Τρίτη 8 Ιουλίου 2014

Συνάντηση με αρκούδα

Με αφορμή αναφορές για παρουσία αρκούδας στην περιαστική περιοχή της Φλώρινας στο λόφο του 1033 ή και ακόμα και στο φραγμένο άλσος του Αγίου Παντελεήμονα θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε στα μέλη μας και στους επισκέπτες της περιοχής τις βασικές αρχές που ισχύουν σχετικά:
Η αρκούδα ζει περίπου 20 με 25 χρόνια και δεν είναι εκ φύσεως επιθετικό ζώο. Μπορεί βέβαια όπως κάθε αμυνόμενο ζώο να εκδηλώσει επιθετική συμπεριφορά για εκφοβισμό. Όταν σηκώνεται στα πισινά της πόδια δεν εκδηλώνει επιθετική διάθεση, η κίνηση αυτή είναι ανιχνευτική και έχει απλά σκοπό να αυξήσει το οπτικό της πεδίο. Αμυντικό ρόλο έχει και το δυνατό της μούγκρισμα. Χαρακτηριστικά της στοιχεία είναι η μεγάλη ταχύτητα της (40-50 χλμ την ώρα), η ευκινησία της, η ικανότητα της να ψαρεύει, η ικανότητα της στην αναρρίχηση, η χρήση του μπροστινού ποδιού ως "χέρι" κ.α.
Η συνάντηση με αρκούδα είναι ένα σπάνιο περιστατικό καθώς το συμπαθές θηλαστικό που ζει στην περιοχή μας (καφέ αρκούδα, ursus arctous) αποφεύγει την επαφή με τον άνθρωπο. Λόγω δε της πολύ καλής όσφρησης της η αρκούδα μας αντιλαμβάνεται πολύ πριν την αντιληφθούμε εμείς και συνήθως απομακρύνεται.
Κατά την διαδρομή μας στο δάσος θα πρέπει να είμαστε θορυβώδεις (σφυρίχτρα, κραυγές) για να κάνουμε αντιληπτή την παρουσία μας και σε καμιά περίπτωση να μην επιδιώκουμε εσκεμμένα συνάντηση με την αρκούδα και κυρίως με τα μικρά της. Σε περίπτωση δε τυχαίας συνάντησης με αυτήν να διατηρήσουμε τη ψυχραιμία μας και να μείνουμε ακίνητοι ή να οπισθοχωρήσουμε αργά φροντίζοντας να δίνουμε διέξοδο στο ζώο για να φύγει και να μην νοιώσει απειλή για αυτό ή, πολύ βασικό, για τα μικρά του.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά το τηλέφωνο του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ είναι 23860-41500.

(πηγές: http://el.wikipedia.org και ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ).

http://www.seof.gr

3 σχόλια:

  1. Στο 8ο χλμ Φλώρινας-Βίγλας υπάρχει πέρασμα όπου εμφανίζεται αρκούδα. Προσοχή στους οδηγούς και στους ποδηλάτες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι και στο περιφραγμένο τμήμα του άλσους του Αγίου Παντελεήμονα υπάρχει εδώ και δύο χρόνια αρκούδα μεγάλη. Είναι επιβεβαιωμένο. Υπάρχουν ενδείξεις και μόνο ότι κινείται μαζί με δεύτερη μικρότερη αρκούδα. Μπήκαν βέβαια από τις τρύπες των (λαθρο)κυνηγών που υπάρχουν σαφώς στο δυτικό τμήμα της περίφραξης. Ίσως και αλλού αλλά στο ανατολικό και νότιο τμήμα δεν περπάτησα κατά μήκος της περίφραξης και δεν ξέρω. Ναι στο κρύο, ναι σε όλα, ναι και στις συμπαθέστατες
    αρκουδίτσες μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Απλά είναι τα πράματα και δοκιμασμένα. Αν είστε μόνος σας στο βουνό για οποιαδήποτε λόγο πρέπει να κουβαλάτε μαζί σας πάντα ενα βαζάκι με μέλι. Στην περίπτωση που δείτε αρκούδα ή αυτή σας επιτεθεί, διατηρήστε την ψυχραιμία σας , ανοίξτε το βαζάκι και πετάξτε το προς την αρκούδα και όλα θα πάνε καλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.