους, στους ελεύθερους επαγγελματίες και στους αυτοκινητιστές.
6. η παράλληλη, με τη λειτουργία του ορυχείου, αποκατάσταση του περιβάλλοντος για να αποφευχθεί η εγκατάλειψη του μετά το πέρας της εκμετάλλευσης.
7. τα ανταποδοτικά έργα στις περιοχές όπου η λιγνιτική δραστηριότητα προκαλεί ζημίες.
Τέλος, θεωρούμε ότι η διατυπωθείσα πρόθεση για τη δημιουργία δημοτικού ορυχείου αποτελεί ουτοπία και παγκόσμια πρωτοτυπία. Πουθενά και σε κανένα οικονομικό μοντέλο στο σύγχρονο κόσμο δεν συναντούμε δημοτικά ορυχεία. Τέτοιες απόπειρες έχουν αποτύχει κατά το παρελθόν και έχουν ξεπεραστεί
Εκφράσαμε τις θέσεις μας στο Δημοτικό Συμβούλιο και τις επαναλαμβάνουμε.
Ίσως να ηχεί καλά στα αυτιά αλλά είμαστε εδώ για να διεκδικήσουμε όσα είναι εφικτά και εφαρμόσιμα. Όσα είναι συμβατά με την πραγματικότητα και με το οικονομικό περιβάλλον.
Άλλωστε δεν προβλέπεται από τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία απέκλεισε και την ίδια τη ΔΕΗ από το να καταθέσει πρόταση και να λειτουργήσει το ορυχείο.
Αλλά και εκτός αυτών.
Ποιος θα αναλάβει τις προαναφερθείσες οικονομικές εκκρεμότητες; Ο Δήμος θα διεκδικεί από το Δήμο;
Ο Δήμος θα είναι και άρχων και αρχόμενος δηλαδή και ελεγκτής και ελεγχόμενος;
Πιστεύουμε πως ο Δήμος Φλώρινας, αναζητώντας τη ρεαλιστική διεκδίκηση δίκαιων και εφικτών αιτημάτων, θα επιτύχει την ενότητα όλων των δυνάμεων του για να επιτύχει στη διαπραγμάτευση το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για την περιοχή και τους κατοίκους.

Από την Δημοτική Παράταξη
Ενότητα - Συνεργασία

6 σχόλια:

  1. ΒΟΣΚΟΠΟΥΛΕ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΜΕ ΤΟ ΔΩΡΕΑΝ ΡΕΥΜΑ , ΓΙ ΑΥΤΟ ΣΕ ΨΗΦΙΣΑΜΕ !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΣΤΑΘΗ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΑΠΟ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ;;;ΓΙ ΑΥΤΟ ΣΕ ΨΗΦΙΣΑΜΕ!
      ΔΕΝ ΠΕΙΡΑΖΕΙ ΘΑ ΣΕ ΠΑΡΑΙΤΗΣΕΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΗΣ ΦΛΩΡΙΝΑΣ¡!!!!!

      Διαγραφή
  2. MΠΡΑΒΟ ΣΤΑΘΗ. ΞΕΣΚΕΠΑΣΕ ΤΟΥΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΟΘΕΙ ΤΟ ΟΡΥΧΕΙΟ ΜΕ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΑΝΑΘΕΣΗ ΣΤΟΝ κ. ΜΠΟΜΠΟΛΑ κ ΚΩΝΣΤΑΣΤΙΝΙΔΗ ΕΤΣΙ ΩΣΤΕ ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΑΡΞΟΥΝ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΕΤΕ!!!!
    https://www.youtube.com/watch?v=Yr5pLeFjpxk
    https://www.youtube.com/watch?v=XmFcKtmYrpw

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΠΟΥ Ο ΒΟΣΚΟΠΟΥΛΟΣ ΜΙΛΟΥΣΕ ΓΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΟΡΥΧΕΙΑ ΕΦΕΡΕ ΤΗΝ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΛΑΤΟΜΕΙΟΥ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΕ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΓΗ ΚΑΙ ΠΡΟΤΕΙΝΕ ΝΑ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΤΟΥΝ ΙΔΙΩΤΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΚΟΙΤΑΣΜΑΤΑ ΧΑΛΑΖΙΑ. Η ΑΠΟΛΥΤΗ ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ.

      Διαγραφή
  4. O ΣΤΑΘΗΣ ΝΑΙ ΣΕ ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ Ο ΔΟΝ ΚΙΧΩΤΗΣ ΤΗΣ ΦΛΩΡΙΝΑΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.