Τετάρτη 29 Οκτωβρίου 2014

Το δημοτικό συμβούλιο Φλώρινας απέρριψε πρόταση της Λαϊκής Συσπείρωσης για λήψη άμεσων μέτρων ανακούφισης των λαϊκών οικογενειών

Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Φλώρινας της 27.10.2014 συζητήθηκε το υπόμνημα που είχε καταθέσει η Λαϊκή Συσπείρωση σχετικά με τη λήψη μέτρων από το Δήμο για την ανακούφιση των ανέργων, όσων δουλεύουν χωρίς να πληρώνονται, των χαμηλόμισθων και των χαμηλοσυνταξιούχων.
Συνοπτικά τα αιτήματα αφορούσαν σε μείωση για τις παραπάνω κατηγορίες των δημοτικών τελών κατά 30%, μείωση των τελών ύδρευσης της ΔΕΥΑΦ, απαγόρευση διακοπής παροχής νερού, πάγωμα των χρεών προς το Δήμο χωρίς προσαυξήσεις, καθημερινό δωρεάν πρωινό σε όλους τους μαθητές, στελέχωση των υπηρεσιών του Δήμου με μόνιμο προσωπικό, και όχι με ελαστικές σχέσεις εργασίας και άθλια προγράμματα ανακύκλωση της ανεργίας, μη εφαρμογή του απαράδεκτου νόμου για την αξιολόγηση των δομών και των υπαλλήλων.
Τονίσαμε ότι τα συγκεκριμένα μέτρα δεν αποτελούν λύση, αλλά σίγουρα θα προσφέρουν κάποια ανακούφιση στους συμπολίτες μας που υποφέρουν από τις συνέπειες της οικονομικής καπιταλιστικής κρίσης που έχουν ανάγκη τις υπηρεσίες του Δήμου. Πρόκειται κατά τη γνώμη μας για άμεσα υλοποιήσιμους στόχους, που βρίσκονται στην ευθύνη του Δήμου. Το περιεχόμενο του υπομνήματος δεν είναι διακηρυκτικό, υπάρχει επιτακτική ανάγκη να ληφθούν αποφάσεις.
Απαιτείται να μη βρει σύμμαχο η κυβερνητική πολιτική τη Δημοτική Αρχή του Δήμου Φλώρινας. Χρειάζεται να οργανώσει την πάλη όλων των δημοτών για τη διεκδίκηση της χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό και την ΚΑΠ.
Όχι να πάρει χρήματα των δημοτών, αλλά να σηκώσει γη και ουρανό για την αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης.
Η απάντηση του Δημάρχου, όσον αφορά το ύψος των δημοτικών τελών ήταν να θυμίσει τις όποιες μειώσεις έγιναν και οι οποίες αποδεικνύεται ότι δεν ήταν αρκετές, και να παραπέμψει το θέμα στο μέλλον, χωρίς καμία δέσμευση, «αν μπορούμε θα το κάνουμε». Όσον αφορά δε τα υπόλοιπα θέματα (πάγωμα οφειλών, προσλήψεις κλπ) επικαλέστηκε την υποχρέωσή του να τηρεί την «νομιμότητα» του αστικού κράτους, αυτή τη νομιμότητα που έχει φτάσει μεγάλο μέρος του λαού στην εξαθλίωση. Αν βέβαια η Δημοτική Αρχή ήθελε, για παράδειγμα, τη λειτουργία των υπηρεσιών του δήμου με μόνιμους υπαλλήλους, δε θα έσπευδε να εφαρμόσει το νόμο της αξιολόγησης, μια διαδικασία που θα οδηγήσει σε απολύσεις και περαιτέρω συρρίκνωση του μόνιμου προσωπικού.
Ο δε Αντιδήμαρχος Οικονομικών, επέμεινε στην «κοστολόγηση» των συγκεκριμένων μέτρων, στην πρόταση ισοδύναμων μέτρων και πάλι στη «νομιμότητα». Δε μας κάνει εντύπωση. Εμείς τα στοιχειώδη για την επιβίωση των λαϊκών οικογενειών τα θεωρούμε ανάγκη. Η κυρίαρχη πολιτική και οι θιασώτες της τα θεωρούν κόστος και ψάχνουν να βρουν «ισοδύναμα», πάλι από τις τσέπες του λαού.
Στο ίδιο πνεύμα και η τοποθέτηση του κ. Κωνσταντινίδη, επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας
Για το θέμα της διεκδίκησης της αύξησης της επιχορήγησης από τον κρατικό προϋπολογισμό, ούτε κουβέντα από κανέναν (ούτε από τις υπόλοιπες δημοτικές παρατάξεις), παρά το ότι όλοι βλέπουμε ότι ο κρατικός προϋπολογισμός «δεν έχει λεφτά» για τις στοιχειώδεις ανάγκες του λαού, αλλά έχει πάντα για φοροαπαλλαγές εφοπλιστών, επιδοτήσεις μεγαλοεπιχειρηματιών, οικονομική στήριξη τραπεζών.
Την ίδια στιγμή οι εκλεγμένοι με τη Λαϊκή Συσπείρωση δήμαρχοι σε Πάτρα, Χαϊδάρι, Πετρούπολη και Ικαρία, σηκώνουν το ανάστημά τους. Αρνούνται να μειώσουν τις δαπάνες για τη λειτουργία των υπηρεσιών των δήμων τους, πράγμα που θα σήμαινε την παραπέρα υποβάθμιση, την αδυναμία κάλυψης των βασικών λαϊκών αναγκών των, των βασικών λειτουργιών των δήμων τους. Δεν αποδέχονται να συνυπογράψουν τα μνημόνια διαρκείας της ΕΕ. Δε συντάσσονται με τις Δημοτικές Αρχές που κινούνται στις κατευθύνσεις του Καλλικράτη και του Ευρωμονόδρομου, που αποδέχτηκαν τις περικοπές των ΚΑΠ κατά 70%,, την κατάργηση δημοτικών υπηρεσιών, τις χιλιάδες διαθεσιμότητες και απολύσεις εργαζομένων, στην παροχή επί πληρωμή βασικών υπηρεσιών και την ενίσχυση των μεγαλοεπιχειρηματιών. Είναι αποφασισμένοι να βάλουν εμπόδια στην άσκηση της αντιλαϊκής πολιτικής κυβέρνησης και ΕΕ, διεκδικώντας μαζί με το εργατικό και λαϊκό κίνημα λύσεις στα εκρηκτικά λαϊκά προβλήματα. Δηλώνουν έτοιμοι να αντιμετωπίσουν μαζί με τους δημότες τις όποιες απειλές και «ποινές» επειδή δε συμμορφώνονται με τις αντιλαϊκές υποδείξεις της κυβέρνησης.
Όλα αυτά βέβαια τα κάνουν οι κομμουνιστές δήμαρχοι. Αυτοί που κάποιοι τους χαρακτηρίζουν «δογματικούς», ότι έχουν «ξύλινο λόγο» κλπ. Αντίθετα, αυτοί που διατείνονται ότι είναι «ευέλικτοι», εμφανίζονται ιδιαίτερα δογματικοί στην εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής.
Επιβεβαιώνουν έτσι τη θέση μας ότι δε μιλάμε για Τοπική Αυτοδιοίκηση, αλλά για Τοπική Διοίκηση, ένα ακόμα εργαλείο του κράτους για την εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής.

Στην ίδια συνεδρίαση υπήρχε θέμα για την ανάδειξη της Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης. Οι υπόλοιπες παρατάξεις της μειοψηφίας ανακίνησαν θέμα για μειωμένη δημοσιότητα που είχε η σχετική ανακοίνωση, αποδεχόμενοι κατά τα άλλα τη λειτουργία του θεσμού αυτού.
Εμείς απέχουμε από τις διαδικασίες ανάδειξης της συγκεκριμένης επιτροπής γιατί τη θεωρούμε έναν ακόμη όργανο που θεσμοθετείται από το αστικό κράτος για να δημιουργήσει αυταπάτες περί δήθεν συμμετοχή των δημοτών και φορέων στη Διοίκηση του Δήμου. Καλείται να γνωμοδοτήσει για προϋπολογισμούς, επιχειρησιακά προγράμματα κλπ, που είναι υπό τον ασφυκτικό έλεγχο του κράτους εργαλεία και αυτά της αντιλαϊκής πολιτικής, και, όπως φάνηκε και από τη συζήτησή του υπομνήματος, ούτε η δημοτική αρχή ούτε η υπόλοιπη αντιπολίτευση είναι διατεθειμένοι να κάνουν κάτι διαφορετικό από ότι καθορίζεται από την κεντρική διοίκηση. Η επιτροπή αυτή λοιπόν δεν έχει καμία ουσιαστική αρμοδιότητα και αποτελεί ένα κόμη αντιδραστικό όργανο στα πλαίσια του Δήμου με στόχο την συναίνεση και την ενσωμάτωση στην ασκούμενη πολιτική.
Για τους λόγους αυτούς δεν μπορούμε να νομιμοποιήσουμε τη λειτουργία αυτού του οργάνου με τη συμμετοχή μας στις διαδικασίες ανάδειξής του.

Βίκυ Παπαναστασίου
Δημοτική Σύμβουλος,
επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Δήμου Φλώρινας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.