Σάββατο 13 Σεπτεμβρίου 2014

Το νέο σήμα του ΠΑΣ Φλώρινα

Με αφορμή τη γενικευμένη αναβάθμιση που επιχειρείται από το προεδρείο και το Δ.Σ. σε όλους τους τομείς της ομάδας,παρουσιάζουμε με περηφάνια και σεβασμό στην ιστορία της, το νέο σήμα του Π.Α.Σ. Φλώρινα που θα κοσμεί το site pas-florina.blogspot.gr και σταδιακά θα αντικαταστήσει το προηγούμενο σε όλες τις εκδηλώσεις και έγγραφα του συλλόγου.
Επί του σήματος θα μας επιτρέψετε να σας κάνουμε μερικές επεξηγήσεις που θα βοηθήσουν μικρούς αλλά και μεγάλους να καταλάβουν το «μέγεθος» και την ιστορία του συλλόγου μας.
 
Π.Α.Σ ΦΛΩΡΙΝΑ= Ποδοσφαιρικός Αθλητικός Σύλλογος ΦΛΩΡΙΝΑ

ΛΥΓΚΟΣ ή ΛΥΓΚΑΣ= Κεντρικό σύμβολο της ομάδος


Ο λύγκας (στα αρχαία: λυγξ), επίσης ρήσος ή ρίτσος ή αρίτσος ή τσαγκανόλυκος, είναι γένος της οικογένειας των αιλουρίδων. Διακρίνονται τέσσερα είδη λυγκών, τα οποία διαβιούν όλα στο βόρειο ημισφαίριο. Ο ευρασιατικός λύγκας, ο οποίος έχει μάλλον εξαφανισθεί από την ελληνική επικράτεια , είναι το τρίτο μεγαλύτερο σαρκοβόρο της Ευρώπης μετά την αρκούδα και τον λύκο.
Στην Ελλάδα απαντάται ευτυχώς ακόμα στην ορεινή περιοχή της Φλώρινας.

Χαρακτηριστικά
Είναι μεσαίου μεγέθους αιλουροειδή με ψηλά πόδια. Ανάλογα με το είδος το μήκος τους φτάνει από 70 εκατοστά μέχρι στα 1,20 μέτρα, και το ύψος τα 35 μέχρι τα 70 εκατοστά με το βάρος να κυμαίνεται από 7 εώς 35 κιλά. Τα μπροστινά πόδια είναι κοντύτερα από τα πίσω. Έχουν πολύ κοντή ουρά συγκριτικά με τις άλλες γάτες, που καταλήγει σε μαύρη κορυφή. Το κεφάλι είναι στρόγγυλο με παχιά γενειάδα στα μάγουλα και μαύρες τούφες που ξεπροβάλλουν από τα αφτιά μέχρι πέντε εκατοστά. Η γούνα του λύγκα είναι πολύ πυκνή, έχει συνήθως στίγματα και το χρώμα της διαφέρει ανά εποχή και είδος, από μπεζ και γκρι μέχρι κοκκινωπή και καφέ, ενώ στο πηγούνι το στήθος και την κοιλιά είναι σχεδόν λευκή.

Συμπεριφορά
Όπως οι περισσότερες γάτες έτσι και οι λύγκες είναι μοναχικά ζώα με μεγάλη περιοχή επίβλεψης. Ζευγαρώνουν τέλη του χειμώνα και γεννούν 2-4 μικρά μία φορά το χρόνο. Ο χρόνος κύησης είναι περίπου 70-80 ημέρες. Τα μικρά μένουν με τη μητέρα τους για έναν ακόμη χειμώνα μέχρι να ωριμάσουν και να ανεξαρτητοποιηθούν. Σκαρφαλώνουν με ευκολία στα δέντρα, έχουν καλές αλτικές ικανότητες και αντέχουν στις μεγάλες πορείες. Κυνηγούν τα θηράματά τους μετά το σούρουπο ή τη νύχτα. Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται μικρά οπληφόρα όπως ελάφια, ζαρκάδια, αγριοκάτσικα και πρόβατα, αλλά κυρίως μικρότερα ζώα όπως λαγοί, ψάρια, σκίουροι, ποντίκια, γαλοπούλες, πέρδικες και άλλα πτηνά.

Είδη
Υπάρχουν τέσσερα είδη λύγκα,με αρκετά υποείδη:
• ευρασιατικός ή κοινός λύγκας (Λυγξ ο λυγξ - Lynx lynx), το μεγαλύτερο απ' όλα τα είδη
• ιβηρικός ή παρδαλωτός λύγκας (Λυγξ ο παρδαλωτός - Lynx pardinus), το πιο απειλούμενο αιλουροειδές στον κόσμο
• καναδικός λύγκας (Λυγξ ο καναδικός - Lynx canadensis)
• ερυθρός λύγκας (Λυγξ ο ερυθρός - Lynx rufus) το μικρότερο είδος
Στην παλαιότερη βιβλιογραφία αναφέρεται το αφρικανικό αιλουροειδές καρακάλ και ως λύγκας της ερήμου λόγω φαινοτυπικής ομοιότητας.
Το ζώο αυτό ανήκει όμως σε άλλο γένος και έχει άμεση συγγένεια με την αφρικανική χρυσότριχη αγριόγατα.
Δεν έχει προσδιοριστεί με βεβαιότητα αν ο λύγκας εξελίχθηκε στη Βόρειο Αμερική ή στην Ευρασία και την Αφρική.
Απολιθώματα του γένους εμφανίζονται στο Πλειόκαινο.

Σύνδεση του Λύγκα με την Φλώρινα
Η Λυγκηστίδα (Λυγκηστίς ή Λύγκος) ήταν αρχαία χώρα της Μακεδονίας, η χώρα των Λυγκηστών κείμενη βόρεια της Εορδαίας και της Ορεστίδας στο νότιο τμήμα της πεδιάδας του Εριγώνου (σημ. πεδιάδα του Μοναστηρίου παρά τη λίμνη Πρέσπα μέχρι του επί της ανατολικής όχθης της Λιχνίτιδας λίμνης (Αχρίδας) όρους Πετρίνο. Εδώ ήταν η αρχαία πόλη Πυλών ως όριο της Μακεδονίας με την Ιλλυρία.
Οι Λυγκηστές πριν της υποταγής τους στο Μακεδονικό Βασίλειο είχαν ένδοξη ιστορία με δική τους Βασιλική Δυναστεία και αναφέρονται για την καλλιέργεια της αμπέλου.
Το (410/409 π.Χ.) ο Αρχέλαος Α' της Μακεδονίας πέτυχε την άλωση της Πύδνας και κινδύνεψε να εμπλακεί σε πόλεμο με τους ηγεμόνες της Λυγκηστίδας Αρραβαίο και της Ελιμίας Δρέσδα Β΄.
Σπουδαιότερη πόλη της Λυγκηστίδας ήταν η Ηράκλεια που κτίσθηκε από τον Φίλιππο, νοτιότερα του σημερινού Μπίτολα (Μοναστηρίου) το 358 π.Χ. Η πόλη αυτή ανήκε κατ΄ άλλους στη Πελαγονία που κατά τους ρωμαϊκούς χρόνους ονομάστηκε Πελαγονία, ενώ κατά τους μεσαιωνικούς απετέλεσε έδρα (ως Μοναστήριο πλέον) του επισκόπου Πελαγονίας.
H Φλώρινα άρα έχει ονοματολογική παράδοση ως Λυγκηστίδα γεωγραφικά αλλά και πολιτισμικά από τα αρχαιότατα χρόνια, ακριβώς διότι εδώ ζούσαν λύγκες. Μάλιστα δε και λεγεώνες στρατών λυγκηστών είχαν τον λύγκα, ως έμβλημα τους (Όπως δηλ. ο Π.Α.Σ ΦΛΩΡΙΝΑ)

1963:Έτος ίδρυσης του Π.Α.Σ ΦΛΩΡΙΝΑ

Πέντε κόκκινες γραμμές σε λευκό φόντο: Συμβολίζουν το πρώτο πενταμελές συμβούλιο (5 φίλοι) της ομάδος αλλά και τα χρώματά της (Κόκκινο-Λευκό)

Χρυσό Αστέρι με μπάλλα : Συμβολίζει την Χρυσή ιστορία του πρωταθλητή Π.Α.Σ ΦΛΩΡΙΝΑ που είναι ασύγκριτα πρώτος στην συγκομιδή κυπέλλων, μεταλίων και τρόπαιων.

Δυστυχώς μέχρι στιγμής δεν έχει καταγραφεί η ιστορία του Συλλόγου .Ένα από τα μεγαλύτερα project που σκοπεύουμε να υλοποιήσουμε στο μέλλον είναι αυτό.
Να καταγραφεί η ιστορία του Π.Α.Σ ΦΛΩΡΙΝΑ και να κυκλοφορήσει ένα συλλεκτικό άλμπουμ σε μορφή βιβλίου με όλες τις χρυσές σελίδες του.
Ένα μόνο είναι σίγουρο !!
Ήρθε και πάλι ο καίρος να γράψει χρυσή ιστορία ,να ξανακατακτήσει το πρωτάθλημα ο Π.Α.Σ, και να ανέβει Γ΄Εθνική!!

pas-florina.blogspot.gr

7 σχόλια:

  1. Ρε παιδιά είναι τραγικό, δώστε το να το κάνει κάποιος που γνωρίζει έστω τα βασικά από photoshop, σαν να το έφτιαξε παιδάκι Α΄δημοτικού είναι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. 2.48 θα συμφωνήσω μαζί σου. Ο Λύγκας είναι σύμβολο αιώνων στην ιστορία του Τόπου μας και δεν αρμόζει τέτοια προχειρότητα που είδα . Λοιπόν κύριοι του προεδρείου του ΄ΠΑΣ ΦΛΩΡΙΝΑΣ το ΔΑΚ είναι απέναντι από την σχολη καλών τεχνών. Με το που θα ανοίξει η σχολή να πάει το προεδρείο και να ζητήσει έναν Λύγκα της προκοπής γιατι αυτό που βλέπω στην φωτο δεν είναι λύγκας αλλα ΄χμ μάλλον σαν γατάκι μου φαίνεται........

      Διαγραφή
  2. Αίσχος! Δώστε το σε ένα γραφίστα να κάνει μια δουλειά της προκοπής!
    Στην Φλώρινα των καλλιτεχνών να έχει τέτοιο σήμα η ομάδα της!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ....στον σύνδεσμο φιλάθλων του ΠΑΟΚ Φλώρινας να πηγαίναν ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΛΥΓΚΑ από αυτό που είδα θα έφτιαχναν...

      Διαγραφή
  3. ΡΕ ΠΑΙΔΙΑ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΑ. ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΠΟΥ ΒΡΗΚΑΤΕ ΣΤΟ GOOGLE ΤΗΝ ΚΟΛΗΣΣΑΤΕ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΟΥΤΕ ΤΙΣ ΔΙΑΓΩΓΝΙΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ ΔΕΝ ΣΥΝΕΧΙΣΑΤΕ. ΤΟ ΣΗΜΑ ΕΝΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΗ ΥΠΟΘΕΣΗ ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΤΕΤΟΙΑ ΠΡΟΧΕΙΡΗ ΔΟΥΛΕΙΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Περα απο το νεο σημα που ειναι για γελια και για κλαματα αλλαξτε τα χρωματα για να αλλαξετε σελιδα.Με ερυθρολευκα χρωματα,δεν υπαρχει μελλον σ αυτη τη πολη που ασπρομαυρη ειναι ολη..

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.