Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου 2014

4+1 μύθοι του Αισώπου και Μικρός Πρίγκιπας από το Παιδικό Θεατρικό Εργαστήρι του «Αριστοτέλη»

Στην έναρξη της εκδήλωσης ο τμηματάρχης του Θεατρικού Τμήματος Σπύρος Παπαχαρίσης αφού ευχαρίστησε τους παραβρισκόμενους αναφέρθηκε στη δράση του Συλλόγου και του Θεατρικού Τμήματος, έδωσε το λόγο στην Ξένια Καϊμάρα:
«Όταν ο Αριστοτέλης, με το καθόλου τυχαίο όνομα, ιδρύεται στις 30 Ιουλίου 1941 στην οικία του Τραϊανού Νοβάτση από ομάδα κατοίκων της Φλώρινας ουσιαστικά ως μορφή αντίστασης στην τριπλή Κατοχή, ίσως δεν μπορούσε κανείς να οραματιστεί την εξέλιξή του. Κοιτίδα πολιτισμού της Φλώρινας. Μακράν απέχουμε βέβαια, από την ορμή και τις συνθήκες που οδήγησαν στην ίδρυση του Συλλόγου, όμως μέσα στη δύνη των εξελίξεων των τελευταίων ετών, ο Σύλλογος όχι μόνο δε σίγησε αλλά όλο και πληθαίνει.
Αποδεικνύεται, λοιπόν, ότι κινητήριος δύναμη στη ζωή μας δεν είναι τα υλικά αγαθά, αλλά το πνεύμα, η τέχνη και ο πολιτισμός.
Έτσι, πέρσι, μία ομάδων παιδιών θελήσαμε, σπάζοντας το κατεστημένο του ωχαδελφισμού, να ορθώσουμε ανάστημα και να τιμήσουμε τους ιδρυτές του Συλλόγου με τη δράση μας. Απέχουμε πολύ, ασφαλώς, από εκείνα τα δύσκολα χρόνια και απευχόμαστε την αναβίωσή τους.
Αγαπητοί μας γονείς, φίλες και φίλοι, θεωρώντας, λοιπόν, ότι τα ιδεώδη είναι αυτά που θα μας βγάλουν από την εθνική μας κατάθλιψη, θελήσαμε να δώσουμε δειλά δειλά μια άλλη οπτική στη ζωή μας και στη ζωή των παιδιών μας. Με εφαλτήριο την αγάπη μας, πρωτίστως, για τα παιδιά και με όχημα την τέχνη δημιουργήσαμε το Θεατρικό Εργαστήρι. Η αγάπη σας όμως, και κυρίως η εμπιστοσύνη που μας δείξατε μας οδήγησαν σε σκέψεις πέρα του θεάτρου. Έτσι, από φέτος η Παιδική Θεατρική Σκηνή μετεξελίχθηκε σε Παιδικά Δημιουργικά Εργαστήρια, αγκαλιάζοντας έτσι και άλλα πεδία: Μουσικοκινητική, Κατασκευές και Μικροί Εξερευνητές.
Δε φιλοδοξούμε να γίνουμε Δραματική Σχολή, ούτε Ωδείο, ούτε κάποιο ερευνητικό εργαστήριο. Ωστόσο, έχοντας έναν τόσο μεγάλο Σύλλογο στο πλευρό μας, όταν διαπιστωθεί ότι κάποιο παιδί έχει κλίσεις και ταλέντα εύκολα μπορεί να κατευθυνθεί στο ανάλογο τμήμα του Συλλόγου, όπου διδάσκουν επαγγελματίες δάσκαλοι του είδους.
Με πρωτεργάτη τον Γιώργο Ψωμαδάκη, τον αστείρευτο αυτό νέο που λατρεύει τα παιδιά, την τέχνη αλλά και τη Φλώρινα στοχεύουμε στην προσφορά χαράς, δημιουργίας, έκφρασης και δυνατότητες κοινωνικοποίησης των παιδιών μας, καθώς επίσης και δικής σας ξεκούρασης, αφού σας δίνεται η ευκαιρία τα παιδιά σας να βρίσκονται σε έναν ασφαλή χώρο…»

Στη συνέχεια, αφού έκανε μία μικρή αναφορά στον Αίσωπο και το έργο του, παρουσιάστηκε το πρώτο μέρος από τους Μύθους του Αισώπου, με πρωταγωνιστές τους λιλιπούτειους φιλόδοξους ηθοποιούς, ηλικίας από 3 έως 7 ετών.



Στο τέλος του πρώτου μέρους των Μύθων του Αισώπου, η Ξένια Καϊμάρα παρουσίασε τους συντελεστές των Παιδικών Δημιουργικών Εργαστηρίων, μη ξεχνώντας να τονίσει πως αποστολή του Συλλόγου είναι η ανάδειξη νέων ταλέντων και η προσφορά ευκαιριών μάθησης και διδασκαλίας από νέα παιδιά:
Στα Παιδικά Δημιουργικά Εργαστήρια του Φιλεκπαιδευτικού Συλλόγου, τα παιδιά έχουν την ευκαιρία, ανάλογα με την ηλικία τους, να πειραματιστούν σε όλα τα επίπεδα της δημιουργικής φαντασίας και έκφρασης, να παίξουν, να αλληλεπιδράσουν και να γνωρίσουν διάφορες πτυχές του εαυτού τους.
Με εφαλτήριο την αγάπη μας για τα παιδιά και την τέχνη, δημιουργήσαμε τέσσερα τμήματα, που το κάθε παιδί μπορεί να βρει ένα χώρο για να εκφραστεί, σύμφωνα με τα ενδιαφέροντα και τις κλίσεις του. Σε κάθε τμήμα, εκτός από τους υπευθύνους των εργαστηρίων, διδάσκουν εξειδικευμένοι συνεργάτες:
1. ΘΕΑΤΡΟΥΠΟΛΗ-ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ: Η Κυριακή Παπαηλίου, η Γεωργία Σιδέρη και η Μαρία Ταρσή, τελειόφοιτες των Τμημάτων Νηπιαγωγών και Δημοτικής Εκπαίδευσης, με εμπειρία στο θεατρικό παιχνίδι. Έχουν ασχοληθεί με θεατρικές παραστάσεις και παιδικά δρώμενα.
2. ΜΟΥΣΙΚΟΥΠΟΛΗ–ΜΟΥΣΙΚΟΚΙΝΗΤΙΚΗ ΑΓΩΓΗ: Ο Ιωάννης Πολίτης, τελειόφοιτός του Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης και η Ελίνα Παπαδοπούλου, τελειόφοιτη του Τμήματος Νηπιαγωγών. Και οι δύο με πτυχία αρμονίας και μουσικών οργάνων.
3. ΚΑΤΑΣΚΕΥΟΥΠΟΛΗ-ΕΙΚΑΣΤΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ: Ο Φίλιππος Σίντος, τελειόφοιτος του τμήματος Νηπιαγωγών, έχει καλλιτεχνήσει τα σκηνικά σχολικών παραστάσεων και ερασιτεχνικών θεατρικών ομάδων και η Βικτόρια Στυλιανού, φοιτήτρια του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών και οι δύο στενοί συνεργάτες του θεατρικού εργαστηρίου του Αριστοτέλη.
4. ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ «ΜΙΚΡΟΙ ΕΞΕΡΕΥΝΗΤΕΣ»:
• Ο Αντώνης Στράγγας, απόφοιτος του Τμήματος Νηπιαγωγών και κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης στη «Διδακτική Μεθοδολογία-Αναλυτικά Προγράμματα». Με συμμετοχή σε παιδαγωγικές δράσεις στο εργαστήρι του Πανεπιστημίου και με περιβαλλοντικές έρευνες.
• Η Μαρία Καραγιώργου, απόφοιτη του Τμήματός Νηπιαγωγών και μεταπτυχιακή φοιτήτρια στη «Διδακτική Μεθοδολογία-Αναλυτικά Προγράμματα». Συνεργάτης-βοηθός στο εργαστήρι Φυσικών Επιστημών του Πανεπιστημίου και πρώην συνεργάτης του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης του νομού Φλώρινας.
• Ο Γιώργος Παπαχρήστος, απόφοιτος του τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης, με έφεση στις Φυσικές Επιστήμες και συμμετοχές σε συνέδρια και σεμινάρια, μετουσιώνοντας τη θεωρία σε πράξη
Ο Γιώργος Ψωμαδάκης, Συντονιστής των Τμημάτων και των Στελεχών, απόφοιτος του Τμήματος Νηπιαγωγών και μεταπτυχιακός φοιτητής στην κατεύθυνση «Πολιτισμικές Σπουδές-Σημειωτικές Δομές και Πρακτικές». Συμμετείχε σε ερασιτεχνικές παραστάσεις του Πανεπιστημίου και είναι συνεργάτης της θεατρικής ομάδας του Αριστοτέλη. Εμψυχωτής σε σχολεία, παραστάσεις και παιδικές κατασκηνώσεις.
Και τέλος, λίγα λόγια και για μένα, είμαι η Ξένια Καϊμάρα, μέλος του Συλλόγου από παιδί, Υπεύθυνη των Παιδικών Δημιουργικών Εργαστηρίων, Σχολική Ψυχολόγος, με μεταπτυχιακές σπουδές στη Δημόσια Υγεία, τη Συμβουλευτική και τον Προσανατολισμό και με ενεργή συμμετοχή στο Τμήμα Θεάτρου του Φ.Σ.Φ. «Ο Αριστοτέλης», ως ερασιτέχνης ηθοποιός. Αγαπώ το Θέατρο και τα Εικαστικά. Πίστεψα στις δυνατότητες όλων των παιδιών τυπικής και μη τυπικής ανάπτυξης, εμπνεύστηκα και συμμετείχα στη συνδιοργάνωση της Θεατρικής Παράστασης «Η Πεντάμορφη και το Τέρας» του Κε.Φ.Ι.Απ με το 1ο Δημοτικό Σχολείο, σε συνεργασία με την Παιδική Χορωδία του Αριστοτέλη, που υπήρξε και η αφορμή για την αναβίωση του Θεατρικού Τμήματος του Συλλόγου.

Φέτος, προσδοκούμε να επαναλειτουργήσουμε το Θεατρικό Τμήμα για ενήλικες».
Στη συνέχεια, τα μεγαλύτερα παιδιά του τμήματος, ηλικίας 7 έως 12 ετών και με τη φιλική συμμετοχή του Νίκου Κολοθά στο ρόλο του αφηγητή, παρουσίασαν το δύσκολο ομολογουμένως έργο «Ο Μικρός Πρίγκιπας», αποδεικνύοντας πώς όταν αγαπάς κάτι, τίποτα δεν μπορεί να σε εμποδίσει από το να το κάνεις πράξη. Την επιμέλεια του θεατρικής παράστασης είχε η Σοφία Τασχουνίδου, τελειόφοιτη φοιτήτρια του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.