Τρίτη 5 Αυγούστου 2014

Δραματικές Βασίλισσες – Άριες από τον 17ο αιώνα κάτω από το φεγγάρι

Η ΚΘ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και το Αρχαιολογικό Μουσείο Φλώρινας παρουσιάζουν το οπερετικό δρώμενο «Δραματικές Βασίλισσες – Άριες από τον 17ο αιώνα» στην πανσέληνο της 10ης Αυγούστου 2014 στις 10 το βράδυ στον αύλειο χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου Φλώρινας.
Το οπερετικό δρώμενο ειδικά σχεδιασμένο για το Αρχαιολογικό Μουσείο Φλώρινας παρουσιάζει ένα αισθαντικό πρόγραμμα με βασιλικές άριες από τον 17ο και μουσική από τον 18ο αιώνα, δημιουργίες συνθετών όπως Handel, Monteverdi, Purcell και Cesti. Υψηλό δράμα, βαθιά συγκίνηση, ατρόμητη φωνητική γραφή, ατμοσφαιρικά περάσματα, ιστορική σημαντικότητα και πραγματική πρωτοτυπία χαρακτηρίζουν αυτό το δρώμενο μέσα από τις άριες των δραματικών βασιλικών ηρωίδων του μπαρόκ, καθιστώντας την ταυτόχρονα μια συναρπαστική αναδρομή σε δύο αιώνες της ιστορίας της όπερας, από την αυγή του νέου είδους στον πρώιμο δέκατο έβδομο αιώνα έως τα μέσα περίπου του δέκατου όγδοου αιώνα. Η περίοδος η οποία συνδέθηκε όσο καμιά άλλη στην ιστορία της όπερας με την αρχαία ελληνική μυθολογία και γραμματεία.
Σολίστ η σοπράνο Ελένη Αναγνώστου και ο μουσικός/κιθαρίστας Βασίλης Βαλαβάνης. Την σκηνοθεσία, σκηνογραφία και ενδυματολογία υπογράφει ο Τάσος Πρωτοψάλτου.
Επιμέλεια διοργάνωσης: Λιάνα Γκέλου, Τάσος Πρωτοψάλτου.



ΤΑΣΟΣ ΠΡΩΤΟΨΑΛΤΟΥ
Γεννήθηκε το 1980 στη Βέροια. Σπούδασε Σκηνογραφία/Ενδυματολογία, Παραστατικές Τέχνες, Κινηματογράφο και Καλές Τέχνες. Υπήρξε υπότροφος της Ακαδημίας Καλών Τεχνών της Φλωρεντίας, της Εθνικής Σχολής Κινηματογράφου της Ρώμης και του Sannio Film Festival. Το έργο του περιλαμβάνει Σκηνοθεσία/Σκηνογραφία/Ενδυματολογία για Όπερα, Θέατρο και Μπαλέτο. Έχει συμμετοχή σε διεθνείς λυρικές παραγωγές. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζουν στις σχέσεις Παραστατικών και Εικαστικών Τεχνών, στην εικαστική μεταγραφή της δραματουργίας στο πλαίσιο του παραστατικού φαινόμενου καθώς και στην Ιστορία της Όπερας με έμφαση στο σκηνογραφικό και ενδυματολογικό λεξιλόγιο αυτής στο πέρασμα των εποχών. Το 2009 ίδρυσε το Εργαστήριο Σκηνογραφίας/Ενδυματολογίας στη Σχολή Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας όπου και διδάσκει. Έχει διδάξει, δημοσιεύσει και παρουσιάσει διαλέξεις διεθνώς.

ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΥ ΕΛΕΝΗ
Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και μεγάλωσε στη Βέροια.
Σπούδασε Πιάνο, Μονωδία και Ανώτερα Θεωρητικά.
H καλλιτεχνική της δραστηριότητα περιλαμβάνει ρεσιτάλ κλασσικού και έντεχνου τραγουδιού, συμμετοχές σε παραστάσεις όπερας, οπερέτας, μιούζικαλ, σύμπραξη με ορχήστρες και μουσικά σύνολα, μουσική διδασκαλία στο θέατρο. Έχει κάνει 21 Πρώτες εκτελέσεις σε έργα σύγχρονης μουσικής ενώ το ρεπερτόριό της περιλαμβάνει έργα σε 12 γλώσσες.
Παράλληλα με την καλλιτεχνική της δραστηριότητα εργάζεται ως καθηγήτρια Μονωδίας, Διευθύντρια Χορωδιών και Εκπαιδευτικός Μουσικής στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση.
Εδώ και χρόνια εργάζεται εθελοντικά διδάσκοντας μουσική και μουσικό θέατρο σε ανθρώπους με αναπηρία.
Συχνά παρουσιάζει εισηγήσεις σε συνέδρια, ημερίδες και σεμινάρια πάνω σε θέματα της ειδικότητάς της.

ΒΑΛΑΒΑΝΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ
Γεννήθηκε στην Αθήνα όπου και σπούδασε κλασική κιθάρα και πήρε το Δίπλωμά του το 1993, έχοντας καθηγητή το Νότη Μαυρουδή. Σπούδασε επίσης Ανώτερα Θεωρητικά της Μουσικής (Φούγκα).
Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια κλασικής κιθάρας σε Αθήνα και Βόλο,
καθώς επίσης και σχετικά με τη διδασκαλία της μουσικής στην Α/θμια Εκπαίδευση.
΄Εχει εμφανιστεί σε πολλές συναυλίες σαν σολίστ κιθάρας και με μικρά μουσικά σύνολα σε Αθήνα, Θεσ/νίκη, Βέροια, Τρίπολη, Κοζάνη, Γιαννιτσά κ.α.
Συμμετείχε παίζοντας κιθάρα στα «Στάσιμα παρελθόντος λόγου» στο πλαίσιο των εκδηλώσεων: Θεσσαλονίκη Πολιτιστική Πρωτεύουσα 1997.
Στη δισκογραφία εμφανίστηκε το 2001 με τον δίσκο ακτίνας (cd) Έργα συνθετών του 20ου αιώνα για κιθάρα στον οποίο συμμετείχε μαζί με τον Χρήστο Βερνάρδο και τον Κώστα Μπραβάκη.
Το 2005 εκδόθηκε στα πλαίσια του 4ου Φεστιβάλ Κιθάρας Βέροιας το βιβλίο του Δρόμοι της Κιθάρας.
Το 2007 παρουσίασε το cdΜητέρα Φύση που εκδόθηκε από την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ημαθίας και διατίθεται δωρεάν σαν εκπαιδευτικό υλικό για μαθητές και εκπαιδευτικούς.
Η επαγγελματική του ενασχόληση με την κλασική κιθάρα σε Δημοτικά και Ιδιωτικά Ωδεία, εικοσαετία.
Μαθητές του έχουν βραβευθεί σε Πανελλήνιους και Διεθνείς Διαγωνισμούς κιθάρας, και συνεχίζουν την πορεία τους σαν σολίστ κιθάρας στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Ζει και εργάζεται στην Βέροια σαν καθηγητής κιθάρας στο Δημοτικό Ωδείο και στο Μουσικό Σχολείο της Βέροιας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.