Τρίτη 12 Αυγούστου 2014

Τρέχει και μέσα στο κατακαλόκαιρο, η μικρή ΔΕΗ

Του Χάρη Φλουδόπουλου

Την τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων για την προετοιμασία της νέας εταιρείας που θα δημιουργηθεί από τη ΔΕΗ και θα τεθεί προς πώληση, έχει ζητήσει η κυβέρνηση από τη διοίκηση της εταιρείας. Άλλωστε τόσο οι ετοιμασίες όσο και ο διαγωνισμός θα γίνουν από τη ΔΕΗ, στην οποία και θα καταλήξει το όποιο τίμημα προσφερθεί.
Θυμίζουμε ότι η ΔΕΗ εξέδωσε προ ημερών πρόσκληση ενδιαφέροντος για την πρόσληψη συμβούλου, ο οποίος θα συνδράμει στη δημιουργία της νέας εταιρείας. Η ανταπόκριση στην πρόσκληση της ΔΕΗ ήταν άμεση, ωστόσο οι ενδιαφερόμενες εταιρείες ζήτησαν να δοθεί μικρή παράταση και έτσι ενώ αρχικά η προθεσμία έληγε στις 25 Αυγούστου, στη συνέχεια η ημερομηνία μετατέθηκε για τις 8 Σεπτεμβρίου.
Η μετάθεση αυτή ουδόλως επηρεάζει το χρονοδιάγραμμα και τις προθεσμίες που πρέπει να τηρηθούν, αναφέρουν αρμόδιες πηγές του ΥΠΕΚΑ. Σύμφωνα με το σχεδιασμό που έχει γίνει από τη ΔΕΗ, μέχρι τέλος Οκτωβρίου θα έχει ολοκληρωθεί και παραδοθεί η μελέτη του συμβούλου και μέσα στο Νοέμβριο αναμένεται να εκδοθεί η πρόσκληση ενδιαφέροντος.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η κυβέρνηση θέλει να προχωρήσειταυτόχρονα τις δύο διαδικασίες (δημιουργία και απόσχιση της μικρής ΔΕΗ και διαγωνισμός πώλησης) ώστε να κερδίσει χρόνο. Άλλωστε σύμφωνα με το νομοσχέδιο που έχει ψηφιστεί είναι πλέον γνωστό το τι θα πουληθεί: στη μικρή ΔΕΗ θα εισφερθούν οι λιγνιτικές Αμύνταιο 1 και 2, Μελίτη 1 καθώς και μία άδεια για τη δημιουργία δεύτερης μονάδας στη Φλώρινα, η μονάδα φυσικού αερίου της Κομοτηνής και τα υδροηλεκτρικά Πλατανόβρυση, Θησαυρός, Άγρας, Εδεσσαίος, Πουρνάρι 1 και 2, τα ορυχεία Αμύνταιο-Λακκιά, Κλειδί, Μελίτης, Κομνηνά 1 και 2 και Βεύη, αλλά και το 30% των πελατών λιανικής της μητρικής ΔΕΗ.
Και επειδή ακριβώς το εγχείρημα είναι σύνθετο και πρωτόγνωρο για τα ελληνικά δεδομένα, γι’ αυτό και ζητήθηκε η συνδρομή συμβούλου, ο οποίος δε θα περιοριστεί μόνο στην εκπόνηση της μελέτης αλλά θα παράσχει τις υπηρεσίες του σε όλη τη διαδικασία της δημιουργίας της νέας εταιρείας.
Έτσι, το πλάνο προβλέπει ότι η πρόσκληση ενδιαφέροντος θα βγει εντός χρονοδιαγράμματος (βάσει και των όσων προβλέπονται στο μνημόνιο) μέσα στο Νοέμβριο, και θα τρέξει παράλληλα με τις διαδικασίες δημιουργίας και απόσχισης της νέας εταιρείας, ώστε ο διαγωνισμός να ολοκληρωθεί με αμέσως μόλις είναι έτοιμη και λειτουργική η μικρή ΔΕΗ.

Πηγή: capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.