Τρίτη 29 Απριλίου 2014

Οι προτάσεις της «Ελληνικής Αυγής» για τη λειτουργία των λαϊκών αγορών στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας

Χθες 28.04.2014 πραγματοποιήθηκε Πανελλήνια απεργία των παραγωγών και των πωλητών λαϊκών αγορών, οι οποίοι διαδηλώνουν εναντίον του απαράδεκτου νομοσχεδίου του Υπουργείου Ανάπτυξης, το οποίο διαστρεβλώνει την λειτουργία της αγοράς και αδικεί τους επαγγελματίες.
Συγκεκριμένα το Υπουργείο Ανάπτυξης (;) αλλάζει και πάλι την σύνθεση των επιτροπών που εκδίδουν τις άδειες, αυξάνει και πάλι τα πρόστιμα (ξεκάθαρο εισπρακτικό μέτρο), απειλεί τους παραγωγούς με φυλακίσεις, διαστρεβλώνει την χωροταξική δομή της λαϊκής αγοράς με κληρώσεις για το που θα τοποθετούνται οι παραγωγοί και ενισχύει την γραφειοκρατία αναγκάζοντας του παραγωγούς κάθε νομού να απευθύνονται στις κατά τόπους Περιφέρειες και όχι στους Δήμους.
Η Ελληνική Αυγή για τη Δυτική Μακεδονία στις 9 Απριλίου επισκέφθηκε τη λαϊκή αγορά της Πτολεμαΐδας (θα ακολουθήσουν επισκέψεις σε όλους τους νομούς) όπου συνομιλήσαμε με παραγωγούς, επαγγελματίες και καταναλωτές και καταγράψαμε πολλά από τα προβλήματα του κλάδου. Παρακάτω μπορείτε να βρείτε τις προτάσεις της Ελληνικής Αυγής για την λειτουργία των λαϊκών αγορών στη Δυτική Μακεδονία.
Σήμερα παρατηρούμε το δυσάρεστο φαινόμενο της τριχοτόμησης των αρμοδιοτήτων – όσον αφορά τη λειτουργία των λαϊκών αγορών – μεταξύ Αποκεντρωμένης Διοίκησης, Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και των κατά τόπων Δήμων. Αποτέλεσμα αυτού του γραφειοκρατικού αλαλούμ είναι να δημιουργούνται πολλά προβλήματα στην καθημερινότητα των παραγωγών, των βιοτεχνών, των εμπόρων και των υπηρεσιών.
Οι Δήμοι αδυνατούν να αντλήσουν πόρους από τις λαϊκές αγορές με αποτέλεσμα να δυσκολεύονται να χρηματοδοτήσουν τις ενέργειες που απαιτούνται για την ομαλή λειτουργία της λαϊκής αγοράς (φύλαξη, έλεγχος, καθαρισμός, υποδομές κλπ.).
Η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας είτε αδιαφορεί, είτε δεν έχει στήσει τους κατάλληλους μηχανισμούς έτσι ώστε να υπάρχει σωστή εποπτεία και έλεγχος των λαϊκών αγορών από τις υπηρεσίες της. Καμία μέριμνα για είσπραξη εσόδων από τη λειτουργία της λαϊκής αγοράς και απόδοσης στους Δήμους προκειμένου να μπορούν να ανταπεξέλθουν στα έξοδα.
Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου-Δυτ. Μακεδονίας ως άλλος Πόντιος Πιλάτος «νίπτει τα χείρας της» ανήμπορη και ανίκανη να αντιδράσει στο τσουνάμι γραφειοκρατίας που ορίζει ο «Καλλικράτης», ουσιαστικά πνίγεται σε μια κουταλιά νερό που η ίδια δημιούργησε και συντήρησε.
Στη χειρότερη θέση όλων είναι οι Έλληνες παραγωγοί, αγρότες, βιοτέχνες, έμποροι και μικροπωλητές, οι οποίοι βιώνουν καθημερινά τα προβλήματα στην πρώτη γραμμή της λειτουργίας των λαϊκών αγορών και παράλληλα προσπαθούν απεγνωσμένα να υπερπηδήσουν τα γραφειοκρατικά εμπόδια που τους βάζει το κράτος.
Ο Έλληνας παραγωγός που δραστηριοποιείται στην λαϊκή αγορά αντιμετωπίζει σήμερα την παρατεταμένη κρίση της αγοράς, το παράλογο φορολογικό κυνήγι, τον επιλεκτικό έλεγχο από τις υπηρεσίες του κράτους, την ακρίβεια, τα χτυπήματα που δέχεται στο πορτοφόλι του ο Έλληνας πολίτης-καταναλωτής, το παραεμπόριο και τους παράνομους μικροπωλητές. Οι λαϊκές αγορές στη Δυτική Μακεδονία παρουσιάζουν μια εικόνα υπαίθριας αγοράς τριτοκοσμικής χώρας, χωρίς μέριμνα για την ασφάλεια των τροφίμων, χωρίς βασικές υποδομές (χωροθέτηση, στέγαση, θέρμανση, WC, υπηρεσίες καθαριότητας κλπ.), χωρίς ασφάλεια για τους πωλητές και τους καταναλωτές, με πλήρη ασυδοσία και παρανομία κάθε είδους. Ένα άναρχο «γιουσουρούμ» όπου ο καθένας κάνει ότι θέλει και δεν δίνει λογαριασμό σε κανένα.

ΠΕΡΙΛΗΠΤΙΚΑ ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΥΓΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΩΝ ΛΑΪΚΩΝ ΑΓΟΡΩΝ:
- Η Περιφέρεια Δυτ. Μακεδονίας οφείλει να ξεκαθαρίσει άμεσα τις αρμοδιότητες κάθε Υπηρεσίας προκειμένου να μπει μια τάξη στη λειτουργία της Λαϊκής Αγοράς. Βούληση χρειάζεται, και συγχρονισμός των Υπηρεσιών με τους φορείς των παραγωγών.
- Οι κατά τόπους Δήμοι να είναι υπεύθυνοι για την είσπραξη του Ημερήσιου Δικαιώματος που οφείλουν να πληρώσουν οι επαγγελματίες και παραγωγοί, αρκεί τα χρήματα τους να πιάνουν τόπο (καθαριότητα, υποδομές, φύλαξη, εξυπηρέτηση κλπ.) Πρέπει να υπάρχει διαβάθμιση του Δικαιώματος, είναι παράλογο να πληρώνει ο παραγωγός τα ίδια χρήματα π.χ. για την Κοζάνη με τη λαϊκή αγορά σε μια μικρή κοινότητα. Νόμιμη καταβολή του Δικαιώματος σε συνδυασμό με ανταποδοτικότητα.
- Οι περισσότεροι χώροι της λειτουργίας των λαϊκών αγορών είναι πλέον ακατάλληλοι και ξεπερασμένοι. Οι παραγωγοί και οι επαγγελματίες χρησιμοποιούν μεγάλα οχήματα για μεταφορές, η προσέγγιση τους στο χώρο είναι δύσκολη έως αδύνατη και σε συνδυασμό με το περιορισμένο ωράριο, το αποτέλεσμα είναι να δημιουργούνται προστριβές και διαπληκτισμοί. Άμεση προτεραιότητα της Ελληνικής Αυγής είναι η μεταφορά των λαϊκών αγορών σε χώρους κατάλληλα οριοθετημένους, με ευκολία πρόσβασης για επαγγελματίες και καταναλωτές, με στεγασμένους χώρους πώλησης, με κατάλληλες εγκαταστάσεις (ηλεκτρισμός, ψύξη) για αλλοιώσιμα τρόφιμα και φιλικές υπηρεσίες προς όλους (WC, χώροι Α’ βοηθειών, χώροι ανάπαυσης κλπ.) Επιτέλους οι λαϊκές αγορές του τόπου μας να εκσυγχρονιστούν και να σταματήσουν να θυμίζουν ανθυγιεινό παζάρι τριτοκοσμικής χώρας.
- Ευέλικτο ωράριο λειτουργίας των λαϊκών αγορών προς εξυπηρέτηση των καταναλωτών και των επαγγελματιών.
- Άμεση προτεραιότητα στον παραγωγό και τον επαγγελματία της Δυτικής Μακεδονίας, ποσόστωση και κριτήρια αμοιβαιότητας για την παρουσία επαγγελματιών από όμορους Νομούς.
- Η Ελληνική Αυγή δηλώνει ξεκάθαρα ότι θα πατάξει με κάθε τρόπο το παραεμπόριο και το θλιβερό φαινόμενο της πώλησης προϊόντων στις λαϊκές αγορές από τον κάθε τυχάρπαστο που εκμεταλλεύεται την απουσία ελεγκτικών μηχανισμών. Δεν πρόκειται να ανεχτούμε το φαινόμενο των επιλεκτικών ελέγχων σε νόμιμους επαγγελματίες & παραγωγούς και την ανυπαρξία ελέγχων στους αλλοδαπούς με το σεντόνι, στους παράνομους ή στους «ευπαθείς» Ρομά. Κάθε κατεργάρης στον πάγκο του, οι νόμιμοι να δουλέψουν και οι παράνομοι να εκδιωχθούν και να μη ζουν άλλο εις βάρος των άλλων.
- Στελέχωση των Επιτροπών Λαϊκών Αγορών με καταρτισμένο προσωπικό, με συνοδεία φορέων των επαγγελματιών (με συμβουλευτικό ρόλο) και της ΕΛ.ΑΣ όποτε κρίνεται απαραίτητο. Οι έλεγχοι να είναι ουσιαστικοί και όχι για τα μάτια του κόσμου. Δρακόντεια μέτρα για την πάταξη του λαθρεμπορίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.