Τετάρτη 2 Ιουλίου 2014

Αλ. Τσίπρας από το Αμύνταιο: «Εθνικό έγκλημα η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ» (video)

«Εθνικό έγκλημα που πρέπει να αποτραπεί» χαρακτήρισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τη «μικρή ΔΕΗ».
Για να ανατραπεί, όπως είπε, το «ξεπούλημα» κάλεσε τους πολίτες, ανεξαρτήτως πολιτικών πεποιθήσεων, να συγκροτήσουν ένα παλλαϊκό κοινωνικό και πολιτικό μέτωπο.
Ο κ. Τσίπρας επισκέφθηκε τον Ατμοηλεκτρικό Σταθμό (ΑΗΣ) Αμυνταίου-Φιλώτα της ΔΕΗ και κατά την ομιλία του σε συγκέντρωση των εργαζομένων κατήγγειλε την κυβέρνηση ότι «σαν τον κλέφτη» επιδιώκει να περάσει το νομοσχέδιο σε θερινό τμήμα της Βουλής και με επιλεγμένους βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε στα περί «συντεχνίας» που λέει η κυβέρνηση σχετικά με τις κινητοποιήσεις κατά του νομοσχεδίου και τόνισε πως «συντεχνία δεν είναι οι εργαζόμενοι, αλλά εκείνοι που μας κυβερνούν 40 χρόνια και θέλουν να εκποιήσουν τον δημόσιο πλούτο της χώρας σαν να είναι τσιφλίκι τους».
Κατηγόρησε τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά ότι «επιδιώκει να γκρεμίσει τα πάντα πριν αποχωρήσει από το Μέγαρο Μαξίμου» και είπε ότι «τα νομοσχέδια για τους αιγιαλούς και τη 'μικρή ΔΕΗ' είναι το κύκνειο άσμα μιας κυβέρνησης που ψυχορραγεί και σε λίγους μήνες θα ξεψυχήσει».
«Βρισκόμαστε μπροστά στην ολοκλήρωση ενός προμελετημένου εγκλήματος σε βάρος της χώρας» σημείωσε ο κ. Τσίπρας και απευθυνόμενος στην κυβέρνηση επισήμανε: «Ας το βάλουν καλά στο μυαλό τους. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να συμβιβαστεί με την ιδέα ότι η ΔΕΗ θα ξεπουληθεί».
Ταυτόχρονα, δήλωσε κατηγορηματικά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα αναγνωρίσει οποιαδήποτε υπογραφή σε ξεπούλημα δημόσιου πλούτου και στην ερώτηση πώς θα το κάνει αυτό, απάντησε ότι, σύμφωνα με το Σύνταγμα, κυρίαρχος είναι ο λαός και ο λαός αποφάνθηκε στις ευρωεκλογές, λέγοντας ότι η σημερινή κυβέρνηση είναι μια «λαϊκή μειοψηφία».
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε στις μειώσεις μισθών και συντάξεων, που επιβλήθηκαν με εκβιασμούς και απειλές για τον κίνδυνο «αποκλεισμού» της χώρας και σχολίασε: «Μόνο από το Μουντιάλ αποκλειστήκαμε κι εκεί επειδή δεν βάλαμε το πέναλτι».
Παράλληλα, τόνισε πως η εκποίηση του δημόσιου πλούτου είναι χειρότερη από τις περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, διότι οι μισθοί και οι συντάξεις μπορούν να αποκατασταθούν εύκολα, αλλά για την αποκατάσταση του δημόσιου πλούτου θα χρειαστούν δεκαετίες.
Ο κ. Τσίπρας είπε ότι η σημερινή του επίσκεψη στο Αμύνταιο δεν είναι συμβολική. Είναι ουσιαστική και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν επιχειρεί να κερδοσκοπήσει πολιτικά, αλλά θέλει να αποτρέψει το «εθνικό έγκλημα» που πάει να συντελεστεί. Προς την κατεύθυνση αυτή επιθυμεί μια πλατιά συμπαράταξη ακόμα και με ανθρώπους που ψήφισαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ στις εκλογές.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επισκέφθηκε το Ορυχείο Αμυνταίου-Φιλώτα της ΔΕΗ και μίλησε στους εργαζόμενους, ενώ είχε συνάντηση με διευθυντικά στελέχη της ΔΕΗ.
Με αφορμή το γεγονός ότι μονάδες της ΔΕΗ στη Φλώρινα προβλέπεται να ιδιωτικοποιηθούν, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι «όλος ο νομός Φλώρινας είναι προς πώληση».
Ο νεοεκλεγείς περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, Θεόδωρος Καρυπίδης επισήμανε ότι οι κάτοικοι των τεσσάρων νομών της Δυτικής Μακεδονίας ανησυχούν για «ξεπούλημα» της ΔΕΗ και θα δώσουν τη μάχη ενάντια στο νομοσχέδιο στους δρόμους και νομικά.
Παρόντες στη σύσκεψη ήταν ο δήμαρχος Αμυνταίου Ιωακείμ Ιωσηφίδης, βουλευτές κι στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρόεδρος του σωματείου «Σπάρτακος» των εργαζομένων στη ΔΕΗ Γιώργος Αδαμίδης και άλλοι συνδικαλιστές.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Δείτε στο video όλη την ομιλία του κ. Τσίπρα προς τους εργαζόμενους της ΔΕΗ.

14 σχόλια:

  1. ΚΟΙΤΩΝΤΑΣ ΤΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΔΙΑΠΙΣΤΩΝΩ ΠΩΣ Ο ΣΥΡΙΖΑ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΕ ΤΑ ΥΛΙΚΑ ΤΟΥ ΑΠΟΤΥΧΗΜΕΝΟΥ ΔΙΚΟΜΜΑΤΙΣΜΟΥ. Ο ΣΥΡΙΖΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΙΠΟΤΑ ΑΛΛΟ ΑΠΟ ΕΝΑ ΦΤΙΑΣΙΔΩΜΕΝΟ ΜΟΡΦΩΜΑ ΤΗΣ ΠΑΣΟΚΟΝΟΥΔΟΥΛΑΣ. ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΙΔΙΑ.
    Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΟΜΩΣ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΞΕΡΕΙ ΠΩΣ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΚΟΥΒΑ ΔΕΝ ΕΚΑΝΑΝ ΟΙ ΠΡΩΗΝ ΡΟΥΦΙΑΝΟΙ ΤΟΥ ΜΠΑΤΙΣΤΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΑΛΗΘΕΙΑ ΤΟ ΠΟΥΛΑΚΙ ΜΑΣ Ο ΝΑΙ ΣΕ ΟΛΑ ΠΟΥ ΚΡΥΒΕΤΑΙ;;;ΚΑΝΕΙ ΜΠΑΝΑΚΙΑ ΤΗΝ ΩΡΑ ΠΟΥ ΒΑΖΟΥΝ ΤΗΝ ΤΑΦΟΠΛΑΚΑ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΜΑΣ...ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΟΥ...Η ΤΙΜΩΡΙΑ ΤΟΥ ΘΑ ΕΙΝΑ ΠΟΛΥ ΣΚΛΗΡΟΤΕΡΗ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ...ΟΙ ΦΛΩΡΙΝΙΩΤΕΣ ΞΕΡΟΥΝ ΠΙΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ο κ Τσίπρας δεν κατάλαβε, ότι οι μόνοι που διαμαρτύρονται είναι οι ΔΕΗτζίδες! Αυτοί δηλ που χάνουν τα ιερά προνόμια που είχαν! Μισθούς, συντάξεις , τζάμπα ρεύμα, τζάμπα μεταφορά στους χώρους δουλειάς κτλ! Όταν μιλάμε για μισθούς, εννοούμε διπλάσιους και τριπλάσιους από τους απλούς πληβείους - εργαζόμενους στον δημ. και ιδιωτικό τομέα! Αν νομίζετε, ότι είστε πολλοί, τότε τολμήστε να κάνετε δημοψήφισμα και θα δείτε τι θα πάθετε! Σα δεν τρέπεστε που υποτιμάτε την νοημοσύνη του λαού!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Επαναστάτες σαν τον κ Τσίπρα.......! Δε βαριέσαι κι αυτός τη δουλειά του κάνει! Τα βρήκε με τους ΔΕΗ- εργαζόμενους και όλα κατά τη γνώμη του πάνε καλά! Δεν έχει να μας πει κάτι για τους μισθούς τους, για το τζάμπα ρεύμα κτλ. Πως δικαιολογεί τη τόση διαφορά με τους άλλους υπαλλήλους και ειδικά του δημ τομέα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Δεν έχω συναντήσει πιο σάπιες ψυχές από τους Φλωρινιώτες που λυπούνται για την προκοπή του συνανθρώπου τους. Προφανώς και οι idiots θέλουν την idiot-ικοποίηση των δημοσίων αγαθών. Γιατί το πρόβλημα είναι οι μισθοί των εργαζομένων. Κυρίως αυτο! Δηλαδή να ψοφήσει η κατσίκα του γείτονα, να κάνουμε μάγκες τους Μπόμπολες και τα άλλα λαμόγια, να δουλεύουν όλοι στα 2μηνα και στους εργολάβους.
    Αι σιχτίρ καραγκιόζηδες τριτοκοσμικά σιχάματα.

    (Δεν είμαι ΔΕΗτζής, δεν έχω συγγενείς ΔΕΗτζήδες. Αγωνίζομαι να παραμείνει ο πλούτος σε δημόσια χέρια, στα δικά μου χέρια)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Θα συμφωνήσω με τον προλαλήσαντα. (7.31) Όποιος θεωρεί οτι διαμαρτύρονται μόνο οι ΔΕΗτζήδες κάνει μεγάλο λάθος. Κάνενας δεν έχει πειστεί οτι με την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ θα μειωθεί το κοστολόγιο και όταν αύριο- μεθαύριο θα δούμε τους λογαριασμούς να αυξάνονται (και με το παραπάνω) τότε θα μας φταίει πάλι το κράτος. Δεν είμαστε ευχαριστημένοι με τίποτα πλέον. Το μόνο που μας νοιάζει είναι ο μισθός των άλλων (καθώς καλός μισθός σημαίνει καλοπέραση), γνωρίζει όμως κανείς τις συνθήκες εργασίας αυτών των ανθρώπων; Έχω άτομο του κύκλου μου που εργάζεται σε ορυχείο της ΔΕΗ γι' αυτό παρακαλώ επιτρέψτε μου να γνωρίζω τις συνθήκες αυτές. Θα σας πρότεινα να περάσετε έστω και μία μέρα στις εγκαταστάσεις αυτές και έπειτα να κρίνετε το μισθό, την διαβίωση, την καλοπέραση, τις extra παροχές που υποτίθεται οτι απολαμβάνουν οι εργαζόμενοι αυτοί και έπειτα να εκφέρεται άποψη για όλα αυτά και για ότι άλλο θεωρείται κατακριτέο. Είναι ντροπή άτομα του τόπου αυτού να συκοφαντούν έτσι το λαό του. Κανένας πλέον δεν κοιτάει το συμφέρον του τόπου, παρά μόνο του εαυτού του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Δεν έχετε και πολύ άδικο όσοι διαμαρτύρεστε για τα προνόμια των υπαλλήλων της ΔΕΗ. Αλλά όσον αφορά τους μισθούς τους, θα πρέπει να έχετε κατά νου και την επικινδυνότητα της εργασίας τους. Μόνον όσων κινδυνεύουν περισσότερο από εμάς... Ένα αυτό.
    Δεύτερον, δεν είναι μόνον οι ΔΕΗτζήδες που αντιτίθενται στο περαιτέρω ξεπούλημα της ΔΕΗ.
    Τρίτον, επιχειρήματα του είδους "μεταρρυθμίσεις", "διεθνείς τάσεις", "ανταγωνιστικότητα" κλπ. είναι πονηριές – κι εκ του αποτελέσματος ατυχή.
    Τέταρτον, επειδή ειπώθηκε πολλάκις: Γιατί να μην είναι το κράτος επιχειρηματίας; Λεφτά δεν ψάχνουν όλοι; Ας γίνει, λοιπόν, το κράτος ένας απρόσωπος, στυγνός, αλλά και δίκαιος επιχειρηματίας. Και από ‘κεί και πέρα, ας προσλάβει κι ας συνεργαστεί με όποιον το συμφέρει, πολίτες ή ιδιωτικές εταιρείες. Όλα αυτά, ασφαλώς, με διαφανείς και αξιοκρατικές διαδικασίες. Πολλά ζητάς, θα πει κανείς. Εννοείται ότι θα ζητάω πολλά!...
    Διογένης

    Υ.Γ.
    Οι Τσίπρες και όσοι άλλοι θέλουν να λένε ότι κάτι κάνουν, αντί να χαϊδεύουν τ’ αυτιά των ΔΕΗτζήδων, καλά θα ήταν να ενημέρωναν κανέναν άλλον για το τι διακυβεύεται. Οι ΔΕΗτζήδες ξέρουν τα συμφέροντά τους, τα οποία εμάς δεν μας αφορούν και τόσο. Άλλοι είναι που δεν αντιλαμβάνονται τα συμφέροντά τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Εγω δεν συμφωνώ με τίποτα να ιδιοτικοποιηθουν κρατικές επιχειρήσεις, πόσο μάλλον ΔΕΗ και ΝΕΡΟ. Στην Γερμανία, την Γαλλία και την Αγγλια που ιδιοτικοποιηθηκαν, δεν πετυχε το μοντελο και τώρα θέλουν να τα ξανακρατικοποιησουν. Διαφωνώ με τους μισθούς των υπαλλήλων εκεί θα πρεπει να κάνουν κάτι όχι όμως να ξεπουλησουν την ΔΕΗ. Ελλαδα ειναι απο τις λιγοστες χωρες στον κοσμο που ΔΕΝ ΕΞΑΡΤΑΤΑΙ απο εισαγωγμενες πηγες ενεργειας (πχ πετρελαιο) για να κινησει τις μοναδες παραγωγης Ηλεκτρικης ενεργειας λογω του αφθονου λιγνιτη...που εχει στο υπεδαφος της...Αυτο συνιστα ενα ΤΕΡΑΣΤΙΩΝ διαστασεων ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ πλεονεκτημα για την χωρα μας. Ακομα και να κατεβασει ρολα η χωρα (πχ κηρυσσει πτωχευση και δεν μας δινει κανενας ουτε πετρελαιο ουτε Φυσικο Αεριο κλπ. )Η Ελλαδα μπορει να τροφοδοτει με Ηλεκτρικη ενερεγεια τους πολιτες της χωρις προβλημα...!και κυριως τις ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΕΣ ΤΗΣ. . Η χωρα μας Γεωγραφικα και με βαση το αναγλυφο της , δηλδ με τα νησια της ως εκταση κλπ αν κοιταξετε εναν Ευρωπαικο χαρτη θα διαπιστωσετε οτι καταλαμβανει εκταση πολυ μεγαλυτερη απο την Γεμανια η την Γαλλια.
    Η ΔΕΗ εχει ΔΙΚΤΥΑ ( εναερια, Υπογεια , Υποβρυχια ) πολυ μεγαλυτερης εκτασης απο χωρες που νομιζουμε οτι ειναι πολυ μεγαλυτερες.Η επιχειρηση αυτή , τα δικτυα , οι μοναδες, η τεχνογνωσια που εχει σημερα η ΔΕΗ κλπ κλπ ΠΛΗΡΩΘΗΚΑΝ τοσα χρονια από τον ιδρωτα του Ελληνικου λαου για να μπορει να εχει στην κυριοτητα του αυτή την επιχειρηση που του παρεχει το κοινωνικο αγαθο της Ηλεκτρικης ενεργειας σε κάθε γνωνια της χωρας.
    Ποιος είναι αυτος που θα τολμησει να ΞΕΠΟΥΛΗΣΕΙ αυτή την περιουσια σε ΙΔΙΩΤΕΣ χωρις να εισπραξει ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ αυτό το τιμημα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Και για τον ΟΤΕ τα ιδια λεγατε αλλα πλεον ολα τα νοικοκυρια εχουν τηλεφωνο και με χρεωσεις μεχρι και 50% κατω..και ποιος δημοσιος πλουτος ρε παιδια..θα τρελαθουμε εδω περα...το πρωτο αγαθο μετα το νερο και το πληρωνεις χρυσαφι...πατε καλα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Άλλο τι πληρώνεις και άλλο αν όντως αποτελεί δημόσιο πλούτο το να έχεις τέτοιες ποσότητες λιγνίτη. Νερό θα βρεις παντού (επαναλαμβάνω ανεξάρτητα από το πόσο το πληρώνεις), λιγνίτη δεν έχει όλη η Ελλάδα όμως και σίγουρα όχι όλη η Ευρώπη.

      Διαγραφή
  10. ξυπνηστε και νιωστε η ΔΕΗ απο μονη της ειναι κρατος,οπως και οι Μπομπολες αυτης της χωρα κρατος ειναι...ο λαουτζικος ειναι απλα σκονη στα παπουτσια τους!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. ανωνυμε (9:29)
    και εγω εχω ατομο που δουλευει στα ορυχεια..χωρις να ειναι δεητζης και χωρις να περνει το παχουλο μισθο που περνουν αυτοι..και τρωει καιολη την μαυριλα στην μαπα...και σου λεει ο "αφεντης" γουσταρω να κλεισω το ορυχειο για 10 μερες φαε σκατα εσυ και αμα σου αρεσει...οποτε ασε και δεν μας επισες καθολου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν έχω σκοπό να πείσω κανέναν. Δείχνω απλώς και μια άλλη πλευρά που ο κόσμος δεν γνωρίζει. Και σε τι ορυχείο δουλεύει αν επιτρέπεται; γιατί άλλο να τρως σκόνη και άλλο να τρως τέφρα. Πόσα χρόνια προϋπηρεσίας έχει στο επάγγελμα αυτό, γιατί και όσοι μπαίνουν με τα 5μηνα, δεν παίρνουν "παχουλούς" μισθούς. Τέλος, οι άνθρωποι αυτοί κινδυνεύουν κάθε μέρα. Γιατί; Γιατί ποτέ δεν ξέρεις πότε ένα βουνό μπορεί να σε πλακώσει μια και καλή (κάτι το οποίο πιστεύω ήδη γνωρίζεις μιας και έχεις αντίστοιχη περίπτωση). Και ειδικά το γεγονός με τους "αφέντες" που κλείνουν την επιχειρήση τους όποτε θέλουν και πετάνε κόσμο στο δρόμο, το συμμερίζομαι. Παντού υπάρχουν αδικίες καλό θα είναι, όμως, να ζυγίζουμε τα πράγματα.

      Διαγραφή
  12. Μαλιστα να μας πεις τοτε εσυ που λες οτι τα γνωριζεις καλα τα πραγματα..για την τεφρα που εισπνεω εγω και τα παιδια μου..δεν ειδα να νοιαζεται κανεις για αυτο..το σπιτι μου ειναι μολις λιγα χιλιομετρα απο το εργοστασιο δεν ειδα ομως να εχω εκπτωση στην ΔΕΗ και κανενα παχουλο μισθο δεν μου δινουν..οσο για το βουνο που θα πεσει στον δεητζη φιλε μου παλι τα ιδια να μην λεμε...δεν εχει τα προνομοια που εχει ενας δεητζης ενας απλος εργατης η οδηγος στο ορυχειο της αχλαδας,η σε οποιοδηποτε ορυχειο της Ελλαδας....μην τα ισοπεδωνουμε ολα...οποιος δεν ειναι ευχαριστημενος απο απο την ιδιωτικοποιηση της ΧΡΕΩΜΕΝΗΣ ΔΕΗ να δηλωσει παραιτηση φιλε μου..αμα δεν σου κανει η ΔΕΗ ιδιωτικη να παραιτηθεις θα παω εγω..γτ την βρωμα ουτως η αλλως την εισπνεω καθημερινα...αυτα..καλη συνεχεια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.