Κυριακή 16 Μαρτίου 2014

Τρέχουν τα σάλια τους για τη «μικρή ΔΕΗ»

Την προσεχή εβδομάδα θα κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για τη «μικρή ΔΕΗ» και σύμφωνα με τα λεχθέντα του υφυπουργού Περιβάλλοντος Μ.Παπαγεωργίου σε ενεργειακό φόρουμ που πραγματοποιείται στην Αθήνα, «ήδη υπάρχει ενδιαφέρον από επενδυτές για συμμετοχή στο διαγωνισμό». Γεγονός που είναι προφανές, καθώς με το νομοσχέδιο που μέχρι χθες ήταν σε δημόσια διαβούλευση, βγαίνουν στο σφυρί οι λιγνικές μονάδες της ΔΕΗ (δέκα μονάδες συνολικής ισχύος 2.770 μεγαβάτ και τα υδροηλεκτρικά εργοστάσια).
Με δεδομένο ότι οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή και εμπορία ενέργειας ως αντίπαλον δέος της ΔΕΗ έχουν σήμερα μόνο μονάδες φυσικού αερίου, «είναι λογικό» να αδημονούν για το κομμάτιασμα της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, το οποίο, εκτός όλων των άλλων, θα τους προικοδοτήσει, σύμφωνα πάντα με το νομοσχέδιο, και με δύο εκατομμύρια πελάτες.
Ωστόσο, οι εργαζόμενοι αναμένεται να προχωρήσουν σε δυναμικές κινητοποιήσεις. Ηδη αργά το μεσημέρι της Παρασκευής το διοικητικό συμβούλιο της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ πήρε απόφαση να ζητήσει δημοψήφισμα «για το ξεπούλημα της ΔΕΗ» και τις επόμενες μέρες θα καλέσει τα κόμματα της αντιπολίτευσης να πάρουν θέση επί της πρότασής της, ενώ θα απευθυνθεί σε υποψήφιους δημάρχους και περιφερειάρχες, επαγγελματικούς και επιστημονικούς φορείς, αλλά κι όλα τα σωματεία εργαζομένων με αιχμή του δόρατος τη ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ να ταχθούν υπέρ του δημοψηφίσματος. Παράλληλα με το που θα εισαχθεί το νομοσχέδιο στη διαρκή επιτροπή, θα ξεκινήσουν 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες σε όλες τις πόλεις όπου υπάρχουν μονάδες της ΔΕΗ.
Οπως υπογραμμίζει η ΓΕΝΟΠ, «το ηλεκτρικό ρεύμα και το νερό είναι αγαθά αναγκαία για την επιβίωση του λαού. Οι επιχειρήσεις, που ο λαός αφενός τις χρειάζεται για να εξασφαλίσει την επιβίωσή του και αφετέρου τις έχτισε από το υστέρημά του, πρέπει να λειτουργούν χάριν του δημοσίου συμφέροντος». Θεωρεί ότι «είναι θέμα στοιχειώδους δημοκρατικής λειτουργίας τόσο σημαντικές αποφάσεις να τις παίρνει ο ιδιοκτήτης και όχι μία συγκυβέρνηση, η οποία αφενός αντιπροσωπεύει μία μικρή μειοψηφία του λαού και αφετέρου οι αποφάσεις αυτές δεν διατυπώθηκαν ούτε καν στα προεκλογικά προγράμματα των κομμάτων που την απαρτίζουν, αλλά απεναντίας διατυπώθηκαν δεσμεύσεις για το ακριβώς αντίθετο».
Υπογραμμίζε, δε, ότι ακριβώς επειδή η σημερινή συγκυβέρνηση «δεν έχει τη δημοκρατική νομιμοποίηση να εκχωρεί τις στρατηγικές της υποδομές και να παραδίδει τον έλεγχο ολόκληρης της οικονομικής δραστηριότητάς της σε ιδιωτικά συμφέροντα», θεωρεί ότι:
* Δεν είναι δημοκρατικό ο «κυρίαρχος» λαός να μην έχει καμία δυνατότητα ελέγχου ακόμα και όταν το κόμμα που κυβερνά είναι ανακόλουθο με τις προγραμματικές του δηλώσεις.
* Δεν είναι δημοκρατικό οι εκπρόσωποι του λαού να λειτουργούν ανεξέλεγκτα από τον εντολέα τους, στερώντας του κάθε ρόλο, λόγο και συμμετοχή.
Θέτει ευθέως το ερώτημα και ζητά να απαντηθεί με δημοψήφισμα: «Μπορεί η οποιαδήποτε κυβέρνηση να πουλάει επιχειρήσεις στρατηγικής σημασίας ή κοινής ωφελείας χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του ελληνικού λαού;».
Στο μεταξύ, επιστολή προς την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης και τον Δήμο Κομοτηνής απέστειλε η Ενωση Τεχνικών ΔΕΗ του ΑΗΣ Κομοτηνής. Οπως τονίζει, «η μεγαλύτερη επένδυση που έγινε ποτέ στη Θράκη παραδίδεται σε ιδιωτικά χέρια με άγνωστες συνέπειες σε ό,τι αφόρα το μέλλον και τη λειτουργία της μονάδας». Σε άλλο σημείο προσθέτει:
«Πολλές φορές κατά το παρελθόν έχουμε αναφερθεί στην υπονόμευση που εδώ και χρόνια γίνεται σε βάρος του σταθμού μας και στα εμπόδια που μαγικά χέρια έβαζαν για να προετοιμάσουν το έδαφος για αυτό που σήμερα συντελείται. Και περιμένουμε τώρα να τα χρησιμοποιήσουν για να δικαιολογήσουν την απόφαση να πουληθεί συγκεκριμένος σταθμός».
Ενώ προσθέτουν ότι «η "μικρή ΔΕΗ" θα αποτελέσει τον πρώτο πραγματικό ανταγωνιστή της ΔΕΗ. Αφού λοιπόν δεν κατάφεραν με χίλιους τρόπους να την ξεκάνουν, καταφεύγουν στην τραγική λύση να ανταγωνιστεί η ίδια τον εαυτό της».

Πηγή: enet.gr

1 σχόλιο:

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.