Κυριακή 9 Μαρτίου 2014

Η διαχείριση της Μικρής Πρέσπας είναι συλλογική υπόθεση

Για άλλη μια χρονιά πραγματοποιήθηκε και φέτος η ετήσια συνεδρίαση της Επιτροπής Διαχείρισης Υγροτόπου (ΕΔΥ) με σκοπό την αξιολόγηση της περασμένης υδρολογικής χρονιάς και τη λήψη αποφάσεων για την επόμενη. Δεκατρείς εκλεγμένοι εκπρόσωποι των κτηνοτροφικών συνεταιρισμών, των συλλόγων αλιέων, του Τοπικού Οργανισμού Εγγείων Βελτιώσεων, αλλά και εκπρόσωποι του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, των τμημάτων Υδάτων και Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, του Δήμου Πρεσπών και της Εταιρίας Προστασίας Πρεσπών συζήτησαν, αντάλλαξαν απόψεις και τέλος συναποφάσισαν για τα κρίσιμα θέματα που αφορούν τη διαχείριση της λίμνης Μικρή Πρέσπα.
Η επιτροπή αυτή αποτελεί πρότυπο συνεργασίας τοπικών φορέων για την προστασία της περιοχής και πολλές άλλες περιοχές της Ελλάδας μπορούν να μιμηθούν το παράδειγμά της. Έτσι, λοιπόν, αυτή τη συνεδρίαση της Επιτροπής Διαχείρισης Υγροτόπου παρακολούθησαν με ενδιαφέρον και εκπρόσωποι του Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Έβρου. Τη συνεδρίαση διοργάνωσε και συντόνισε όπως κάθε χρόνο ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Πρεσπών ως υπεύθυνος φορέας για τη διαχείριση του υγροτόπου υπό την εποπτεία του οποίου λειτουργεί η Επιτροπή Διαχείρισης Υγροτόπου.
Η προτεινόμενη στάθμη της λίμνης και οι χειρισμοί του θυροφράγματος, η έκταση των διαχειριζόμενων εκτάσεων και οι μέθοδοι διαχείρισης που εφαρμόζονται, η προτεινόμενη χρονική διάρκεια της απαγορευτικής περιόδου για το ψάρεμα και πολλά άλλα θέματα απασχόλησαν και προβλημάτισαν τους συμμετέχοντες, μιας και η λήψη οποιασδήποτε απόφασης για κάθε ένα από αυτά τα κρίσιμα ζητήματα δεν είναι μονόπλευρη, αλλά συνδέεται με μία σειρά περιβαλλοντικών παραμέτρων και οικονομικών συμφερόντων, αποτελώντας έτσι κρίκο του συνόλου των ενεργειών που εφαρμόζονται για να επιτευχθεί η ολοκληρωμένη διαχείριση του υγροτόπου.
Η συζήτηση, όπως κάθε χρόνο, βασίστηκε σε τεκμηριωμένα επιστημονικά στοιχεία που συνέθεσαν τη συνολική εικόνα της κατάστασης του υγροτόπου. Συγκεκριμένα επιστημονικοί συνεργάτες της Εταιρίας Προστασίας Πρεσπών έκαναν ανασκόπηση και αξιολόγηση των διαχειριστικών δράσεων που πραγματοποιήθηκαν για το υδρολογικό έτος 2013 και παράλληλα εισηγήθηκαν μέτρα για την επόμενη χρονιά. Οι εισηγήσεις αυτές σε συνδυασμό με τις ανάγκες και τα ζητούμενα των ανθρώπινων δραστηριοτήτων που εφαρμόζονται στον υγρότοπο και άλλους παράγοντες, όπως οι μετεωρολογικές συνθήκες, αποτέλεσαν τη βάση για τον από κοινού σχεδιασμό των μελλοντικών ενεργειών. Το επίμαχο σημείο που προβλημάτισε φέτος τους συμμετέχοντες είναι η διαχείριση του νερού, μιας και διανύουμε μία ξηρή χρονιά, γεγονός που επιβάλει εξαιρετική προσοχή σε οποιαδήποτε επέμβαση είτε αυτή σχετίζεται με τον χειρισμό του θυροφράγματος είτε με τις διαχειριζόμενες εκτάσεις των υγρών λιβαδιών. Γι’ αυτό και οι φορείς αποφάσισαν τη συστηματική παρακολούθηση του θέματος και την άμεση κινητοποίησή τους βάσει των συνθηκών της ανοιξιάτικης και καλοκαιρινής περιόδου.
Στο ίδιο πνεύμα κινήθηκε και η απόφαση για την έναρξη και τη χρονική διάρκεια της απαγορευτικής περιόδου για το ψάρεμα. Συγκεκριμένα τέθηκε το θέμα των υψηλών -για την εποχή- θερμοκρασιών του νερού και κατά πόσο αυτό μπορεί να επηρεάσει την αναπαραγωγική περίοδο. Αποφασίστηκε λοιπόν η συστηματική παρακολούθηση της θερμοκρασίας του νερού και η εκ νέου συγκέντρωση των ενδιαφερόμενων φορέων στις αρχές Απρίλη, ώστε να αποφασιστεί η περίοδος και η διάρκεια απαγόρευσης.
Η ΕΔΥ είναι ένα συλλογικό όργανο που λειτουργεί υπό την εποπτεία του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Πρεσπών ως συμβουλευτική/ γνωμοδοτική επιτροπή σε θέματα που αφορούν τη διαχείριση του υγροτόπου.
Περισσότερα για την ΕΔΥ, τα μέλη της και τη λειτουργία της μπορείτε να δείτε εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.