Κυριακή 17 Αυγούστου 2014

8ο Καλοκαιρινό Καμπ Ξιφασκίας στις Πρέσπες

Δεν έχει γίνει μόνο θεσμός το Κάμπ του Ο.ΞΙ.Φ. στο Πατουλίδειο του Δήμου Πρεσπών. Από το 2007 σηματοδοτεί και την αρχή της προπονητικής και αγωνιστικής περιόδου, η οποία θεωρείται μάλλον η μεγαλύτερη σε σχέση με τα υπόλοιπα ολυμπιακά αθλήματα που αναπτύσσονται στον Νομό Φλώρινας, με διάρκεια από το τέλος Αυγούστου έως τα μέσα Ιουνίου κάθε σαιζόν!
Τηρώντας την παράδοση τα στελέχη του Ο.ΞΙ.Φ. περιγράφουν τον Θεσμό με αριθμούς:
- Για 8η συνεχή χρονιά η Πρέσπα φιλοξενεί την μεγαλύτερη προπονητική συνάντηση στην Ελλάδα.
- Περισσότεροι από 800 ξιφομάχοι έχουν διασταυρώσει τα ξίφη τους στο Πατουλίδειο (ποιος θα το πίστευε!)
- Μέχρι και 20 πίστες έχουν στηθεί στο Πατουλίδειο!
- 10άδες προπονητές ξιφασκίας έχουν «περάσει» από την Πρέσπα.
- 13 χώρες έχουν δώσει το παρών στο Κάμπ
- Κάποια από τα μεγαλύτερα web sites ξιφασκίας στον κόσμο, φιλοξενούν τις δραστηριότητες του Κάμπ.
- Πολλοί ξιφομάχοι στην Ελλάδα και το εξωτερικό βάζουν την Πρέσπα «ψηλά» στο καλεντάρι τους.
- Φέτος συνολικά 186 αθλητές και προπονητες θα δώσουν το παρών σε 2 προπονητικές περιόδους: 22-29/8 και 29/8 έως 7/9
- 960 διανυκτερεύσεις και σχεδόν 2.000 γεύματα χωρίς να υπολογίζονται οι επισκέπτες για το «Λυγκηστίς» στις 6 Σεπτεμβρίου
- 14 μελής αποστολή από την Αλγερία επέλεξε φέτος το Κάμπ για την βασική της προετοιμασία
- Αρκετές δεκάδες χιλιάδες ευρώ το όφελος της τοπικής οικονομίας όλα αυτά τα χρόνια.
- Κυρίαρχη η παρουσία των «σπαθιών» στον λεγόμενο «Αθλητικό Τουρισμό» της περιοχής.
- Η μαζικότερη ετήσια αθλητική διοργάνωση στον Δήμο Πρεσπών.

Συνειδητά η Διοίκηση και τα Στελέχη του Ο.ΞΙ.Φ. επιλέγουν την περιοχή για το Κάμπ. Απορρίπτουν προτάσεις για την μεταφορά του σε άλλες περιοχές και πιστέψτε το είναι πολλές. Προορισμοί με άριστα ανεπτυγμένη την επαγγελματική συνείδηση, με σεβασμό στον Αθλητή – Επισκέπτη και τις ανάγκες του, διαγκωνίζονται για την οργάνωση ενός αντίστοιχου γεγονότος. Επίμονες οργανωτικές προσπάθειες της «διπλανής» Οχρίδας πέφτουν, ακόμα στο κενό.
Ευχόμαστε το Κάμπ των Πρεσπών να συνεχίζει να είναι ένα από τα «στολίδια» του Ομίλου Ξιφασκίας Φλώρινας.
Ευχόμαστε ο Δήμος Πρεσπών με την Νέα του Διοίκηση να αντιμετωπίσει με μεγαλύτερη προσοχή και σεβασμό, πέρα της τυπικής, την φετινή αλλά και τις μελλοντικές διοργανώσεις. Τουλάχιστον ας κάνει το ίδιο όπως με αθλήματα που έχουν μηδενική παρουσία στον Δήμο (π.χ. Άρση Βαρών, Καράτε ή Επιτρ. Αντισφαίριση)
Ευχόμαστε, τέλος, οι «τοπικοί» επαγγελματίες που συνεργάζονται με το Κάμπ, να σταματήσουν να το αντιμετωπίζουν ως δεδομένο και το όποιο έλλειμμα επαγγελματικότητας να το καλύπτουν με το «φιλότιμο» ή πονηριές.

Από το Δ.Σ.

11 σχόλια:

  1. Συχαρητήριαα!!!!!!!!Μπράβο μηδενίζουμε τους άλλους, για να προβάλουμε το ´εργο μας !!!!! Να θυμίσουμε στο ΔΣ του Ο.ΞΙ.Φ πρίν απο 50 μέρες στη Πόλη της Φλώρινας έγινε. Το Πανελλήνιο πρωτάθλημα Άρσης Βαρών με τη παρουσία Ολυμπιονικών , και βραβεύτηκε για τη συμβολή του στο άθλημα ο υπεύθηνος της άρσης βαρών στη Φλώρινα !!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Παρότι η αναφορά γίνεται για τον Δήμο Πρεσπών, σίγουρα η αναφορά "μηδενική προσφορά" που ανέφερε ο ΟΞΙΦ ήταν άκομψη.

      Από την άλλη θα μας ήταν ενδιαφέρον να μαθαίναμε το όνομα του υπεύθυνου της Άρσης Βαρών και τι έχει κάνει στην περιοχή, ίσως ένα σύνδεσμο σε προηγούμενη ανάρτηση στο΄διαδίκτυο θα ήταν αρκετή. Δεν είμαστε όλοι ντόπιοι κι αξίζει να μαθαίνουμε ότι αξιόλογο υπάρχει.

      Διαγραφή
  2. Ψυχραιμία παιδιά! Δεν μηδενίζουμε κανένα...Μιλάμε για τον Δήμο Πρεσπών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αφού δεν μηδενίζουμε κανένα για πιο λόγο η αναφορά στα άλλα αθλήματα ;;; Θα μπορούσατε να ζητήσετε αυτά που θέλετε χωρίς αναφορές σε άλλους !!!! Και για να τα λέμε και ξεκάθαρα τι άλλη βοήθεια θέλετε στον ΟΞΙΦ δεν σας αρκούν τα χρήματα που σας δίνουν για τη συμμετοχή στο Κάμπ οι αθλητές ;;;;; Θέλετε και απο το Δήμο;;;;;; Και προς ενημέρωση σας όλα τα άλλα αθλήματα ότι έχουν κάνει σε εκδήλωση το έχουν κάνει χωρίς άλλα έσοδα απο αθλητές !!!!! Αγαπητό ΔΣ του ΟΞΙΦ.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ναι αλλά δεν είναι σαφές τι λέτε. Πχ. εγώ δεν καταλαβαίνω αν ο Δήμος Πρεσπών
    1. Σας ζητάει υπερογκο ποσό για την χρήση του Πατουλίδειου;
    2. Δεν προσφέρει υπηρεσίες καθαριότητας στην διάρκεια του Camp ή τις χρεώνει πολύ ακριβά;
    3. Δεν χορηγεί την διοργάνωση;

    Επίσης δεν είναι σαφές τι σημαίνει επαγγελματισμός από τους τοπικούς επαγγελματίες. Τι σημαίνει αυτό;
    1. Είναι προβληματικό το επίπεδο των προσφερόμενων υπηρεσιών (φαντάζομαι φιλοξενίας, εστίασης, διασκέδασης);
    2. Δεν κάνουν αρκετά μεγάλες εκπτώσεις επι του καταλόγου ειδικά για τους συμμετέχοντες στο camp;

    Τελικά ποιο είναι το πρόβλημα εγώ πάντως δεν το κατάλαβα παρά το μακροσκελές της ανακοίνωσης.

    Σε κάθε περίπτωση συγχαρητήρια και για την πορεία του ομίλου και για την διοργάνωση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ενώ αν ο Τσέπας έβαζε το χέρι στην τσέπη (του) όπως πέρσι και πρόπερσι θα τον ευχαριστούσατε και θα συνεχίζατε το camp στην Πρέσπα στο διηνεκές.

    http://www.oxif.gr/new/?p=340#sthash.owv4VdZ8.dpbs

    Συγχαρητήτια, φαντάζομαι αυτό το ήθος διδάσκετε και στους αθλητές σας..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. To ΔΣ του ΟΧΙΦ εβγάλε επίσημη ανανοίνωση.... η οποία και αναρτήθηκε μόνο εδώ (;) και όχι στο επίσημο site του ομίλου ; Έχει γνώση το ΔΣ του ΟΞΙΦ για αυτή την ανάρτηση ή και αυτό από εδω ενημερώνεται;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Το βέβαιο είναι ότι η Φλώρινα είναι Πανελληνίως γνωστή για την ξιφασκία κι αυτό οφείλεται σε ένα μεγάλο βαθμό κι από την υποστήριξη της τοπικής κοινωνίας που την έχει αγκαλιάσει. Μακάρι να γίνει και για άλλα αθλήματα, όμως θα είναι κρίμα να σταματήσει η υποστήριξη στην ξιφασκία, αν κάτι τέτοιο υπονοεί η ανακοίνωση του ΟΞΙΦ.
    Ο ΟΞΙΦ είναι κατά την άποψη μου ένας σύλλογος υπόδειγμα για την Ελλάδα, τουλάχιστο όσον αφορά τις αγωνιστικές του επιτυχίες, καθώς για σειρά δεκαετιών (τις 3 της δικής μου αντίληψης) πρωταγωνιστεί στο Ελληνιικό Πρωτάθλημα (τα τελευταία χρόνια βρίσκεται σταθερά στη 2η θέση μετά τον Πανελλήνιο). Για να αντιληφθεί κανείς που δεν γνωρίζει λεπτομέρειες για την ξιφασκία, είναι ότι στη Θεσσαλονίκη κανένας σύλλογος δεν βρίσκεται φέτος μέσα στην πρώτη 10άδα, ενώ για πρώτη φορά πέρυσι (2013) μόνο ο Μέγας Αλέξανδρος Θεσσαλονίκης βρεθηκε στη 10η θέση, κι αυτό το οφείλουμε σε μία πολύ μεγάλη τύχη να έχουμε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά Πρωταθλήτρια Ελλάδας στο ξίφος μονομαχίας την Ελένη Πασχαλίδου και τριταθλήτρια την Χριστίνα Μαρία Σουλή ταυτόχρονα, παρόλα αυτά δεν καταφέραμε να πάρουμε το Πρωτάθλημα στο Ομαδικό των γυναικών, καθώς αποκλειστήκαμε από την γυναικεία ομάδα του ΟΞΙΦ, αν δεν κάνω λάθος με τις Ιωάννα Χρήστου, Φανή Βαρβέρη μου έρχονται στο μυαλό, ίσως κι η Κωστάκη να ήταν η Τρίτη αθλήτρια. Αξιοσημείωτο είναι ότι ο ΟΞΙΦ είναι ο μόνος σύλλογος που έχει επιπλέον οργανώσει προπονητήριο ξιφασκίας στη Θεσσαλονίκη, μέσα στη ΔΕΘ επιδιώκοντας να δώσει επαγγελματικη διέξοδο στους πολλούς γυμναστές αθλητές του. Να μην ξεχνάμε ότι από Φλωρινιώτη προπονητή, τον Παύλο Γούναρη, αναζωογονήθηκε η ξιφασκία στη Θεσσαλονίκη που είχε σβήσει την δεκαετία του 1990 (οπότε μόνος του ο Ηρακλής «ψυχοραγούσε» στη Θεσσαλονίκη). Ομοίως και σήμερα ως σύλλογος, ο Μέγας Αλέξανδρος Θεσσαλονίκης, αξιοποιούμε Φλωρινιώτες προπονητές για την αναπτυξη της ξιφασκίας στη Θεσσαλονίκη (προανέφερα την Βαρβέρη και τον Ηλιάδη, να αναφέρω και για τη σπάθη τον Σταύρο Παναγιωτίδη). Κι αν η Φλώρινα δεν είναι πρώτη στην Ελλάδα, αυτό θεωρώ ότι είναι τυπικό ζήτημα που οφείλεται στο ότι υπάρχουν δύο ξεχωριστοί σύλλογοι ο ΟΞΙΦ για τα ξίφη μονομαχίας και Ασκήσεως και ο ΓΕΦ που πρωταγωνιστεί στη σπάθη με την Οικογένεια Δήμκου, διαχωρισμός που σημαίνει ότι οι σύλλογοι της Φλώρινας μοιράζονται τη βαθμολογία ενώ ο Πανελλήνιο ΓΣ που είναι πρώτος στην κατάταξη συλέγει βαθμολογία και από τα τρία όπλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Όσον αφορά το κεντρικό ζήτημα της υποστήριξης των Δήμων στον αθλητισμό, παρότι είμαστε σε μία περίοδο στενότητας, όμως άλλο ζήτημα είναι η αδυναμία, κι άλλο η συνειδητή αποχή. Ο Δήμος δεν είναι ένας ιδιώτης που αξιοποιεί την περιουσία του. Είναι η συλλογική έκφραση των δημοτών, που εξασφαλίζει μέσω των δημοτών πόρους για να την διαθέσει σε συγκεκριμένες πολιτικές κι ο αθλητισμός είναι μέσα σε αυτές, πολιτικές για την ευημερία των πολιτών τους. Βεβαίως αυτό απαιτεί και στενότερη συνεργασία με αμφίδρομη κατεύθυνση, όπως λ.χ. όταν διαθέτει πόρους σε ένα αθλητικό σωματείο αυτό να συνδυάζει την δράση του με ένα άλλο κοινωνικό σκοπό - ενδιαφέρον του Δήμου, όμως λ.χ. την προσέλκυση τουρισμού, για την ανάδειξη του μαγευτικού περιβάλλοντος των λιμνών που κατακτά αμέσως όποιον τις επισκεφτεί, την ανάδειξη της σημασίας της διατήρησης ανέπαφης της φύσης ώστε να την απολαύσουν και τα παιδιά και τα εγγόνια μας κι ο αθλητισμός είναι από τις λίγες ανθρωπογενείς δραστηριότητες που δεν επιβαρύνουν το περιβάλλον. Όμως πέραν του τουρισμού και της οικονομικής επιβίωσης των δημοτών, σημασία έχει η ποιότητα της ζωής κι είναι κι ευθύνη του Δήμου να διαμορφώσει ένα περιβάλλον που να ευνοεί την ανάπτυξη των δημοτών του, μεταξύ άλλων και στον αθλητισμό, αξιοποιώντας όλα τα μέσα στη διάθεση του, κι η εγγύτητα με την Φλώρινα είναι παρόμοια μία δυνατότητα που δεν πρέπει να πηγαίνει χαμένη.

    Εύχομαι η νέα Διοίκηση του Δήμου των Πρεσπών, να εντάξει την ξιφασκία στο σχέδιο της, και γιατί όχι ακόμη κι οι Πρέσπες να αποκτήσουν τον δικό τους σύλλογο ξιφασκίας. Όπως ακριβώς και στις Πρέσπες γεννιούνται παιδιά, έτσι παρόμοια ορισμένα από αυτά ίσως να ονειρεύονται να γίνουν Πρωταθλητές, εκτός από ξενοδόχοι και εστιάτορες.

    Ιωάννης Μανομενίδης
    Αντιπρόεδρος Ανάπτυξης του Γ.Σ. Μέγας Αλέξανδρος Θεσσαλονικης
    mathfencing@gmail.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Αγαπητό Neaflorina,
    σ' ευχαριστούμε προκαταβολικά για την διάθεση του χρόνου και του χώρου, όχι μόνο τώρα αλλά πάντα. Είναι γεγονός ότι κάποιες φορές κάποιες "άκομψες" αναφορές δημιουργούν ένταση. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι είναι "ψεύτικες" ή ότι σε καμία περίπτωση εκμηδενίζουν το έργο συναδέλφων.
    Χωρίς να θέλω να κουράσω με "μακροσκελείς" ανακοινώσεις, είναι ευκαιρία να τονίσω ότι η επιτυχία ανάλογων μεγάλων αθλητικών γεγονότων , όπως αυτό της Πρέσπας είναι σαφέστατα αποτέλεσμα συνδυαστικής προσπάθειας πολλών παραγόντων. Η αναφορά μας στην Πολιτική του Δήμου Πρεσπών είναι ξεκάθαρο ότι δεν έχει να κάνει με "οικονομικές επιχορηγήσεις". Άλλωστε είναι μοναδικό το παράδειγμα του Δημάρχου κ. Τσέπα με την προσωπική οικονομική στήριξη του θεσμού πριν 2 χρόνια, γεγονός που έχει μνημονευθεί από το oxif.gr. Η βιωσιμότητα και η εξασφάλιση της υψηλής αθλητικής τουριστικής επανεπισκεψιμότητας, η οποία για το άθλημα της ξιφασκίας ξεπερνάει το 70% ενώ αντίστοιχη έρευνα για τον τουρισμό της περιοχής είναι μόλις 3%, έχει να κάνει με προγραμματισμό και ουσιαστικές παρεμβάσεις όπως αυτές έχουν κατά καιρούς αποτυπωθεί σ' ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ανάπτυξης Κέντρου Αθλητικής Προετοιμασίας στο "Πατουλίδειο" που θα έχει την δυνατότητα να ελκύει και να υποστηρίζει αντίστοιχες δράσεις από σχεδόν όλα τα Ολυμπιακά Αθλήματα. Πρόταση που εδώ και 6 περίπου χρόνια δεν έχει, έστω τυπικά απαντηθεί. Μεγάλο ποσοστό στο μερίδιο της επιτυχίας είναι φυσικό να έχουν οι τοπικοί επαγγελματίες και προμηθευτές. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να βελτιωθούν πολλά... Ο Ο.ΞΙ.Φ. για άλλη μια χρονιά, την 8η συνεχή, θα είναι στην Πρέσπα από 22/8 έως 7/9. Είστε όλοι καλεσμένοι να έρθετε, να δείτε και να κρίνετε το έργο μας.
    Ευχαριστώ και πάλι.
    Για τον Ο.ΞΙ.Φ.
    Πέτρος Τσώκας
    Υ.Γ.Τα περί διδασκόμενου ήθους επιστρέφονται στους "ηθικούς ανώνυμους μασκοφόρους"
    Υ.Γ.1 Κάθε πρόταση για την οικονομική υποστήριξη αντίστοιχων γεγονότων πέραν της αυτοχρηματοδότησης είναι καλοδεχούμενη.
    Υ.Γ.2 Τα σχόλια και οι παρατηρήσεις του φίλου κ. Ιωάννη Μανομενίδη είναι πάντα καλοδεχούμενα γιατί είναι καλοπροαίρετα και λαμβάνονται υπ' όψη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.