Σάββατο 20 Σεπτεμβρίου 2014

Μεταρρύθμιση τώρα!!! Για τη νέα Ελλάδα που χρειαζόμαστε

Του ΓΙΑΝΝΗ ΣΤΡΑΤΑΚΗ*

Αξιοπιστία του κράτους; Αξιοπιστία του πολιτικού προσωπικού;
Δεν υπήρξε ποτέ!
Θεωρούνταν αυτό που ξέραμε μέχρι τώρα ως μία κατάσταση μόνιμη και διασφαλισμένη.
Η λειτουργία των θεσμών του κράτους, συνήθεια και εθισμός τυχαίας εξέλιξης. Ποτέ δεν απασχόλησε κανέναν με σχέδιο και υπευθυνότητα ,πολίτες και κυρίως πολιτικούς, αφού υπερκαλύπτονταν από ένα πελατειακό-ρουσφετολογικό σύστημα που βόλευε όλους. Τώρα το στοιχείο αυτό εκλείπει λόγω της αδυναμίας ικανοποίησης των προσωπικών εξυπηρετήσεων. Αυτή η κατάσταση βόλευε πολιτικούς και την πλειοψηφία των πολιτών μέσα από μία αμφίδρομη σχέση ιδιοτελών συμφερόντων. Όποιος δεν ακολουθούσε και δεν ακολουθεί ακόμη και σήμερα την συνταγή αυτή έβγαινε και βγαίνει εκτός συστήματος.
Φτάσαμε στο σημερινό πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό αδιέξοδο. Ο πολιτικός πλέον δεν έχει τίποτα να ‘’πουλήσει’’ στο ψηφοφόρο (θέσεις εργασίας, πιστώσεις στην εκλογική του περιφέρεια, κλπ.). Έχουμε μπροστά μας γυμνή την αλήθεια. Το σύστημα όπως το γνωρίζαμε έχει πλέον καταρρεύσει:
- Αδυναμία προσωπικών εξυπηρετήσεων.
- Ο ‘’ακηδεμόνευτος’’ συνδικαλισμός έχει εκπέσει.
- Οι θεσμοί έχουν εκπέσει και αμφισβητούνται έντονα πλέον (δημόσια διοίκηση, δικαστική εξουσία, , κάθε μορφή συλλογικής δράσης).
Είναι ευκαιρία να δώσουμε νέο περιεχόμενο στους θεσμούς και κυρίως στο πολιτικό μας περιβάλλον. Είναι αναγκαίος όρος πολιτικής συμβίωσης ο πολίτης να νιώσει εμπιστοσύνη για το Κράτος και για τους Πολιτικούς, που άλλωστε, έχουν την κύρια ευθύνη γ’ιαυτό που βιώνουμε. Εμπιστοσύνη που θεμελιώνεται με σχέσεις ελέγχου και αξιολόγησης της πολιτικής ηγεσίας και όχι σχέσεις που προκύπτουν από την ισοπέδωση και τον εξισωτισμό ,την τυχαία εξέλιξη ή την τυφλή πίστη σε έναν αρχηγό και ένα περιβάλλον που είχε και έχει τη δύναμη να επιβάλλει τους δικούς του όρους χωρίς δεσμευτικούς κανόνες και αρχές.
Αυτό δεν μπορεί να γίνει με τους όρους του παρελθόντος. Χρειάζονται θυσίες και ιδιαίτερα των μέχρι σήμερα πρωταγωνιστών. Δεν υπάρχει δυνατότητα και μηχανισμός για ξεδιάλεγμα των ακέραιων και των διεφθαρμένων.
Είτε θα γίνει με τη σύμπραξη των σημερινών πρωταγωνιστών, που πρέπει να αυτοπροτείνουν και την πολιτική διαδικασία που θα δρομολογεί την σύνθεση του υγιούς παλιού με το καινούργιο, με κανόνες που θα διασφαλίζουν την αξιοκρατική και ισότιμη συμμετοχή του πολιτικού προσωπικού, είτε θα γίνει χωρίς τη σύμπραξη αυτών μέσω της φυσικής εξέλιξης, που δυστυχώς όμως απαιτεί χρόνο.

Δεν αποκλείεται «μαζί με τα ξερά να καούν και χλωρά». Ο σχεδιασμός όμως δεν μπορεί να ξεκινά από τα πρόσωπα και την προσωπική τους επιβίωση αλλά από την ανάγκη νέων θεσμικών λειτουργιών, μέσα από τις οποίες θα προκύψει μία νέα πολιτική τάξη. Με τη νέα αυτή πολιτική τάξη θα πρέπει να συμπράξουν και οι παλιοί, να διοχετεύσουν την εμπειρία τους και να προλειάνουν το έδαφος για το επερχόμενο καινούργιο.
Η προσπάθεια αυτή δεν μπορεί να αφορά φυσικά στην ανασύνταξη και στον εξωραϊσμό υφιστάμενων πολιτικών σχηματισμών ,αλλά την δημιουργία ενός νέου προοδευτικού πολιτικού φορέα ικανού να απαντήσει στις σύγχρονες απαιτήσεις της Πατρίδας μας.
Τα παλιά σχήματα είναι δέσμια και όμηροι του πολιτικού προσωπικού τους που το αίσθημα αυτοσυντήρησής τους δεν επιτρέπει μελλοντικούς σχεδιασμούς χωρίς την δική τους υποχρεωτική παρουσία αν και λίγο ή πολύ χρεώνονται την μέχρι τώρα πολιτική διαχείριση που μας οδήγησε ως εδώ.
Στην πιο κρίσιμη στιγμή για την Ελλάδα, αμέσως μετά τη λήξη του μεγάλου πολέμου και την απελευθέρωση του 1945 μέχρι το 1955, 25 κυβερνήσεις άλλαξαν. Παρόμοια κατάσταση από τη γέννηση του Ελληνικού κράτους. Μια Ελλάδα των δανείων, των βοηθειών και της υποτιθέμενης ανεξάρτητης πορείας, αφού πάντα οι βοηθούντες κανόνιζαν τις πολιτικές εξελίξεις. Λίγα φωτεινά διαλείμματα μεγάλων ανδρών που δεν ήταν ικανά παρά να δώσουν μεγάλες ιστορικές επιτυχίες χωρίς ανάλογη συνέχεια. Και αυτές μετρημένες στα δάχτυλα.
Χρειαζόμαστε πραγματική επανίδρυση του Κράτους.
Αυτό συνεπάγεται την υιοθέτηση ενός υγιούς πολιτικού περιβάλλοντος με ικανό πολιτικό προσωπικό το οποίο θα ανανεώνεται μέσα από υποχρεωτικούς κανόνες, από κομματικούς οργανισμούς που η λειτουργία τους θα κατοχυρώνεται μέσα από συνταγματικές ρυθμίσεις και Νόμους. Αίσθημα αξιοκρατίας, ισονομίας, αναλογικών υποχρεώσεων των πολιτών, έννομων σχέσεων και αμοιβαίας εμπιστοσύνης.

Για να γίνει αυτό χρειάζονται:
- Σταθερές κυβερνητικές θητείες και κατά προέκταση καλλιέργεια πολιτικής ωριμότητας.
- Περιορισμένες θητείες σε όλο το πολιτικό προσωπικό και τις θεσμικές θέσεις (βουλευτές, περιφερειάρχες, δημάρχους, ηγεσίες συνδικάτων, κρατικών διορισμένων λειτουργών δημόσιας αξιολογούμενης συνεχώς διοίκησης κλπ).
- Διαχωρισμός νομοθετικής και εκτελεστικής εξουσίας.
- Συνταγματικά καθορισμένους κανόνες ανάδειξης κομμάτων και εσωτερικής τους λειτουργίας με αυστηρούς όρους διαχείρισης χρημάτων.
- Μείωση βουλευτών με αναδιοργάνωση εκλογικών περιφερειών.
- Κατάργηση προνομίων και ασυλιών του πολιτικού προσωπικού (παραγραφές, ειδικά καθεστώτα κλπ).
- Καθολική διαφάνεια στη διαχείριση του δημοσίου χρέους.
- Δίκαιο αναλογικό φορολογικό σύστημα.
- Σύγχρονους μηχανισμούς φοροείσπραξης, ελέγχων και εξασφάλισης της αξιοκρατικής και αδιάβλητης λειτουργίας των θεσμών.
- Το κυριότερο, ΣΥΓΧΡΟΝΗ-ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ Δημόσια Διοίκηση, προϋπόθεση για την επανίδρυση του Κράτους καθώς και ΕΠΑΝΑΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ της Δικαστικής Εξουσίας.

Αφού γίνουν όλα τα παραπάνω (και όσα άλλα είναι απαραίτητα στο πνεύμα αυτό) με πρώτη συγκολλητική ύλη το ιδεολογικό μας στίγμα θα μείνει καιρός και για τις μετέπειτα ιδεολογικές μας εξειδικεύσεις και αναζητήσεις !!!

*π.Νομάρχης Φλώρινας (2003-2006),
μέλος Δ.Σ Ε.Ν.Α.Ε (2003-2010),
υπ. βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ 1993 ,2009.

12 σχόλια:

  1. ΚΑΛΑ ΤΑ ΛΕΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΚΥΡΙΕ ΣΤΡΑΤΑΚΗ,ΜΕ ΤΗΝ ΔΙΑΦΟΡΑ ΟΤΙ ΟΤΑΝ ΒΡΙΣΚΟΣΑΣΤΑΝ ΣΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ ΔΕΝ ΤΑ ΓΝΩΡΙΖΑΤΕ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΛΕΤΕ ΠΕΡΙ ΠΕΛΑΤΙΑΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ- ΡΟΥΣΦΕΤΙΑ ΚΑΙ ΠΟΙΑ ΗΤΑΝ Η ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΣΑΣ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΣΩΘΕΙ Η ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΠΟΥ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΥΑΤΑΙ,ΚΑΜΜΙΑ.
    ΜΑΛΛΟΝ ΑΠΟ ΟΤΙ ΚΑΤΑΛΑΒΑΜΕ ΑΠΟ ΤΑ ΓΡΑΦΟΜΕΝΑ ΣΑΣ ΜΙΛΑΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΚΑΠΟΙΟΥ
    ΝΕΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΜΕ ΝΕΕΣ ΙΔΕΕΣ ΑΛΛΑ ΜΕ ΤΑ ΙΔΙΑ ΚΑΛΟΥΠΙΑ.
    ΑΛΛΑΞΕ Ο ΜΑΝΩΛΙΟΣ ΚΑΙ ΕΒΑΛΕ ΤΑ ΡΟΥΧΑ ΤΟΥ ΑΛΛΙΩΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και ποιος ήταν ο Στρατάκης να τα αλλάξει; αυτές οι διαδικασίες απαιτούν χρόνο και συναίνεση από όλους τους θεσμικούς και μη-παράγοντες, πρώτα από όλα από εμάς τους ίδιους.
      Μη ξεχνάς πως αυτό το κόμμα που επικαλείσε ψηφιζόταν επι 30 χρόνια από πλατιές μερίδες του πληθυσμού. Οι ψηφοφόροι το επιβράβευαν δηλαδή να συντηρεί την ίδια κατάσταση ή δεν εξέφρασαν ποτέ συντονισμένη άποψη για να αλλάξει.
      Όπως και να έχει, ο Στρατάκης λέει το αυτονόητο. Το να το λέει ένας πολιτικός που είχε τουλάχιστον ήθος σε σχέση με τη σημερινή λετσαρία που ψηφίσαμε στις αυτοδιοικητικές σημαίνει κάτι. Όσον αφορά το νέο κόμμα, προφανώς και αυτός όπως και πολλοί πολίτες δεν είναι ευχαριστημένοι από τα σημερινά. Τα νέα καλούπια τι είναι; να μας κυβερνάνε οι τριαντάρηδες ή οι μέχρι πρότινος βαριεστημένοι που ποτέ δεν συμμετείχαν στα κοινά και τώρα έχουν άποψη για όλα;

      Διαγραφή
  2. ΝΑΙ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ Γιάννη και αυτό το ναι σε όλα κανείς δεν θα το κατακρίνει. Το πρόβλημα είναι ότι το έγκλημα συνετελέσθη. Και υπήρχαν όχι ενδείξεις αλλά και αποδείξεις, διαρκούσης της πολυετούς συντέλειας του εγκλήματος. Και ο θυμόσοφος Λαός έλεγε και λέει: ΛΙΓΟ ΑΡΓΑ ΓΙΑ ΚΛΑΜΑΤΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κάτσε στη δουλειά σου με τον πολύ καλό μισθό κι άσε για τους άλλους τα μεγάλα και σπουδαία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΕΣΥ ΑΝΩΝΥΜΕ 5 07 ΧΑΛΑΡΩΣΕ ΚΑΛΑ ΛΕΕΙ Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΕΣΥ ΚΟΙΤΑ ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΕΙΣ

      Διαγραφή
    2. Poso m2l@k@as eisai... Gleipse mipos se balei sti deh...

      Διαγραφή
  4. Θεωρίες για τις οποίες όσο ήσουν "στα πράγματα" δεν έκανες καμία προσπάθεια να τις υλοποιήσεις...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΓΙΑΤΙ ΔΕΧΤΗΚΕΣ ΝΑ ΥΠΗΡΕΤΕΙΣ ΕΝΑ ΑΝΑΞΙΟΠΙΣΤΟ ΚΡΑΤΟΣ;
    ΓΙΑ ΤΗ ΔΟΞΑ Ή ΤΟ ΧΡΗΜΑ;
    ΜΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΔΥΟ.
    ΑΡΑ, ΚΑΛΥΤΕΡΗ Η ΣΙΩΠΗ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πώς; Η επιθυμητή αλλαγή "στους θεσμούς και κυρίως στο πολιτικό μας περιβάλλον ... είτε θα γίνει με τη σύμπραξη των σημερινών πρωταγωνιστών ... είτε θα γίνει χωρίς τη σύμπραξη αυτών μέσω της φυσικής εξέλιξης, που δυστυχώς όμως απαιτεί χρόνο"; Δηλαδή, σαν να λέμε ότι η δεύτερη περίπτωση αποκλείεται, οπότε κρατάμε την πρώτη, που δεν είναι τίποτε άλλο από μια Κολυμβήθρα του Σιλωάμ για τους πολιτικούς εγκληματίες. Λαμπρά!

    Στ’ αλήθεια, κε Στρατάκη, πιστεύεις πως οι κατά βάση σωστές προτάσεις σου είναι δυνατόν να υλοποιηθούν από τους σημερινούς πρωταγωνιστές τής πολιτικής; Η συντριπτική πλειοψηφία αυτών πρέπει να πάει φυλακή και να δημευτούν οι περιουσίες τους, προς τιμωρία και παραδειγματισμό, αν θέλουμε να ελπίζουμε για κάτι καλύτερο.

    "Δεν υπάρχει δυνατότητα και μηχανισμός για ξεδιάλεγμα των ακέραιων και των διεφθαρμένων"; Σίγουρα δεν υπάρχει τέτοια δυνατότητα, άμα περιμένουμε από τις οικειοθελείς "θυσίες και ιδιαίτερα των μέχρι σήμερα πρωταγωνιστών" τής πολιτικής.

    Διογένης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ο λαός πρέπει να πάψει να φέρεται σαν ανεγκέφαλος ταύρος, που κυνηγάει το πανί που του βάζουν μπροστά του. Πρέπει να κυνηγήσει τον ταυρομάχο ...και σ' αυτήν την περίπτωση τους δικαστές. Η Δικαιοσύνη αποτελεί το "κλειδί" για την επιτυχία ή την αποτυχία της Δημοκρατίας. Ο λαός απλά δεν γνωρίζει τα δικαιώματα και τις δυνατότητές του και γι' αυτό παγιδεύεται. Δεν γνωρίζουν οι Έλληνες τι πρέπει να κάνουν. Δεν γνωρίζουν ποιους να πιέσουν, προκειμένου να έχουν αποτέλεσμα στις επιδιώξεις τους. Πιέζουν πολιτικούς, για να τιμωρήσουν πολιτικούς και αυτό είναι καί βλακώδες καί άστοχο. Τους δικαστικούς πιέζεις, για να τιμωρήσεις πολιτικούς. Τους δικαστικούς πιέζεις, για ν' αλλάξουν οι άθλιοι νόμοι, τους οποίους δημιούργησαν οι πολιτικοί, για να προστατεύονται από τη Δικαιοσύνη.
    Για όσο διάστημα οι διεφθαρμένοι δικαστές αισθάνονται ασφαλείς, θα εξακολουθούν να κάνουν τα "κορόιδα" με το αζημίωτο. Αυτό πρέπει ν' αλλάξει. Θα πρέπει οι Έλληνες να τους "απειλήσουν" με τη συμπεριφορά τους. Να τους "ενημερώσουν" με τη στάση τους ότι γνωρίζουν τι συμβαίνει και ποιος είναι ο ρόλος τους. Να τους αποδείξουν ότι μπορούν να τους παρακολουθούν και τους κρίνουν.
    Οι επίορκοι και οι ανεπαρκείς δικαστές δεν πρέπει να αισθάνονται ούτε για μια στιγμή ασφαλείς, αλλά να συμβαίνει και το αντίθετο με τους έντιμους. Ο λαός δεν έχει δύναμη μόνον να απειλεί, αλλά και να προστατεύει. Πρέπει ο κάθε δικαστής, που εκτελεί το καθήκον του, να γνωρίζει ότι θ' απολαμβάνει της πλήρους προστασίας του λαού, ακόμα κι όταν στρέφεται εναντίον του πιο ισχυρού πολιτικού ή οικονομικού παράγοντα.
    Ο λαός αυτήν τη στιγμή δίνει τη μάχη της επιβίωσης και πρέπει να γνωρίζει πως δεν έχει πολλά περιθώρια. Αν δεν απειλήσει με θάνατο, θα τον γευτεί ο ίδιος.

    ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΡΑΪΑΝΟΥ, ΜΑΡΤΙΟΣ 2011

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Μα τι μας λέτε κύριε Στρατάκη!!! Μετά την αποτυχημένη πέρα για πέρα θητεία σας το γυρίσατε στο συγγραφικό....?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν σου έκανε τα ρουσφέτια σου και εσένα ε; τι κριμα..

      Διαγραφή

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.