Πέμπτη 26 Ιουνίου 2014

Διημερίδα στο Αργυρόκαστρο για τις προοπτικές ανάπτυξης της αμπελοκαλλιέργειας

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η διημερίδα που διοργάνωσε το Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας στις 23-24 Ιουνίου στο Αργυρόκαστρο της Αλβανίας στο πλαίσιο του έργου «AGROMETEOROLOGY» με θέμα:
ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΑΜΠΕΛΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ
ΑΓΡΟΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΟΙ ΧΡΗΣΕΙΣ ΤΟΥΣ ΣΤΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΓΕΩΡΓΙΑ

Η πρώτη μέρα των εργασιών απευθυνόταν πρωτίστως σε γεωπόνους και η δεύτερη σε παραγωγούς. Στη διημερίδα αναπτύχθηκαν θέματα αμπελοκαλλιέργειας και οινοποίησης, οι προοπτικές ανάπτυξής του κλάδου στη διασυνοριακή περιοχή καθώς και ο ρόλος των αγρομετεωρολογικών συστημάτων στη σύγχρονη γεωργία. Παρουσιάστηκε επίσης το έργο «AGROMETEOROLOGY» και τα αποτελέσματα του όπου και έγινε επίδειξη της λειτουργίας και των μετρήσεων του αγρομετεωρολογικού δικτύου που εγκαταστάθηκε στην περιοχή των Πρεσπών σε πραγματικό χρόνο (διαθέσιμα μέσω του κόμβου: http://195.130.86.119:8080/livedata). Η διοργάνωση της διημερίδας έγινε σε συνεργασία με τον εταίρο του έργου, τη Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης της Περιφέρειας Αργυροκάστρου.
Εισηγητές στη διημερίδα ήταν οι Αν. Καθηγητές κ.κ. Ιωάννης Παπαδόπουλος (συντονιστής του έργου) και Φωκίων Παπαθανασίου από το ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας, ο κ. Κοσμάς Ρούφας από τη Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της ΠΕ Φλώρινας, ο κ. Δημήτρης Κουβάς από την εταιρία Scientact, ο κ. Balil Bineri από τη Δ/νση Αγροτικής Ανάπτυξης της Περιφέρειας Αργυροκάστρου, και ο κ. Llukan Koto - οινοποιός. Χαιρετισμούς απεύθυναν ο Καθηγητής κ. Ευστάθιος Ταμουτσίδης εκ μέρους του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας και ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης της Περιφέρειας Αργυροκάστρου κ. Arben Ruci.
Η οργάνωση της διημερίδας ολοκληρώνει τις δραστηριότητες του έργου: «AGROMETEOROLOGY – Εγκατάσταση Αγρομετεωρολογικού συστήματος για ορθολογικότερη αξιοποίηση φυσικών πόρων και βελτιστοποίηση καλλιεργειών» που υλοποιήθηκε στα πλαίσια του προγράμματος Διασυνοριακής Συνεργασίας Ελλάδας-Αλβανίας 2007-2013 και συγχρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση και από εθνικούς πόρους της Ελλάδας και της Αλβανίας.
Περισσότερες πληροφορίες για το έργο και τις δράσεις του είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα του έργου www.agrometeorology.eu και στο Facebook: Agrometeorology.



1 σχόλιο:

  1. Σιγά μην ασχοληθουν οι γείτονες με τέτοιες καλλιέργιες ,εχουν αποχτήσει εμπειρία στα αρωματικα φυτα λαζαρατιου

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.