Τρίτη 15 Ιουλίου 2014

Μονάδα τυριών χτίζει στη Φλώρινα η Guilloteau

Ήρθαν για να µείνουν στην ελληνική αγορά οι Γάλλοι της «Fromagerie Guilloteau» αφού όχι µόνο κατόρθωσαν να εξασφαλίσουν σηµαντικές ποσότητες κατσικίσιου γάλακτος, από την πρώτη κιόλας σεζόν τους στη χώρα µας, αλλά φαίνεται ότι θα αποκτήσουν και παραγωγική παρουσία, για την παρασκευή διαφόρων ποικιλιών του φηµισµένου fromager d’ affinois.
Το πλάνο, όπως πληροφορείται η Agrenda, προβλέπει τη δηµιουργία µας νέας επένδυσης συνολικού ύψους 10 εκατ. ευρώ, για την ανέγερση της κτηριακής υποδοµής και την αγορά υπερσύγχρονου εξοπλισµού τυροκόµισης του κατσικίσιου γάλακτος, που θα εισκοµίζει από τη Βόρεια Ελλάδα η γαλλική εταιρεία, σε ακίνητο, πιθανότατα, στην περιοχή της Φλώρινας, όπου ήδη εξετάζονται δύο εναλλακτικοί χώροι.
Η σχετική µελέτη και το επιχειρησιακό σχέδιο ανάπτυξης της επένδυσης, σύµφωνα µε τις ίδιες πληροφορίες, αυτή τη χρονική περίοδο βρίσκεται σε εξέλιξη κι ενδέχεται έως το τέλος Ιουλίου να υποβληθεί στις αρµόδιες αρχές, προκειµένου να τύχει οικονοµικής ενίσχυσης.
Οι οριστικές αποφάσεις ωστόσο, θα ληφθούν κατά την επικείµενη επίσκεψη του προέδρου της γαλλικής τυροκοµικής επιχείρησης στη ∆υτική Μακεδονία, το τριήµερο 15 – 17 Ιουλίου, οπότε και θα έχει επαφές µε τον Έλληνα συνεταίρο της, την τυροκοµική «Πατσίκας & Σια ΟΒΕ», για να καταστρώσουν το πλάνο ανάπτυξης για τη δεύτερης σεζόν συνεργασίας τους.

Θετικό το πρώτο crash test των Γάλλων
Το πρώτο crash test της «Fromagerie Guilloteau» στην ελληνική αγορά, πάντως, θα πρέπει να χαρακτηριστεί ιδιαίτερα θετικό, καθώς ενώ οι αρχικές προσδοκίες των Γάλλων µιλούσαν για έναν συνολικό όγκο κατσικίσιου γάλακτος της τάξης των περίπου 3.500 τόνων, για την πρώτη σεζόν, ήδη µέχρι τις αρχές Ιουλίου είχαν συµπυκνωθεί, παστεριωθεί και εξαχθεί στη Γαλλία πάνω από 4.000 τόνοι. Μάλιστα, για τον Ιούλιο και τον Αύγουστο προγραµµατίζεται η εξαγωγή άλλων 3.000 τόνων, κάτι που θα σηµάνει πως ο συνολικός όγκος του γάλακτος που θα αγοράσουν οι Γάλλοι φέτος θα φτάσει στους 7.000 τόνους.
Οι τιµές για τον παραγωγό κυµαίνονται από 0,55 ευρώ το κιλό έως και 0,65 ευρώ το κιλό, ανάλογα µε το λίπος και τις πρωτεΐνες που έχει η κάθε παρτίδα και καθώς τα χρήµατα πιστώνονται γρήγορα στους λογαριασµούς των περίπου 270 συνεργαζόµενων παραγωγών από τα Γρεβενά, τη Φλώρινα, την Καστοριά, τις Σέρρες, το Λαγκαδά Θεσσαλονίκης και την Χαλκιδική, το ενδιαφέρον για συνεργασία µε την Πατσίκας & Σια ΟΒΕ, για λογαριασµό της «Fromagerie Guilloteau», µεγαλώνει.
Θυµίζουµε ότι η εταιρεία έχει έδρα στο Πελουσέν, στη περιοχή Λουάρ και παράγει ορισµένα από τα πλέον γνωστά διεθνώς γαλλικά τυριά, όπως το pave d’ affinois, το le brin και διάφορες ποικιλίες του fromager d’ affinois.

Μεγάλο το ενδιαφέρον για συνεργασία
Για την επόµενη σεζόν υπολογίζεται πως ο αριθµός των συνεργαζόµενων παραγωγών θα ξεπεράσει τους 600 και ο εισκοµιζόµενος όγκος κατσικίσιου γάλακτος θα υπερβεί τους 10.000 τόνους. Τα συµβόλαια θα υπογραφούν µεταξύ 15 Σεπτεµβρίου και τέλος Οκτωβρίου του 2014, αλλά, ήδη, υπάρχει σχετική προεργασία από τον Έλληνα συνεταίρο των Γάλλων, ο οποίος έχοντας συµβόλαιο µακροχρόνιας συνεργασίας, βάσει του οποίου θα κάνει την εισκόµιση και µεταφορά του γάλακτος, «τρέχει» σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα για να προλειάνει το έδαφος.
Η κίνηση της «Fromagerie Guilloteau» να µπουν δυναµικά στην ελληνική αγορά, πάντως, δείχνει και τις προοπτικές που δηµιουργεί για τους Έλληνες κτηνοτρόφους, η αύξηση της παραγωγής κατσικίσιου γάλακτος, στην παραγωγή παραδοσιακών ελληνικών τυριών, αλλά και ξένων τύπων.

Πηγή: agronews.gr

4 σχόλια:

  1. Αφού τόσα χρόνια δεν αξιωθήκαμε να κάνουμε μια μονάδα παραγωγής τυριού ή γάλακτος στην περιοχή μας από ιδιώτες ή το δημόσιο (βλέπε Ένωση), μας πρόλαβαν οι ξένοι. Πάντως κι αυτό είναι κάτι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο τίτλος είναι λάθος.Από το θα χτίσει(εάν ποτέ /ποτέ όμως/ χτίσει μέχρι το χτίζει είναι μεγάλη η διαφορά.
    Απο το καζίνο και τα τελεφερίκ μέχρι το χιονοδρομικό και την εγνατία.

    Τώρα όμως συνεχίστε τα πανυγήρια γιατί αυτά μας αξίζουν έτσι που έχουμε σκατά γίνει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΑΝΤΕ ΝΑ ΡΘΕΙ ΜΙΑ ΣΟΒΑΡΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΕΞΑΦΑΝΙΣΤΟΥΝ ΚΑΤΙ ΝΤΟΠΙΑ Λ@@@ , ΜΕΣΑΖΟΝΤΕΣ, ΑΠΑΤΕΩΝΕΣ, ΠΟΥ ΕΚΛΕΒΑΝ ΚΑΙ ΚΛΕΒΟΥΝ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΑΚΟΜΑ ΕΠΙ ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΥΣ ΦΛΩΡΙΝΙΩΤΕΣ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΥΣ !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. deite tis posothtes tou gidinou gala tou nomou mas kai krinete an mporei na ginei ena tetio egxeirhma....entypwseis myrizei omws kai tipote allo

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.