Κυριακή 2 Μαρτίου 2014

Η νέα μέθοδος «αξιολόγησης» των δημοσίων υπαλλήλων και τα πραγματικά αίτια που επινοήθηκε

Δεν πάει πολύς καιρός που ο Υπουργός διοικητικής Μεταρρύθμισης αποφάνθηκε πως ο μέχρι τώρα τρόπος αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων από τους διευθυντές και τους προϊστάμενους τους, ήταν μεροληπτικός υπέρ των εργαζομένων και δεν ανταποκρινόταν στις πραγματικές επιδόσεις τους. Για να επιβεβαιώσει μάλιστα αυτό τον ισχυρισμό έβγαινε από τηλεοπτικό σε τηλεοπτικό σταθμό και σθεναρά, για να υποστηρίξει τα επιχειρήματα του, διατυμπάνιζε ότι δεν μπορεί όλοι οι εργαζόμενοι να βαθμολογούνται με εννιά και δέκα! Δεν μπορεί όλοι να βαθμολογούνται με εννιά και δέκα! Με πόσο όμως πρέπει να βαθμολογούνται;
Με ελαφρά την καρδιά, βασιζόμενος σε τακτικές αναχρονιστικές και ενάντια στην λογική και το δίκιο, έβγαλε το πόρισμα πως το 15% κάθε υπηρεσία θα πρέπει να παίρνει βαθμό από 1-6! Καλεί δηλαδή τους διευθυντές και τους προϊσταμένους να αυθαιρετήσουν ή να μπουν στο διχαστικό δίλλημα, το κεφάλι τους η το κεφάλι των υφισταμένων τους, και να αξιολογήσουν με χαμηλότερο βαθμό έναν αριθμό ανθρώπων ώστε να ικανοποιηθεί η απαίτηση του Υπουργού. Μα είναι αυτό αξιοκρατία; Είναι δικαιοσύνη που με παρρησία κόπτεται δήθεν γι΄αυτήν; Και ύστερα, γιατί να πάρει το 25% Άριστα; Μόνο τόσοι είναι; Τι νομίζει ο Υπουργός ότι είμαστε; Ρομποτάκια που προγραμματίζονται να αποδίδουν συγκεκριμένο έργο χωρίς να παρεκκλίνουν στο ελάχιστο από τις κατευθύνσεις που τους δόθηκαν; Δεν λαμβάνεται υπόψη η υποκειμενικότητα των διευθυντών κατά την διαδικασία κρίσης των υπαλλήλων που θα κληθούν να βαθμολογήσουν;
Επιπλέον ο κύριος Μητσοτάκης ζητάει να χαρακτηριστεί το 60% όλων των δημοσίων υπαλλήλων ως μέτριοι, με βαθμό από 7-8..αστεία πράγματα.
Ας ομολογήσει κυνικά λοιπόν ο Υπουργός αν θέλει να είναι εντάξει με τον εαυτό του: Ο ΜΟΝΟΣ λόγος για τον οποίο μεθοδεύεται αυτός ο τρόπος αξιολόγησης, είναι για να εξασφαλιστεί μια ανεξάντλητη δεξαμενή ανθρωπίνων ψυχών, δέσμιων του υπουργού και των βουλών του, από την οποία θα αντλούν όποτε χρειάζονται νέες απολύσεις. Εμείς, όλοι μας, δεν είμαστε διατεθειμένοι σε καμιά περίπτωση, να δώσουμε άλλοθι στον Υπουργό των απολύσεων, τον κύριο Κυριάκο Μητσοτάκη, να παίξει παιχνίδια στην πλάτη μας με το πρόσχημα της αξιολόγησης. Λυπούμαστε που ακόμα και τώρα, την ύστατη στιγμή, δεν έχει το θάρρος να παραδεχτεί το λάθος του και να αποσύρει τον προτεινόμενο αυτό τρόπο αξιολόγησης.
Ένα να ξέρει όμως: ΑΥΤΟ ΤΟ ΕΚΤΡΩΜΑ ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΜΕ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙ.

Σύλλογος Υπαλλήλων ΟΤΑ Ν. Κοζάνης
Σύλλογος Εργαζομένων Δήμων Κοζάνης
Σύλλογος Δημοτικών Υπαλλήλων Εορδαίας
Σύλλογος Δημοτικών Υπαλλήλων Καστοριάς
Σύλλογος Δημοτικών Υπαλλήλων Γρεβενών
Σύλλογος Δημοτικών Υπαλλήλων Φλώρινας-Αμυνταίου

5 σχόλια:

  1. ΠΙΣΤΟΙ ΥΠΗΡΕΤΕΣ ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ. ΕΧΟΥΝ ΧΑΣΕΙ ΚΑΘΕ ΕΠΑΦΗ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ. ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΑΥΤΑΡΧΙΣΜΟ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ,

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Να γίνει πραγματική αξιολόγηση όχι παρωδία . Να γίνει από μηδενική βάση. Δεν μπορεί το 85% των δημ. υπαλλήλων να είναι μέτριοι και άχρηστοι. Η μνημονική κυβέρνηση έχει χάσει το μέτρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μέχρη σήμερα όμως το 100% των υπαλλήλων ήταν άριστοι. Ας πρόσεχαν να ήταν σωστοί στις αρχικές αξιολογήσεις.

      Διαγραφή
    2. 2΄.32 μμ ΄με τον τρόπο που γίνεται η αξιολόγηση με ποσόστωση το 85% υποχρεωτικά θα χαρακτηρισθεί μέτριο και άχρηστο. Ναι στην πραγματική αξιολόγηση, όχι σ αυτό το έκτρωμα.

      Διαγραφή
  3. Δε νομίζω οι μοναδικές έγνοιες του Κέρμιτ να είναι η δημιουργία δεξαμενής εργαζομένων προς απόλυση και η δέσμευση των εργαζομένων και δυνάμει ψηφοφόρων του. Ούτως ή άλλως θέτει σε διαθεσιμότητα και απολύει όποιον θέλει, όποτε θέλει, κάνει ό,τι θέλει, κι επιπλέον, η "αγία" οικογένεια δεν έχει ανάγκη από ψήφους. Στις εκλογές του 2012, ο λαός δεν έκλεισε την πόρτα της Βουλής για την Ντόρα και ο Σαμαράς την μάζεψε από το παράθυρο; Μάλλον περισσότερο κόπτεται να ...αποδεσμεύσει τις δημόσιες υπηρεσίες από το Δημόσιο. ...Να "απαλλάξει" το Δημόσιο από τις "δαπανηρές" και "ζημιογόνες" δημόσιες υπηρεσίες. Μάλλον κύριο μέλημά του είναι να τις απαξιώσει, ώστε να ξεπουληθούν σε ιδιώτες, κατά την οικογενειακή παράδοση.
    Διογένης

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.