Τρίτη 29 Ιουλίου 2014

Στοχευμένες έρευνες της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για την καταπολέμηση της παιδικής πορνογραφίας

Από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας, στο πλαίσιο των δράσεων για την αντιμετώπιση του φαινομένου της παιδικής πορνογραφίας μέσω του διαδικτύου, διενεργήθηκαν το τελευταίο χρονικό διάστημα στοχευμένες έρευνες πανελλαδικά, στο πλαίσιο επιχείρησης με την κωδική ονομασία «Zeppelin».
Ειδικότερα, στελέχη της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, διεξήγαγαν διαδικτυακές αστυνομικές έρευνες, μέσω του ειδικού λογισμικού προγράμματος CPS (Child Protection System), οι οποίες στόχευαν στον εντοπισμό περιπτώσεων ανταλλαγής σεσημασμένων αρχείων πορνογραφίας ανηλίκων.
Αποτέλεσμα των στοχευμένων διαδικτυακών ερευνών ήταν να εντοπιστούν ιδιαίτερα σημαντικές περιπτώσεις παραβατικών συμπεριφορών, από χρήστες του διαδικτύου, με βασικό κριτήριο τον αριθμό και το είδος των αρχείων που παρατηρήθηκε ότι διακινούνταν στα διάφορα δίκτυα ανταλλαγής αρχείων.
Συγκεκριμένα, εξακριβώθηκε ότι χρήστες του διαδικτύου, εντός της Ελληνικής επικράτειας, χρησιμοποιώντας εκατόν ενενήντα εννέα (199) διαφορετικές IP διευθύνσεις, που ανήκουν σε διάφορες εταιρίες παροχής υπηρεσιών, κατείχαν και ήταν πρόσφορα για διαμοιρασμό αρχεία (εικόνες και βίντεο) που περιείχαν σκληρότατο υλικό πορνογραφίας ανηλίκων.
Τα στοιχεία και τα αποτελέσματα των ερευνών τέθηκαν υπ’ όψιν της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών και εκδόθηκε Βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθηνών, σύμφωνα με το οποίο διατάχθηκε άρση του απορρήτου των επικοινωνιών.
Στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης διαδικτυακής αστυνομικής έρευνας, ταυτοποιήθηκε ψηφιακά η εμπλοκή πέντε (5) χρηστών - ιδιοκτητών συνδέσεων διαδικτύου και κατοίκων σε διάφορες περιοχές της Αττικής και στη Θεσσαλονίκη.
Αναλυτικότερα, για τις περιπτώσεις αυτές:
Σε συνεργασία και με τη συνδρομή αστυνομικών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, πραγματοποιήθηκε έρευνα σε οικία Κύπριου υπηκόου στη Θεσσαλονίκη, όπου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν πέντε (5) σκληροί δίσκοι.
Επίσης, κατ’ οίκον έρευνες διεξήχθησαν σε περιοχές της Αττικής και συγκεκριμένα:
• σε οικία 48χρονου ημεδαπού στους Αγίους Αναργύρους, όπου βρέθηκε και κατασχέθηκε ένας φορητός υπολογιστής,
• σε οικία 37χρονου ημεδαπού στον Κορυδαλλό, δεν βρέθηκε τίποτα σχετικό με την υπόθεση, ενώ για την περίπτωση αυτή διερευνάται η τυχόν εμπλοκή τρίτων προσώπων,
• σε οικία 39χρονου ημεδαπού στο Χολαργό, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν έντεκα (11) σκληροί δίσκοι και μία (1) φορητή συσκευή αποθήκευσης (usb stick) και
• σε οικία 43χρονου ημεδαπού στην Αθήνα, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν τρεις (3) σκληροί δίσκοι.
Στην τελευταία περίπτωση, ο 43χρονος συνελήφθη στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας και οδηγήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών, ενώ για τους υπόλοιπους εμπλεκόμενους, οι δικογραφίες που σχηματίσθηκαν υποβλήθηκαν στις αρμόδιες Εισαγγελικές Αρχές.
Τα κατασχεθέντα πειστήρια θα αποσταλούν στα εγκληματολογικά εργαστήρια για τις απαραίτητες εργαστηριακές αναλύσεις.

Υπενθυμίζεται ότι οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, στα ακόλουθα στοιχεία επικοινωνίας:
• Τηλεφωνικά στους αριθμούς 210-6476464 και 210-6476461
Στέλνοντας e-mail στο 11012@hellenicpolice.gr, ccu@cybercrimeunit.gov.gr.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.