Δευτέρα 28 Ιουλίου 2014

Το παραδοσιακό πανηγύρι της Φλώρινας (video)

Με πρωτοβουλία του Πολιτιστικού Συλλόγου Εργαζομένων ΔΕΗ πραγματοποιήθηκε χθες, ανήμερα της εορτής του πολιούχου της Φλώρινας Αγίου Παντελεήμονα, το παραδοσιακό πανηγύρι.
Συμμετείχαν: ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πολυπλατάνου «Μέγας Αλέξανδρος», ο Πολιτιστικός Μορφωτικός Σύλλογος «Ακρίτες» Μεσοχωρίου, ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Αμύντας» Σκοπιάς, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Νεοχωρακίου, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Θρακιωτών Φιλώτα, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αρμενοχωρίου και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Εργαζομένων Δ.Ε.Η. Ν. Φλώρινας «Μέγας Αλέξανδρος».
Παράλληλα, βραβεύτηκε ο λαογράφος – συγγραφέας Λάζαρος Μέλλιος, για τη συνολική προσφορά στην παράδοση και τη λαογραφία.

7 σχόλια:

  1. Επειδή δεν καταλαβαίνω, μήπως μπορεί κάποιος να μου εξηγήσει σε ποιο "παραδοσιακό πανηγύρι" αναφέρονται; Η παράδοση προκύπτει από την επανάληψη ενός γεγονότος για πολλά συνεχόμενα χρόνια. Είμαι γέννημα - θρέμμα Φλωρινιώτης και δε θυμάμαι την ημέρα του Αγίου Παντελεήμωνος να γινόταν κάποιο πανηγύρι στην πόλη μου. Υπήρχε το πανηγύρι στο εκκλησάκι στον ομώνυμο λόφο, αλλά ποτέ μέσα στην πόλη. Αυτά τα "πανηγύρια" που παρακολουθούμε τα τελευταία χρόνια, είναι ξενόφερτα και δεν έχουν καμία σχέση με την πόλη της Φλώρινας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αποτι καταλαβατεη πολη παραδοθηκε στα χωρια. Ουτε ενας απο τους διοργανωτες δεν καταγεται απο την πολη και ειδαμε αυτην την κακη απομιμηση του πανηγυριου της φλωρινας. Αμα την ονομαζαμε δηλαδη αντι το πανηγυρι της φλωρινας φολκλορικη βραδυα ποια η διαφορα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΣΥΜΦΩΝΩ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΠΑΝΩ Η ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΑΝΗΓΥΡΙΟΥ ΣΑΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΥΟΙ ΠΛΗΡΩΣ.ΕΙΜΑΙ ΓΕΝΝΗΜΑ ΘΡΕΜΜΑ ΦΛΩΡΙΝΙΩΤΗΣ ΑΥΤΟ ΤΟ ΡΕΖΙΛΙΚΗ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΞΑΝΑΓΙΝΕΙ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ρε παιδιά γιατί είστε τόσο αντίθετοι; Μετά από τόσα χρόνια διοργανώθηκε ξανά ένα παραδοσιακό γλέντι εσείς το μόνο που κάνετε είναι να κράζετε! Εσείς και καλά"Φλωρινιώτες" γιατί δεν κάνατε κάτι για να αναδείξετε την πόλη μας; Απορία: ποιά ήταν τα πανηγύρια που έκαναν παλιά στην Φλώρινα και δεν έχουν καμία σχέση με το σήμερα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. και εγω το ιδιο πιστευω,,,,,οτι εγεινε καλωΣ εγινε,,,και καλη αρχη εχωμε,,,συνχαρητηρια και παλι για την ιδεα,,,και ευχωμαι του χρονου ακομη πιο καλλα,,,,με γκρινιεΣ τιποτα δεν παει μπροστα,,,παντωΣ ειταν ενα καλο γεγωνοΣ για την φλωρινα μαΣ,,,,,

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Φίλε 12.37 δεν είμαστε αντίθετοι με τη διεξαγωγή κάποιας γιορτής. Είμαστε αντίθετοι με τα κακέκτυπα των πανηγυριών και κυρίως με πανηγύρια που ονομάζονται παραδοσιακά, αλλά δεν είναι γιατί απλά δεν έχουν ξαναγίνει. Παραδοσιακό σημαίνει κάτι που επαναλαμβάνεται για πολλές δεκαετίες. Εμείς είτε καλά είτε λιγότερο καλά είμαστε Φλωρινιώτες και αυτό δεν αλλάζει. Εσύ και οι λοιποί διοργανωτές δεν είστε Φλωρινιώτες. Ούτε αυτό αλλάζει. Στη Φλώρινα δεν γίνονταν πανηγύρια. Μια εκδήλωση θυμάμαι πολύ αμυδρά που ήταν το ζωοπάζαρο στην περιοχή του Ι. Ν. Αγίας Παρασκευής. Μικρά πανηγυράκια γίνονταν στο λόφο του Αγίου Παντελεήμωνος την παραμονή της γιορτής. Μια κακόγουστη και αντιαισθητικά οργανωμένη εκδήλωση που γίνεται γιατί κάποιοι πιστεύουν ότι έτσι θα αναδειχθούν οι ίδιοι, δεν προβάλει τον τόπο αλλά τους κακόγουστους μωροφιλόδοξους από τους οποίους εδω και δεκαετίες υποφέρει η πόλη ΜΑΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.